Apothekersassistent

Je kunt prima met mensen omgaan. Kinderen, volwassenen en ouderen weet je op hun gemak te stellen. Je staat voor hen klaar en kunt goed naar hen luisteren. Je bent nauwkeurig en houdt ervan om dingen te organiseren. Dat alles maakt jou heel geschikt voor een opleiding Assisterende in de gezondheidszorg.
Bekijk opleidingen

Zowel aan de telefoon als in de praktijk sta je mensen vriendelijk en deskundig te woord. Je luistert naar hun verhaal, vraagt goed door en maakt vervolgens een beslissing. Het kan zijn dat je voorlichting geeft of doorverwijst naar de juiste hulpverlener. Ook voer je vaak zelf licht medische handelingen uit. Verder houd je als assistent de agenda, administratie, patiëntendossiers en voorraad bij. Kortom: je hebt veel verantwoordelijkheden en mede dankzij jou kan de apotheker, dokter of tandarts goed functioneren.

Let op: aanmelden voor de opleiding Medewerker Steriele Hulpmiddelen (BBL, start januari 2019) is momenteel niet meer mogelijk. 

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Apothekersassistent neem je recepten in ontvangst en controleer je deze recepten. Daarnaast bereid je geneesmiddelen en geef je voorlichting over het gebruik van geneesmiddelen. Ook help je bij het beheren van de voorraad, de cliëntenadministratie en de financiële administratie. Als Apothekersassistent werk je intensief samen met andere assistenten, de apotheker en andere zorgverleners. Je kunt werken bij openbare apotheken, ziekenhuisapotheken, apotheekhoudende huisartsen en de farmaceutische industrie.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alle kennis en vaardigheden die je voor het beroep nodig hebt. Enerzijds bestaat deze kennis en vaardigheden uit de meer technische kanten van het beroep, zoals bijvoorbeeld het bereiden van geneesmiddelen en het geven van voorlichting over geneesmiddelen. Anderzijds werk je ook aan het vormen van je persoonlijkheid en het versterken van je sociale vaardigheden. Je moet immers op een tactvolle manier met cliënten kunnen omgaan.

In de opleiding leer je ook hoe je moet studeren en de waarden en normen die je nodig hebt om goed in de maatschappij te kunnen leven en werken. In de beroepspraktijkvorming tenslotte, leer je het beroep in de praktijk kennen.

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage/bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden. Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen. Heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl en bespreek dit in het intakegesprek.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Beroepseisen

Als Apothekersassistent heb je goede farmaceutische en medische kennis. Als je een verkeerd advies geeft, kan dat grote (medische) gevolgen hebben voor de klant. Ook ben je klantvriendelijk en kan je je jezelf goed verwoorden, maar ook goed luisteren. Verder ben je tactvol, geduldig en hulpvaardig en heb je begrip voor de situatie van cliënten. Verder is het belangrijk dat je zeer nauwkeurig bent en gevoel voor hygiëne en netheid hebt. Het is bij alles wat je doet belangrijk dat je het geconcentreerd doet en dat je nauwkeurig en hygiënisch werkt.

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Maximum aantal plaatsen
Deze opleiding heeft een maximum aantal plaatsen. Dit aantal is: 60

We plaatsen studenten op volgorde van aanmelding. Als we het maximum aantal studenten geplaatst hebben, dan kom je op een wachtlijst. Je wordt hier dan over geïnformeerd. 
Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier volledig in te vullen. Daarnaast neem je verplicht deel aan onze intakeactiviteiten: het invullen van onze Startmeter en een intakegesprek.

Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Studeren met laptop
Alle eerstejaarsstudenten van de opleiding apothekersassistent in alle vestigingen van mboRijnland werken met laptops op een draadloos netwerk. Dit betekent dat deze studenten verplicht zijn op school over een eigen laptop te beschikken. Klik hier voor meer informatie

Locaties

  • Leiden (Breestraat) (BOL & BBL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
4
Duur
3 jaar
Locatie
Leiden (Breestraat)
Voldoende plaats
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen