Studenten over de opleiding Personal Assistent: ‘Je kunt er zoveel kanten mee op’

Chloë: “Ik vind het vak klantcontact erg interessant. We oefenen hoe je professioneel een telefoongesprek voert én tegelijkertijd aantekeningen maakt. Ook leer je hoe je schakelt tussen verschillende taken, wat in dit vak superbelangrijk is.”

Studenten Personal Assistent
Studenten Eline en Chloë.

Agenda’s beheren, meetings voorbereiden, (internationale) reizen organiseren en privézaken regelen – als personal assistent (PA) zorg jij dat alles tot in de puntjes is geregeld. Geen dag is hetzelfde en dat maakt het werk zo uitdagend! Minoes (16), Eline (20) en Chloë (17), eerstejaarsstudenten van de opleiding Personal Assistent in Zoetermeer, weten daar alles van. Zij vertellen waarom ze voor deze opleiding en dit vak kiezen.  

Sterke communicatie: onmisbaar in dit vak

Een personal assistent is een echte spin in het web. Je hebt veel verantwoordelijkheden en werkt nauw samen met collega’s en klanten. Goede communicatie is daarom essentieel! Tijdens de opleiding ontwikkel je dan ook sterke communicatieskills – zowel schriftelijk als mondeling.

Chloë: “Ik vind het vak klantcontact erg interessant. We oefenen bijvoorbeeld hoe je professioneel een telefoongesprek voert én tegelijkertijd aantekeningen maakt. Ook leer je hoe je schakelt tussen verschillende taken, wat in dit vak superbelangrijk is.” Minoes (niet op de foto) vult aan: “Naast klantcontact leren we ook hoe je zakelijke e-mails schrijft, offertes opstelt en duidelijke verslagen maakt. De opleiding is heel praktijkgericht en daardoor erg leerzaam.”  

Veel toekomstmogelijkheden

Met de opleiding Personal Assistant (Office Management & Support Specialist) kun je veel kanten op. Of je nu in de zakenwereld, evenementenbranche of bij een internationaal bedrijf gaat werken, de vaardigheden die je leert, komen overal van pas. Minoes: “Ik vind het fijn dat deze opleiding mij veel mogelijkheden biedt. Mijn droom is om eventmanager te worden, want ik wil het liefst bruiloften en festivals organiseren. Ook de sfeer in de klas is heel goed en we werken vaak samen. We zijn naar Berlijn geweest en mochten helpen op de Berlin Fashion Week. Volgend jaar gaan we naar Parijs! Daarnaast werken we op evenementen van mboRijnland. Zo doe je al tijdens de opleiding veel praktijkervaring op.” 

Handig met (digitale) systemen en tools

Tijdens de opleiding leer je ook werken met (digitale) tools en systemen, want als personal assistent moet je handig zijn met programma’s als Excel, Powerpoint en Outlook. “We krijgen les in hoe je planningen maakt, gegevens beheert en presentaties maakt. Het is misschien niet mijn lievelingsvak, maar je hebt het wel nodig in dit beroep”, vertelt Chloë. Eline: “Ook leer je hoe je professioneel omgaat met moeilijke situaties, zoals een klacht afhandelen. Elk bedrijf heeft eigen richtlijnen, dus je moet altijd goed aanvoelen hoe je een situatie het beste oplost.” 

Stage in Nederland én het buitenland

Binnenkort starten Minoes, Chloë en Eline met hun eerste stage. Minoes gaat aan de slag bij de frontdesk van een bedrijf dat kantoren verhuurt, Chloë werkt op het kantoor van een hostessbedrijf en Eline begint bij een groot cateringbedrijf. In het tweede en derde jaar krijgen studenten de kans om stage te lopen in het buitenland. “Daarom krijgen we naast gewone Engelse lessen ook het vak Business English. Dat is handig, want in dit vak kun je ook internationaal werken”, vertelt Eline. 

Opleiding Personal Assistent iets voor jou?

Lijkt het jou leuk om een belangrijke rol te spelen binnen een organisatie, houd je van plannen en ben je communicatief sterk? Dan is de opleiding Personal Assistant precies wat je zoekt! 

Docent Anja Vergeer vertelt: “Personal Assistent staat op de lijst van kansrijke beroepen. Grote kans dus dat jij na je opleiding snel een baan vindt! Niet gek ook, want het werk van een personal assistent is ontzettend veelzijdig. Er komen veel werkzaamheden van verschillende beroepen in samen. Je weet hoe je een evenement organiseert, hebt gevoel voor marketing, bent goed in (financiële) administratie, gaat vertrouwelijk met informatie om en kan aan de slag met verschillende tools. Wil je na de opleiding doorstromen naar het hbo? Dat kan ook! Denk bijvoorbeeld aan een opleiding in de richting van Bedrijfskunde, HBO-Rechten, Facility Management of Human Resource Management.”