Verkoopspecialist

Iets verkopen vond je als kind al leuk. Het is echt je talent. Dat heb je misschien ook al bewezen in je bijbaan. Je praat makkelijk met allerlei soorten mensen en wint snel hun vertrouwen. Iedere leuke deal maakt jouw dag goed. En je bent een doorzetter, laat je niet snel uit het veld slaan. Tja…, dan is de keuze voor jou toch niet zo moeilijk? Een opleiding Verkopen & Ondernemerschap ligt voor de hand. Kies voor een uitdagende carrière in de retail.
Bekijk opleidingen

Ontdek hieronder welke opleiding jou het meeste trekt. Heb je die gevonden, meld je dan aan. Gewoon digitaal.

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Ben jij een ster in dingen verkopen en wil je winkelen voor mensen zo leuk mogelijk maken? Denk dan eens aan een baan als verkoopspecialist. Je werkt daarbij op een verkoopafdeling in een winkel, waar je alle werkzaamheden coördineert en begeleidt. Je bent verantwoordelijk voor de omzet van één of meer assortimentsgroepen. Dus je beslist ook over de samenstelling, presentatie en promotie van het assortiment. Je bestelt artikelen, bepaalt waar en hoe ze in de winkel komen. De bestrijding van diefstal is een belangrijke taak van jou als verkoopspecialist.

Verder ben je verantwoordelijk voor het personeelsbeleid. Heel concreet houdt dit in dat je zorgt voor de werving en selectie van nieuwe medewerkers. Dat doe je uiteraard in nauw overleg met de afdeling Personeelszaken. Zo nodig organiseer je trainingen en cursussen voor de verkoopmedewerkers. Voor alles wat je doet in deze functie leg je verantwoording af aan de filiaalmanager. 

Opleidingsinhoud

Aan het begin van de opleiding Verkoopspecialist maak je kennis met alle kanten van de detailhandel. Daarna ga je dieper op de leerstof in. Je houdt je bezig met verkoop en service. Met presentatie en promotie. Met branchekennis, goederenverwerking en het begeleiden van verkopers. Je krijgt klassikaal les, maar leert ook zelfstandig. Dan werk je aan opdrachten die aan de praktijk zijn ontleend. In die opdrachten komt de leerstof van alle vakken aan de orde. Soms werk je alleen aan een opdracht, soms met een groepje andere studenten. Aan de hand van je eigen leervragen geef je zelf je leerproces vorm. De resultaten leg je vast in een portfolio. Tijdens de opleiding word je prima begeleid door je docenten.

Aan deze opleiding kan je in Gouda het hele jaar door beginnen (BBL).

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage/bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden. Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen. Heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl en bespreek dit in het intakegesprek.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Beroepseisen

 • Je hebt altijd oog voor de klant. Weet dat goede service tot meer verkopen leidt.
 • Je weet veel af van de producten die je verkoopt. Kunt daardoor je klanten ook adviseren en overtuigen. 
 • Je hebt het in je om dingen te verkopen. Beschikt over aantoonbare verkoopkwaliteiten.
 • Je kunt collega’s motiveren en begeleiden.
 • Je kunt heel goed afwegen welke taken het eerst gedaan moeten worden.

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Studeren met Laptop

Bij deze opleiding is veel lesstof webbased dat wil zeggen via internet toegankelijk en dus altijd en overal bereikbaar. We raden je daarom aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Klik hier voor meer informatie (PDF)

Bijzonderheden

Locaties

 • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL & BBL)
 • Leiden (Bètaplein) (BOL & BBL)
 • Zoetermeer (Van Doornenplantsoen) (BOL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
3
Duur
2 jaar
Locaties
Gouda
Leiden (Bètaplein)
Zoetermeer (Van Doornenplantsoen)
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen