Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Technisch Specialist Personenauto’s leer je hoe je ingewikkelde storingen en defecten aan personenautokunt opsporen en verhelpen. Je maakt kennis met voertuigen met benzine en diesel, maar ook met hybride en elektrische voertuigen. Je sleutelt en repareert veel aan auto’s, maar deze opleiding is veel meer dan dat.  

Met deze opleiding krijg je een brede en specialistische kijk op de autotechniekWe bereiden je goed voor op actuele ontwikkelingen in het vakgebied. Innovatie en duurzaamheid zijn namelijk heel belangrijk in de auto-industrie. Zo leer je om milieuvriendelijke alternatieven te gebruiken voor oudere technieken als dieselJe leert omgaan met elektronisch diagnosegereedschap, zoals een oscilloscoop, amperetang en diagnosetester. Daarnaast ontwikkel je je sociale en communicatieve vaardigheden tijdens de opleiding Technisch Specialist Personenauto’sJe leert om je verantwoordelijk op te stellen en over de veiligheids- en milieueisen binnen de autobranche. Alles wat je hebt geleerd en gemaakt tijdens je opleiding, leg je vast in je portfolio. Is dat compleet, dan kun je je proeve van bekwaamheid maken. En heb je die goed uitgevoerd, dan ontvang je een diploma dat door de branche is erkend.

Toegestane vooropleidingen

Deze opleiding is alleen te volgen met een niveau 3 diploma Eerste Autotechnicus

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
2 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie Zo snel mogelijk (BBL)
Locaties

Gouda (BBL)

Direct aanmelden

Over jou

  • Kunnen analyseren
  • Werken in een werkplaats of productieruimte
  • Klantvriendelijk
  • Reparatie en onderhoud
  • Technisch inzicht

In de praktijk

Je volgt de BBL-opleiding Technisch Specialist Personenauto’s voor 2 jaar en sluit hem succesvol af. Daarna stroom je door naar het hbo of ga je fulltime werken. Je werkt dan bij een grotere autodealer of bij een groot algemeen autobedrijf. Je kunt ook een eigen garagebedrijf beginnen. Je bent de specialist op de werkplaats. Collega’s komen naar je toe met lastige vragen. Klanten die een vage klacht melden, worden naar jou doorverwezen. Die vreemde trilling. Die complexe elektronische storing. Dat rare geluid. Jij weet de oorzaak te achterhalen!  

Als technisch specialist personenauto’s ben je bekend met complexe autosystemen, waarin de nodige informatica is verwerkt. Je kunt probleemloos omgaan met alle meet- en testapparatuur. Weet welke zoekstrategieën je bij welke problemen moet toepassen. Als je de diagnose hebt gesteld, voer je de reparatie uit. Een accu die leegloopt, het lampje op het dashboard dat maar blijft aanstaan of de benzinemeter die vast staat. Jij weet met al deze problemen raad! Daarnaast onderhoud je contacten met leveranciers en andere specialisten. Bijvoorbeeld de leveranciers die de juiste accu altijd op tijd leveren. Of een specialist waarmee je contact hebt over nieuwe werkwijzen in de branche. Op de werkplaats organiseer en verdeel jij de taken. Je controleert het werk en coacht jouw collega-technici graag. En zij vinden het prettig om door jou gecoacht te worden! 

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

  • BBL
  • Buitenland
  • Keuzedelen
  • Ondernemerschap

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap