Wat ga je leren?

Als Sociaal Werker sta je midden in het leven, naast mensen die een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Jij bent diegene die mensen met problemen ondersteunt, waardoor hun welzijn verbetert. Dit doe je door in gesprek te gaan en activiteiten te organiseren. 

Als Sociaal Werker sta je naast mensen die ondersteuning nodig hebben om te kunnen deelnemen aan de maatschappij. Je leert hoe je mensen activeert en motiveert, zodat hun leefsituatie prettiger wordt. Tijdens de opleiding leer je onder andere over gedragsproblematiek en hoe je hiermee omgaat. Je leert meer over hoe activiteiten zoals sport, muziek en drama kunnen helpen om mensen te ondersteunen. Daarnaast leer je hoe je sociale problematiek zoals huiselijk geweld, schulden of verslaving signaleert en hoe je daar volgens wet- en regelgeving actie op onderneemt.

Als Sociaal Werker leer je kennis en vaardigheden beheersen om mensen in uiteenlopende situaties te helpen. Zo leer je mensen helpen die buitengesloten worden, vereenzamen, gepest worden of een gevaar voor zichzelf zijn. De opleiding is divers en past het beste bij studenten die “iets met mensen willen doen”.

Het eerste jaar
Het jaar is opgedeeld in vier periodes van tien weken. In het eerste halfjaar volg je voornamelijk theoretische lessen en bereiden we je voor op de praktijk en je stage. In de tweede helft van het jaar ga je twee dagen per week naar stage en volg je de overige dagen les. Met de keuze van je stage, maak je ook de keuze voor je studierichting. Je hebt dit dus zelf in de hand. Elke periode staat een ander hoofdonderwerp centraal. De lessen zijn ingericht op het specifieke hoofdonderwerp. Gedurende de opleiding ben je gekoppeld aan een studieloopbaanbegeleider (slb’er). De slb’er is er om jou te ondersteunen en je vragen te beantwoorden. In het tweede jaar van de opleiding starten de examens.

Vakken en keuzedelen
Tijdens de opleiding staat mensen met problemen helpen en mensen problemen helpen te voorkomen centraal. De verschillende manieren om dit aan te pakken leer je met uiteenlopende vakken, zoals: Voorlichting organiseren, Groepsactiviteiten, Gesprekken voeren en Advies geven. Je leert kijken naar de situatie: wat is er nodig? En kun je dit alleen aanpakken of is er samenwerking voor nodig? Dit werk je vervolgens uit in een plan.

Als Sociaal Werker leer je werken met methodes waardoor je met iedereen, van jong tot oud, met verschillende achtergronden en uit verschillende instellingen kunt samenwerken. Om dat te leren krijg je ook te maken met kennisvakken: Ontwikkelingspsychologie, Recht, Sociologie, Culturen, Doelgroepen en Sociale systemen. Daarnaast is creativiteit een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je volgt daarom lessen in Muziek, Dans, Drama, Media en Talentontwikkeling. Dit zorgt ervoor dat jij zo veelzijdig mogelijk bent opgeleid!

Naast de beroeps specifieke vakken volg je generieke vakken, zoals: Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

In het derde jaar komen de keuzedelen aan bod. Hier krijg je de mogelijkheid je te verdiepen in een onderdeel dat jij extra interessant vindt. Heb jij de ambitie om door te stromen naar het hbo? Dan besteden we hier in de keuzedelen ook extra aandacht aan. De opleiding tot Sociaal Werker is een brede opleiding, waardoor deze goed aansluit op vele hbo-opleidingen.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Je kunt geen Sociaal Werker worden zonder goed naar jezelf te kijken. We besteden daarom extra veel aandacht aan onze studenten. Daarnaast is de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Het is de uitgelezen kans om te kijken welk onderdeel van Sociaal Werker jou het meeste aanspreekt. Kun je geen stageplek vinden? Dan zijn er binnen mboRijnland ook stageplekken. Zo zie je alsnog verschillende mensen, met uiteenlopende achtergronden en leer je de juiste aanpak kennen.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BOL)

Leiden Breestraat (BBL / BOL)

Zoetermeer Van Doornenplantsoen (BOL)

De opleiding in Leiden is vol. In Gouda en Zoetermeer is nog beperkt plaats.

In verband met de grote populariteit van de opleiding Sociaal Werker geef je bij een inschrijving een voorkeurslocatie aan. Kijkend naar woonplaats, moment van inschrijving en capaciteit kan er nog een wijziging plaatsvinden in de definitieve opleidingslocatie.

Ook kan je jezelf in Alphen a/d Rijn, Leiden, Gouda of Zoetermeer aanmelden voor de opleiding Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg.

De BBL-variant zal in januari 2025 weer starten. Aanmelden hiervoor kan weer vanaf 1 oktober 2024. Locatie wordt nog bekend gemaakt.

Over jou

 • Communicatief en sociaal
 • Mensen begeleiden (individueel of in een groep)
 • Gevoel voor rechtvaardigheid
 • Ondernemend
 • Nieuwsgierig en onderzoekend
 • Goed samenwerken

In de praktijk

Na de driejarige BOL-opleiding stroom je door naar het hbo (Social Work, Pedagogisch Werk, docent Omgangskunde en veel andere hbo-opleidingen) of je gaat aan het werk in jouw vakgebied. Je kunt aan de slag bij allerlei verschillende organisaties, zoals: gemeenten, arbeidsbemiddeling, vluchtelingenwerk, buurtvoorzieningen, ondersteuning en dagbesteding voor mensen met een beperking of verslaving, bewindvoering, kinder- en jongerenwerk.

Als sociaal werker help je mensen met thema’s als wonen en leefbaarheid, werk, opleiding en activiteiten, sociale relaties, lichamelijke en psychische gezondheid, zingeving en financiën. Dit doe je door samen met de mensen hun kwaliteiten, sociale netwerken en persoonlijke doelen in kaart te brengen. Waar nodig doe je dit samen met andere betrokken personen of instanties om een volledig beeld te krijgen van de behoefte aan sociale ondersteuning. Je analyseert de verkregen informatie en bepaalt samen met de mensen een aanpak.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen als onderdeel van deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen. Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden.

Wil je meer informatie, klik dan hier