Gastheer/Gastvrouw

Misschien ken je het vak al omdat je een bijbaan hebt in de keuken van een restaurant of in de bediening, als gastheer of gastvrouw. Of misschien kook je thuis al de sterren van de hemel. Misschien heb je al langer het idee dat je iets wilt met je talent voor koken of gastheerschap. Je vindt het sowieso leuk om mensen te helpen, te ontvangen, in de watten te leggen met een goede maaltijd, een lekkere cocktail, een mooie wijn. Gastvrijheid, dat zit in je bloed. Voor jou niks leukers dan ervoor te zorgen dat je gasten straks tevreden de deur uitgaan.
Bekijk opleidingen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als gastheer of gastvrouw in een restaurant geef je de gasten een heerlijk onbezorgde avond. Je bent het gezicht van het bedrijf. Door jouw persoonlijk benadering voelen de gasten zich direct thuis. Je ontvangt hen op een warme en betrokken manier. Je begeleidt ze gedurende de avond. Gevraagd en soms ook ongevraagd geeft je advies. Daarin laat je zien dat je alles afweet van de gerechten en van de bijpassende dranken. Je zorgt ervoor dat de gasten met een tevreden gevoel weer naar huis gaan. Natuurlijk bereid je jouw werkzaamheden altijd goed voor.

Opleidingsinhoud

In deze mbo-opleiding leer je leiding te geven aan een team van bedienend personeel. Die leiding is er vooral op gericht dat gasten onder jouw supervisie een geweldige avond hebben. Met heerlijk eten, goede dranken en in een goede, ontspannen sfeer. Daarvoor leer je hoe je het bedienend personeel aan moet sturen. Hoe je zelfs de meest kritische gasten goed kunt begeleiden en adviseren.

Tijdens de lessen doe je veel praktijkervaring op. Zo leer je ook hoe je een goede wijnproever wordt. Sterker nog, we leiden je op voor het certificaat Aankomend gastronoom/sommelier en voor het Wijnbrevet (SWEN 1 en 2). Daarmee heb je een voorsprong op veel vergelijkbare opleidingen.

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage/bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden. Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen. Heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl en bespreek dit in het intakegesprek.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
  • Diploma entreeopleiding
  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Maximum aantal plaatsen
Deze opleiding heeft samen met de opleiding zelfstandig werkend gastheer/-vrouw een maximum aantal plaatsen. Het aantal plaatsen geldt voor alle locaties samen. Dit aantal is: 30 voor de BOL-opleiding en 35 voor de BBL-opleiding

We plaatsen studenten op volgorde van aanmelding. Als we het maximum aantal studenten geplaatst hebben, dan kom je op een wachtlijst. Je wordt hier dan over geïnformeerd. 
Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier volledig in te vullen. Daarnaast neem je verplicht deel aan onze intakeactiviteiten: het invullen van onze Startmeter en een intakegesprek. Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.

Overig
Voor de BBL-opleiding moet je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf hebben.

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Locaties

  • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL & BBL)
  • Leiden (Bètaplein) (BOL & BBL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
2
Duur
2 jaar
Locaties
Gouda
Leiden (Bètaplein)

Deze opleiding heeft maximaal 65 plaatsen

Voldoende plaats
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen