Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Technisch Leidinggevende leer je hoe je goed kunt leidinggeven in een technische omgeving. Als technisch leidinggevende voer je namelijk naast je reguliere, technische werkzaamheden ook leidinggevende taken uit. Je leert over verschillende stijlen van leidinggeven, hoe je met communicatieve vaardigheden jouw medewerkers kunt motiveren en om gestelde bedrijfsdoelen te realiseren.

Je gaat tijdens de opleiding Technisch Leidinggevende aan de slag met werkzaamheden plannen en verdelen, medewerkers begeleiden en de voortgang van processen bewaken. Om hier succesvol in te zijn leer je verschillende leiderschapsstijlen toepassen, projectplannen opstellen en een werkoverleg organiseren en begeleiden. Je bouwt verder op de technische kennis die jij al hebt, om succesvol leidinggevende te worden. Je leert over begeleidings- en coachingsvaardigheden, communicatieve vaardigheden en krijgt kennis van personeelsbeleid voor onder andere procesevaluaties en het werven en selecteren van werknemers. Als keuzevak kun je kiezen voor praktijkopleider of ontwerper. Daarnaast is het mogelijk om vanuit ons excellentieprogramma wiskunde op hbo-niveau te volgen.

Toegestane vooropleidingen

Voor de opleiding Technisch leidinggevende heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma mbo-opleiding niveau 3 (binnen Techniek)

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
1 jaar
Startmoment
2022, na de zomervakantie Zo snel mogelijk (BBL)
Locaties

Leiden Bètaplein

Direct aanmelden

Over jou

  • Communicatief – sociaal
  • Technisch inzicht
  • Computers en software
  • Leidinggeven

In de praktijk

Na het volgen van de BBL-opleiding Technisch Leidinggevende kun je doorstromen naar het hbo. Je kunt ook direct aan het werk in sectoren als de elektro-, installatie- of metaaltechniek, timmer- of meubelindustrie, tandtechnische laboratoria of de mobiliteits- of carrosseriebranche. Als technisch leidinggevende geef je dus direct leiding in een technische omgeving. Je bent stressbestendig en flexibel, je kunt snel schakelen, je behoudt het overzicht en handelt planmatig.

Je bent een allround vakman. Je speelt goed in op veranderingen en plant projecten en werkzaamheden gemakkelijk in. Daarnaast handel je in het belang van veiligheid en milieuverantwoord op de werkplek. Naast het plannen en overzien van projecten en werkoverleggen, adviseer jij het management over de personeelsbehoefte. Je voert ook functionerings- en beoordelingsgesprekken. Je bent dus een belangrijke spil op het gebied van het uitvoerend werk, maar ook in de terugkoppeling van het werk op administratief vlak. Zo zorg jij er als technisch leidinggevende voor dat niet alleen het werk vlekkeloos verloopt, maar ook jouw medewerkers én de klant tevreden zijn!

Aanvullende informatie

  • Kosten
  • BBL
  • Buitenland
  • Keuzedelen
  • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap