Verkoper

Iets verkopen vond je als kind al leuk. Het is echt je talent. Dat heb je misschien ook al bewezen in je bijbaan. Je praat makkelijk met allerlei soorten mensen en wint snel hun vertrouwen. Iedere leuke deal maakt jouw dag goed. En je bent een doorzetter, laat je niet snel uit het veld slaan. Tja…, dan is de keuze voor jou toch niet zo moeilijk? Een opleiding Verkopen & Ondernemerschap ligt voor de hand. Kies voor een uitdagende carrière in de retail.
Bekijk opleidingen

Ontdek hieronder welke opleiding jou het meeste trekt. Heb je die gevonden, meld je dan aan. Gewoon digitaal.

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Dingen verkopen: leuk! Werk je als verkoper, dan kun je klanten op een prettige, vriendelijke en deskundige manier helpen en adviseren. Je vindt het mooi om veel over een product te weten en die kennis met je klant te delen. Je voert verkoopgesprekken en rekent af. Eventuele klachten weet je correct af te handelen.

Naast je vele klantcontacten zorg je dat de winkel er aantrekkelijk en netjes uitziet. Dat alle artikelen overzichtelijk gepresenteerd zijn. Ook schoonmaakwerk hoort daarbij. Verder houd je je bezig met ontvangst en opslag van de producten. Je kunt werken in een modewinkel, een supermarkt, een filiaal van een grootwinkelbedrijf of een zelfstandige winkel.

Lees het interview met docente Clemijn

Opleidingsinhoud

De opleiding Verkoper is jou op het lijf geschreven wanneer je verkopen een uitdaging vindt. Wanneer je het boeiend vindt om allerlei aspecten van het verkoopvak te leren kennenDe studie duurt anderhalf jaar. In het begin maak je kennis met alle kanten van de detailhandel. Daarna volgt de verdieping. Je leert veel over verkoop en service. Over presentatie en promotie. Over goederenverwerking en de branche.

Je krijgt klassikaal les, maar studeert ook zelfstandig. Dan werk je aan praktijkopdrachten. Soms doe je dat met een groepje medestudenten. Aan de hand van je eigen leervragen geef je zelf je leerproces vorm. De resultaten leg je vast in een portfolio. Je docenten begeleiden je daarbij.

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage/bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden. Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen. Heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl en bespreek dit in het intakegesprek.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Beroepseisen

• Je hebt altijd oog voor de klant. Weet dat goede service tot meer verkopen leidt.
• Je weet veel af van de producten die je verkoopt. Kunt daardoor je klanten ook adviseren en overtuigen.
• Je hebt het in je om dingen te verkopen.

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
 • Diploma entreeopleiding
 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Studeren met Laptop

Bij deze opleiding is veel lesstof webbased dat wil zeggen via internet toegankelijk en dus altijd en overal bereikbaar. We raden je daarom aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Klik hier voor meer informatie (PDF)

Bijzonderheden

Locaties

 • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL & BBL)
 • Leiden (Bètaplein) (BOL & BBL)
 • Zoetermeer (Van Doornenplantsoen) (BOL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
2
Duur
2 jaar
Locaties
Gouda
Leiden (Bètaplein)
Zoetermeer (Van Doornenplantsoen)
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen