Student Arwen: ‘Ik wil later een café met koffie en gebak openen’
Arwen: ‘Ik vond het onwijs leuk om de fotoshoot voor de studentenwervingscampagne te doen. Vroeger heb ik als kind modellenwerk gedaan, dus ik vond het leuk weer een keertje voor de camera te staan.’
Heb jij de nieuwe wervingscampagne met onze eigen studenten al gezien? Zij staan met een glimlach op de foto, want zij volgen al met plezier een opleiding. Benieuwd waarom student Arwen (18), tweedejaarsstudent Zelfstandig Werkend Bakker in Leiden, voor deze studie heeft gekozen? Lees het interview!
Bakken voor verjaardagen
‘Ik vond het vroeger al leuk om te bakken voor verjaardagen en maak het allerliefst chocolade- en slagroomtaarten. Nu ik de opleiding Zelfstandig Werkend Bakker volg, maak ik thuis nóg meer lekkere dingen. Dat vindt mijn familie helemaal niet erg natuurlijk! Voordat ik me voor de opleiding heb ingeschreven, ben ik naar de Open Dag geweest. Ik mocht iets maken van marsepein, dat vond ik zo leuk om te doen. Ook kon ik vragen stellen aan studenten. Ik heb eigenlijk niet getwijfeld en wist meteen: deze opleiding wil ik volgen.’
Droombaan
‘De opleiding bevalt me heel goed. In het eerste jaar leer je meteen veel over verschillende producten en technieken. Welke soorten bloem en boter zijn er? En wanneer je gebruik je een heel ei of alleen het eiwit of eigeel? Ook leer je hoe je moet plannen en voorbereiden en maak je brood en gebak. Alles doe je van begin tot eind zelf. Dat is super leerzaam. Uiteindelijk kies je één specialisatie: brood of gebak. Ik heb voor gebak gekozen, want mijn droom is om later een cafeetje te openen. Een plek waar je lekker kan zitten en koffie en een taartje kan bestellen.’
Stagelopen en inspiratie opdoen
‘Ik loop nu stage bij Brood & Ko, een bakkerswinkel in Alphen aan den Rijn. Daar doe ik veel ervaring op, want ik ben met veel dingen tegelijk bezig. Gelukkig krijg ik ook de tijd en ruimte om nieuwe dingen te leren. Ik vind het tof dat ik klanten producten zie kopen die ik heb gemaakt. Ook krijg ik positieve reacties als ik nieuwe producten in de vitrine zet. Mijn inspiratie voor taarten haal ik vooral van Pinterest. Ook kijk ik video’s van andere bakkers op TikTok. Soms probeer ik iets in de les na te maken, maar ik geef er altijd mijn eigen draai aan.’
Samenwerken
‘Tijdens de opleiding leer je goed samenwerken. We oefenen niet alleen, maar krijgen ook echte bestellingen, bijvoorbeeld voor een team binnen mboRijnland. Laatst hebben we zeventig gevulde speculaasstaven gemaakt. Dat was echt een uitdaging! Daarom moet je als bakker altijd je planning op orde hebben. Natuurlijk is het gezellig in de keuken, maar het is ook belangrijk dat je focus hebt en lekker kan doorwerken.’
Fotoshoot
‘Ik vond het onwijs leuk om de fotoshoot voor de wervingscampagne van mboRijnland te doen. Vroeger heb ik als kind modellenwerk gedaan, dus ik vond het leuk weer een keertje voor de camera te staan.’