Research Lab, Samenwerkend Leren & Innoveren initieert en ondersteunt projecten waarbij docenten samen met collega’s en/of studenten onderzoek doen naar ‘wat werkt’ in de eigen onderwijspraktijk. De resultaten van deze onderzoeken delen en gebruiken we om te professionaliseren, te innoveren en te verbeteren. De visie van Research Lab is dat een onderzoekende houding van docenten, studenten, management en ondersteuning de kwaliteitscultuur in het onderwijs bevordert.

Het Practoraat heeft als thema: ‘Samenwerkend Leren en Innoveren’ en is vooral intern gericht op de onderwijsuitvoering. Dat gebeurt vaak in samenwerking met hbo-instellingen en universiteiten.

Onze thema’s

Communities of Practice
Duurzaam innoveren
Gepersonaliseerd leren
Hybride leeromgevingen
Onderzoekende houding
Professionalisering

Onderzoeksagenda

Research Lab zet zich in om een onderzoekende houding te stimuleren bij docenten en medewerkers. Onze onderzoeksagenda  bevat onderzoeksthema’s die zijn afgeleid van de strategische koers van mboRijnland. Daarnaast zijn er interne en externe vragen, die verschillen in schaalgrootte. Zo kan een docent bij Research Lab om ondersteuning bij een afstudeerproject vragen.

Een gemotiveerde docent kan een Community of Practice starten en met de deelnemers samen de vraag bepalen. Intern kan een College een vraag stellen, bijvoorbeeld naar wat werkt in een nieuw opleidingstraject. Daarnaast werken we regelmatig samen met externe partners aan praktijkgerichtonderzoek.

Practoraatsboekje

 

Samen op weg naar een onderzoekend mbo

Communicatie

researchlab@mborijnland.nl
LinkedIn
Leden Practoraat Research Lab

Erica Wijnands

ewijnands@mborijnland.nl

Jaap Kraak

jkraak@mborijnland.nl

Kathinka van Doesum

kdoesum@mborijnland.nl

Silvia Hoogvorst

shoogvorst@mborijnland.nl

Charly Boerboom

cboerboom@mborijnland.nl