Hoe ga je als ouder om met het studiekeuzeproces van je kind?

“Het fijne was dat bij de opleiding Mediavormgeving studenten goed aanspreekbaar waren en open en vrij vertelden over hun studie. Daarnaast voelde Roos – zoals ze zelf zegt – de vibe wel bij Leiden Lammenschans. Hier zag ze zichzelf wel rondlopen. De keuze was gemaakt, Roos koos de opleiding Mediavormgeving.” 

Hoe gaan ouders om met het studiekeuzeproces van hun kind? We spreken Diana, moeder van de 16-jarige Roos. Haar dochter is september ‘22 gestart met de opleiding Mediavormgeving op locatie Lammenschans in Leiden. 

Leerlingen zijn vaak jong, soms pas 15 jaar zoals in het geval van Roos, als ze moeten nadenken over hun studiekeuze. Dit kan een lastige beslissing zijn. Hoe weet je wat je wilt op die jonge leeftijd en hoe kom je tot de uiteindelijke keuze van school en studie? 

Roos en Diana

Oriëntatie
Diana vertelt: “Roos wilde eigenlijk van jongs af aan bij de politie, maar je mag de opleiding pas volgen vanaf je 18e. Ze was 15 jaar toen ze haar studiekeuze moest maken en wist niet goed wat andere mogelijkheden waren. Roos ging opnieuw nadenken en het leek haar leuk om dingen te maken, te ontwerpen, te tekenen en te bedenken. Ze is heel creatief en niet zo theoretisch ingesteld, dus het moest in elk geval een praktische opleiding zijn waarin ze haar creativiteit kwijt kan. We gingen naar de website van mboRijnland om alle opleidingen te bekijken. Via de website zagen we dat er binnenkort een Open Dag was. We waren nieuwsgierig en kozen voor de Bakkerij en de ICT-hoek. Het grote aanbod viel ons gelijk op. Ik kan me voorstellen dat dit voor sommige mensen overweldigend kan zijn. Het voordeel van zo’n ruim aanbod is dat je veel opleidingen kunt bekijken tijdens de Open Dag én binnen één locatie.” 

Open Dag
“We besloten een Open Dag te bezoeken op drie verschillende scholen. Bij mboRijnland in Leiden en scholen in Utrecht en Rotterdam. Bij mboRijnland zijn we tijdens de Open Dag in Leiden op locatie Lammenschans geweest. Bij Bakkerij heeft Roos een varken van marsepein gemaakt met de studenten. Dat was erg leuk, maar voor Bakkerij moet je wel vroeg je bed uit en werk je vooral ‘s nachts. Daar werd Roos niet zo blij van. Toen gingen we naar de ICT-afdeling en al snel kwamen we terecht bij de opleiding Mediavormgeving. Hier spraken we met studenten Mediavormgeving. Ook was er een greenscreen room, vele digitale camera’s en er waren veel enthousiaste studenten. Een van de studenten was heel behendig met fotografie en vertelde dat hij in zijn vrije tijd bruidsfotograaf is voor mensen met een kleine portemonnee. Dat vond Roos wel interessant. Er was ook een hele enthousiaste docent die elke keer kleine groepjes studenten en ouders apart nam om uitleg te geven. Hij stond gepassioneerd te vertellen. Het fijne was ook dat bij Mediavormgeving studenten goed aanspreekbaar waren en open en vrij vertelden over hun studie. Daarnaast voelde Roos – zoals ze zelf zegt – de vibe wel bij Leiden Lammenschans. Hier zag ze zichzelf wel rondlopen. De keuze was gemaakt, Roos koos de opleiding Mediavormgeving.” 

Online Infomoment voor ouders
“Ik heb zelf nog aan een voorlichting voor ouders deelgenomen. De voorlichting ging niet over de opleiding zelf, maar over mboRijnland als school. Daar kon ik vragen stellen die ik had over bijvoorbeeld studiekosten en de locatie waar Roos ging studeren.” 

Opleidingskeuze
“Afgelopen september is Roos begonnen met de opleiding Mediavormgeving (die nu Mediaredactiemedewerker heet). Ze komt sindsdien heel enthousiast thuis en vertelt over de dingen die ze op school heeft gedaan. Zo liet ze een filmpje zien die ze samen met een klasgenoot heeft gemaakt. Ook maakt ze nu foto’s voor een opdrachtgever in Leiden. Dat is erg leuk om te zien. Toen Roos nog op het vmbo zat kwam ze regelmatig verveeld thuis. Ze was wel klaar met school en kreeg er niet veel energie van. Nu ze bij mboRijnland studeert is ze veel gemotiveerder. Ze krijgt nu ook hele andere vakken, die haar interesse hebben. We zijn dus erg blij met haar keuze. En als ze na vier jaar Mediavormgeving toch iets anders wil gaan doen, dan kan dat natuurlijk ook. Want je weet nooit of het de goede keuze is. Voor nu vindt ze het in elk geval heel leuk.” 

Tips voor andere ouders
“Als je kind echt totaal geen idee heeft welke studie te kiezen, investeer er dan als ouder/verzorger tijd in en probeer verschillende opleidingen te bekijken. Ik zou het sowieso aanraden om een Open dag, Inloopmoment of Keuzebegeleidingsdag te bezoeken. Ik denk dat je niet kunt kiezen zonder dat je in het gebouw bent geweest. In Rotterdam wist Roos al na 10 minuten dat zij zichzelf daar niet zag rondlopen. Soms ga je langs bij een opleiding en ben je al na 5 minuten je interesse verloren en soms word je vanzelf enthousiast. Je moet er even tijd in investeren als ouder/verzorger, je kind bij de hand nemen en opletten dat je niet gaat projecteren op je kind wat je zelf had willen worden. Laat zien wat er is, wat de mogelijkheden zijn en waar ze aan moeten denken.  

Mijn advies is om geen druk op het kind te leggen om de juiste keuze te maken. Bekijk het gewoon heel breed en het is niet erg als je kind na vier jaar iets ander gaat doen. Je neemt toch altijd iets moois mee voor de rest van je leven.” 

Een Open dag of (online) bijeenkomst bezoeken op 1 van de mboRijnland-locaties? Bekijk dan hier de mogelijkheden.