Verkoper

Je vindt het niet alleen een uitdaging om dingen te verkopen. Je wilt anderen daar óók bij helpen. Adviezen geven. Je komt liever in een winkel waarin producten mooi gepresenteerd worden dan in een rommelige winkel. Het is voor jou duidelijk dat een mooie productpresentatie veel beter verkoopt. Met deze kwaliteiten past een opleiding retail heel goed bij je. Je leert daarin samen te werken en ondernemend te zijn. Vanaf de eerste start van de opleiding sta je al heel dicht bij de praktijk.

Bekijk opleidingen

Ontdek hieronder welke opleiding jou het meeste trekt. Heb je die gevonden, meld je dan aan. Gewoon digitaal.

Opleidingen Verkoper

De opleiding in Leiden en Zoetermeer is VOL. Aanmelden voor locatie Gouda is nog mogelijk.

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Dingen verkopen: leuk! Werk je als verkoper, dan kun je klanten op een prettige, vriendelijke en deskundige manier helpen en adviseren. Je vindt het mooi om veel over een product te weten en die kennis met je klant te delen. Je voert verkoopgesprekken en rekent af. Eventuele klachten weet je correct af te handelen.

Naast je vele klantcontacten zorg je dat de winkel er aantrekkelijk en netjes uitziet. Dat alle artikelen overzichtelijk gepresenteerd zijn. Ook schoonmaakwerk hoort daarbij. Verder houd je je bezig met ontvangst en opslag van de producten. Je kunt werken in een modewinkel, een supermarkt, een filiaal van een grootwinkelbedrijf of een zelfstandige winkel.

Lees het interview met docente Clemijn

Opleidingsinhoud

De opleiding Verkoper is jou op het lijf geschreven wanneer je verkopen een uitdaging vindt. Wanneer je het boeiend vindt om allerlei aspecten van het verkoopvak te leren kennenDe studie duurt anderhalf jaar. In het begin maak je kennis met alle kanten van de detailhandel. Daarna volgt de verdieping. Je leert veel over verkoop en service. Over presentatie en promotie. Over goederenverwerking en de branche.

Je krijgt klassikaal les, maar studeert ook zelfstandig. Dan werk je aan praktijkopdrachten. Soms doe je dat met een groepje medestudenten. Aan de hand van je eigen leervragen geef je zelf je leerproces vorm. De resultaten leg je vast in een portfolio. Je docenten begeleiden je daarbij.

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en werk je minimaal 640 uur (per schooljaar) in een erkend leerbedrijf. Zorg ervoor dat je voor de start van je studie een erkend leerwerkbedrijf hebt. Hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Beroepseisen

• Je hebt altijd oog voor de klant. Weet dat goede service tot meer verkopen leidt.
• Je weet veel af van de producten die je verkoopt. Kunt daardoor je klanten ook adviseren en overtuigen.
• Je hebt het in je om dingen te verkopen.

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
 • Diploma entreeopleiding
 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Studeren met Laptop

Bij deze opleiding is veel lesstof webbased dat wil zeggen via internet toegankelijk en dus altijd en overal bereikbaar. We raden je daarom aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Klik hier voor meer informatie (PDF)

Bijzonderheden

Locaties

 • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL & BBL)
 • Leiden (Vijf Meilaan) (BOL & BBL)
 • Zoetermeer (Van Doornenplantsoen) (BOL)

De opleiding in Leiden en Zoetermeer is VOL. Aanmelden voor locatie Gouda is nog mogelijk.

Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
2
Duur
2 jaar
Locaties
Gouda
Leiden (Vijf Meilaan) - BOL & BBL zijn VOL voor schooljaar 2018-2019
Zoetermeer (Van Doornenplantsoen) - BOL is VOL voor schooljaar 2018-2019
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen