Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw

Vind je het leuk om te koken? Leg je mensen graag in de watten? Of lijkt het je uitdagend om een restaurant te runnen? Verdiep je dan in onze horecaopleidingen.

Bekijk opleidingen

Werken in de horeca is veelzijdig. Misschien vind je het geweldig om in een café achter de bar drankjes klaar te maken. Misschien bedien je graag mensen in een restaurant. Ben je gastheer of gastvrouw, dan ontvang je de gasten en begeleid je ze naar hun tafel. Als het aan jou ligt, hebben ze een geweldige middag of avond uit. Is het hotel voor jou dé werkplek, dan zorg je elke dag voor een uitgebreid ontbijtbuffet. Het kan ook zijn dat jouw passie in de keuken ligt. Daar maak je menu’s klaar waar mensen nog lang enthousiast over napraten. In de horeca vorm je samen één familie. Als alle gasten weg zijn, is er even tijd voor plezier met elkaar. Tijd om de fooien te tellen. Om samen nog wat te drinken en om zo de dag af te sluiten. Proost! Op een goed begin van je horecaopleiding.

Kom zelf kijken wat het vak inhoudt en reserveer een lunch bij ons schoolrestaurant ‘t Goudse ID. Hier doen onze studenten praktijkervaring op.

Opleidingen Horecaopleidingen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als zelfstandig werkend gastheer of gastvrouw ben je een gemotiveerde vakman of -vrouw met ambitie. Jouw streven is om de gasten in het luxe restaurant een topavond te bezorgen. Ze komen daar om gezellig samen te zijn, lekker te eten en zich te ontspannen. Jij speelt daarin een belangrijke rol. Je ontvangt ze gastvrij, neemt hun jassen aan, brengt ze naar hun tafel. Je zorgt voor een perfecte begeleiding. Dat betekent dat je deskundig advies geeft over de gerechten en de wijnen. Dat je de gerechten serveert. Dat je ze zo nodig afwerkt door ze te trancheren, te fileren of te flamberen. Aan het slot van de avond gaan de gasten tevreden naar huis, mede dankzij jouw inzet.

Opleidingsinhoud

In deze mbo-opleiding leer je leiding te geven aan een team van bedienend personeel. Die leiding is er vooral op gericht dat gasten onder jouw supervisie een geweldige avond hebben. Met heerlijk eten, goede dranken en in een goede, ontspannen sfeer. Daarvoor leer je hoe je het bedienend personeel aan moet sturen. Hoe je zelfs de meest kritische gasten goed kunt begeleiden en adviseren.

Tijdens de lessen doe je veel praktijkervaring op. Zo leer je ook hoe je een goede wijnproever wordt. Sterker nog, we leiden je op voor het certificaat Aankomend gastronoom/sommelier en voor het Wijnbrevet (SWEN 1 en 2). Daarmee heb je een voorsprong op veel vergelijkbare opleidingen.

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en werk je minimaal 640 uur (per schooljaar) in een erkend leerbedrijf. Zorg ervoor dat je voor de start van je studie een erkend leerwerkbedrijf hebt. Hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Maximum aantal plaatsen
Deze opleiding heeft samen met de opleiding gastheer/-vrouw een maximum aantal plaatsen. Het aantal plaatsen geldt voor alle locaties samen. Dit aantal is: 30 voor de BOL-opleiding en 35 voor de BBL-opleiding

We plaatsen studenten op volgorde van aanmelding. Als we het maximum aantal studenten geplaatst hebben, dan kom je op een wachtlijst. Je wordt hier dan over geïnformeerd. 
Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier volledig in te vullen. Daarnaast neem je verplicht deel aan onze intakeactiviteiten: het invullen van onze Startmeter en een intakegesprek. Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.

Overig
Voor de BBL-opleiding moet je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf hebben.

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

 

't Goudse ID is een schoolrestaurant, waar onze studenten koken en serveren onder begeleiding van vakbekwame docenten. Je kunt een reservering maken om eens lekker te komen lunchen of dineren via: www.goudse-id.nl.

Locaties

  • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL & BBL)
  • Leiden (Bètaplein) (BOL & BBL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
3
Duur
3 jaar
Locaties
Gouda
Leiden (Bètaplein)

Deze opleiding heeft maximaal 65 plaatsen

Voldoende plaats
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen