Research Lab, Samenwerkend Leren & Innoveren initieert en ondersteunt projecten waarbij docenten samen met collega’s en/of studenten onderzoek doen naar ‘wat werkt’ in de eigen onderwijspraktijk. De resultaten van deze onderzoeken worden gedeeld en gebruikt om te professionaliseren, te innoveren en te verbeteren. De visie van Research Lab is dat een onderzoekende houding van docenten, studenten, management en ondersteuning de kwaliteitscultuur in het onderwijs bevordert.

Het Practoraat heeft als thema: ‘Samenwerkend Leren en Innoveren’ en is vooral intern gericht op de onderwijsuitvoering. Dat gebeurt vaak in samenwerking met hbo-instellingen en universiteiten.
Op iedere onderzoeksvraag volgt een vraagverhelderingsprocedure, met als resultaat een onderzoeksplan en -planning. Binnen Research Lab ‘Samenwerkend Leren en Innoveren’ hanteren we een onderlinge werkverdeling. Voor de uitvoering van de onderzoeken wordt de kernformatie aangevuld met docenten uit de opleidingen. Ieder onderzoek heeft een hoofdonderzoeker.

Practoraatsboekje

 

Samen op weg naar een onderzoekend mbo

Onderzoeksagenda

Research Lab heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om een onderzoeksmatige houding te stimuleren bij docenten en medewerkers. De Onderzoeksagenda die door Research Lab wordt opgesteld bevat de (grotere) onderzoeksthema’s die zijn afgeleid van de strategische koers van mboRijnland. Daarnaast zijn er interne en externe vragen, die verschillen in schaalgrootte. Zo kan een docent bij Research Lab om ondersteuning bij een afstudeerproject vragen.

Een masterdocent of een gemotiveerde docent kan een Community of Practice starten en met de deelnemers samen de vraag bepalen. Intern kan een College een vraag stellen, bijvoorbeeld naar wat werkt in een nieuw opleidingstraject. Of er komt bijvoorbeeld een verzoek van een externe partner om samen te werken in een groot onderzoek.

Communicatie

researchlab@mborijnland.nl
LinkedIn
Leden Practoraat Research Lab

Erica Wijnands-Pot

Kathinka van Doesum

Jantje Timmerman

Charly Boerboom