Studenten Orde en Veiligheid hielpen in maart 2021 op de stemlokalen om de verkiezingen in goede banen te leiden. In totaal werden 170 mboRijnland studenten van Particulier Beveiligen (PB), Coördinator Beveiligen (CP) en Handhaver, Toezicht en Veiligheid (HTV) ingezet bij de stembureaus in Leiden en Alphen aan den Rijn.
Maaike (17) en Sami (17) volgen beiden de opleiding tot particulier beveiliger (PB) en zitten in hun eerste jaar. Ze hebben begin maart al een keer proefgedraaid als PB’er tijdens het werkbezoek van minister Kajsa Ollongren aan het stembureau in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn.
Maaike en Sami zijn in coronatijd gestart met hun mbo-opleiding. De lessen zijn voornamelijk online, dus het werkbezoek van de minister en hun rol als beveiliger daar was de allereerste keer dat ze in de praktijk bezig waren.
Hoe was het om te helpen bij het werkbezoek van de minister?
Sami: “Ik wist niet goed wat ik kon verwachten, ik heb het gewoon allemaal op me af laten komen. Er kon ook niet zoveel mis gaan. Het was vooral meelopen en kijken hoe alles gaat. Wel heel anders dan bij een voetbalwedstrijd bijvoorbeeld, daar zouden we wel wat meer te doen gehad hebben, daar is meer actie en ander soort mensen.” Normaal helpen studenten bij wedstrijden van ADO Den Haag of andere evenementen, maar dat gaat door corona allemaal niet door.
Maaike vult aan: “Je moest vooral kijken hoe alles gaat. Het was echt de eerste keer dat we in de praktijk bezig waren. De dingen die we in de les hadden geleerd, zoals waar en hoe je moet staan, je houding enzovoort konden we nu oefenen.
De taak van Maaike en Sami was om de hele tijd in de buurt van de minister en burgemeester Spies van Alphen aan den Rijn te blijven, terwijl zij een rondje door het stembureau maakten om te kijken of deze aan alle veiligheidsvoorschriften voldeed. De minister was gelukkig helemaal tevreden.
Wat vinden jullie tot nu toe van de opleiding?
Sami: “Ik vind het tot nu toe erg leuk.” Maaike vindt het ook erg leuk, maar wil geen beveiliger worden. “Ik wil bij de politie.” Als ze over twee jaar slaagt voor particulier beveiligen wil ze doorstromen naar de Politieacademie. Sami: “Ik weet nog niet precies welke richting ik op wil, maar wel in de beveiliging.”
Hoe ziet jullie rooster eruit tijdens de verkiezingen?
Maaike: “We worden twee van de drie dagen ingezet. Ik werk één dag van 9-12 uur en de andere dag van 16 tot 21 uur.” Maandag 15 en dinsdag 16 maart zijn de ‘early voting’ dagen. Dan kunnen ouderen en kwetsbaren alvast stemmen en ook anderen die op woensdag 17 maart verhinderd zijn.
Hoe zijn jullie voorbereid op jullie taak?
Sami: “We hebben afgelopen weken geleerd waar we op moeten letten en wat er mis kan gaan en bij wie we dat moeten melden. We hebben bijvoorbeeld geleerd wat we moeten doen als dingen niet volgens de regels gaan bij het stemmen. Je mag maar met één persoon tegelijk het stemhokje in. Als de regels niet worden nageleefd moeten we dat tegen onze coördinator zeggen en die gaat er dan wat van zeggen. Als de coördinator niet in de buurt is, moeten we het melden aan de voorzitter van het stembureau.”
Maaike voegt hieraan toe: “We hebben geleerd om goed te kijken naar het gedrag van mensen. We hebben veel filmpjes bekeken van evenementen en wat er allemaal gebeurt. Je moet gewoon kijken. Heel goed kijken. En of het gedrag van mensen verdacht is of niet. En goed communiceren met de bezoekers, gastvrij en beleefd.”
Vinden jullie het spannend om aan de slag te gaan?
Sami: “Ik vind het vooral heel erg leuk. Vorige week was ik nog wel een beetje zenuwachtig bij dat werkbezoek van de minister, maar nu niet echt meer.”
Maaike: “Ik ben blij dat ik vorige week nog heb kunnen oefenen bij het werkbezoek. Anders was ik nog wel nerveus geweest. Nu is het meer gezonde spanning. Ik vind het erg leuk dat we eindelijk wat kunnen doen in de praktijk.”