Uitvoerend bakker

Jij geniet als je een bakkerswinkel binnenstapt. Van de geur van versgebakken brood en de kleuren van het gebak en de bonbons. Het lijkt jou heerlijk om de lekkerste taarten en broden te bakken, Om mensen enthousiast te maken voor jouw gebak en chocolade. Om klanten te laten genieten van de geur van vers brood. Een bakkersopleiding geeft je die kans. 

Bekijk opleidingen

Je bakt allerlei soorten brood, van witbrood tot speciaal brood. Ook maak je prachtige taarten, bonbons en kunstwerken van marsepein.  Allemaal gemaakt aan de hand van verrassende recepten. Jij zorgt ervoor dat jouw klanten met iets lekkers naar huis gaan. En ze komen steeds weer terug omdat ze genieten van jouw producten. Een groter compliment is er toch niet?

Opleidingen Bakkersopleidingen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Bij de meeste bakkers vind je tegenwoordig een ruime keuze. Broden, koekjes, gebak, bruidstaarten en nog veel meer. Al die producten maak jij als uitvoerend bakker.

Je bent een allround vakman die veel van je eigen smaak en ideeën kwijt kan in de producten die je maakt. Dat doe je vaak onder leiding van een zelfstandig werkend bakker, een leidinggevende bakkerij of de ondernemer zelf. Je kunt ook zelfstandig aan de slag. Dan bepaal je zelf de ingrediënten die je gaat gebruiken. 

Opleidingsinhoud

Je laat brood niet alleen goed smaken. Je zorgt ook dat het er aantrekkelijk uitziet. Die creativiteit leer je meteen al tijdens de mbo-opleiding Uitvoerend bakker. Op school werk je aan praktische bakkerijopdrachten. Dat doe je in groepjes, waarin je zelf de taken verdeelt en een planning maakt. Docenten zorgen voor de begeleiding. Heb je een bakkersproduct gemaakt, dan bespreek je dat met de groep en een docent. Is je bruine bol lekker, je kersenvlaai om in te bijten?

Daarbij kijken we ook naar de ontwikkeling van je persoonlijke kwaliteiten. Of je zelfstandig werkt, doorzet, kunt samenwerken, verantwoordelijkheidsgevoel hebt. De bewijsstukken van de opdrachten bewaar je in je portfolio.

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en werk je minimaal 640 uur (per schooljaar) in een erkend leerbedrijf. Zorg ervoor dat je voor de start van je studie een erkend leerwerkbedrijf hebt. Hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Beroepseisen

Je voert je werk zelfstandig uit in opdracht van je leidinggevende. Daarbij werk je veel samen met collega’s, waarbij je het werk staand uitvoert. Brood- en banketbakkers zijn vaak vroege vogels, het is niet onwaarschijnlijk dat je om 4 uur ’s ochtends begint met je werk. Als bakker weet je alles van de verschillende ingrediënten, bereidingswijzen en producten, waarbij je niet af mag wijken van de receptuur. Niet alles is zo vastgesteld, want voor de afwerking moet je natuurlijk wel je creativiteit kunnen inzetten! Je moet nauwkeurig en gedisciplineerd kunnen werken, waarbij ook hygiëne érg belangrijk is. Op die manier zul je de kwaliteit van de producten hoog houden.

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
  • Diploma entreeopleiding
  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Maximum aantal plaatsen
Deze opleiding heeft samen met de opleiding zelfstandig werkend bakker een maximum aantal plaatsen. Het aantal plaatsen geldt voor alle locaties samen. Dit aantal is: 96 voor de BOL-opleiding en 20 voor de BBL-opleiding

We plaatsen studenten op volgorde van aanmelding. Als we het maximum aantal studenten geplaatst hebben, dan kom je op een wachtlijst. Je wordt hier dan over geïnformeerd.
Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier volledig in te vullen. Daarnaast neem je verplicht deel aan onze intakeactiviteiten: het invullen van onze Startmeter en een intakegesprek. Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.

Overig
Voor de BBL-opleiding moet je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf hebben.

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

't Goudse ID is een schoolrestaurant, waar onze studenten koken en serveren onder begeleiding van vakbekwame docenten. Je kunt een reservering maken om eens lekker te komen lunchen of dineren via: www.goudse-id.nl.

Locaties

  • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL & BBL)
  • Leiden (Bètaplein) (BOL & BBL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
2
Duur
2 jaar
Locaties
Gouda
Leiden (Bètaplein)

Deze opleiding heeft maximaal 116 plaatsen

Maximum is samen met Zelfstandig Werkend Bakker

Voldoende plaats
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag