Wat ga je leren?

Wil jij alles leren over mode, retail en leidinggeven? Dan past deze opleiding perfect bij jou. De opleiding is erg afwisselend, net als het beroep. Aan het einde van de opleiding weet jij precies hoe je succesvol een modewinkel of modeafdeling aanstuurt. 

Met de opleiding Retailmanager & Fashion leer je wat winkels zoals ZARA en Pull & Bear succesvol maakt. We leren je meer over verkoop, service, visual merchandising, de financiële kant van een winkel runnen en leidinggeven. Dit leer je door middel van klassikale lessen, projecten en praktijkervaring. We gaan namelijk ook op excursies in binnen- en buitenland, bijvoorbeeld naar Berlin Fashion Week. We stomen je klaar voor een commerciële functie met veel verantwoordelijkheid. 

Tijdens de opleiding krijg je veel gastlessen van ondernemers en kom je regelmatig op gave plekken, zoals Westfield Mall of the Netherlands. Hier werk je aan projecten van echte winkels. Door de vele praktijkervaring leer je veel en wordt het studeren een stuk leuker! 

Het eerste jaar
Het eerste jaar ga je vooral aan de slag met de basiskennis die je nodig hebt als Retailmanager in de mode. Je krijgt vakken over gastvrijheid, het geven van modeadvies en hoe je ervoor zorgt dat de winkel er aantrekkelijk uitziet. Daarnaast maak je kennis met de beginselen van mode. Ook volg je DETEX lessen voor het erkende diploma modeadviseur. 

In de tweede helft van het eerste jaar ga je stagelopen. Dit doe je bij een erkend leerbedrijf, zoals Urban Outfitters of The Sting. Tijdens je stage leer je wat het vak echt is. 

Vakken en keuzedelen
Tijdens de opleiding volg je beroepsgerichte en algemene vakken. De beroepsgerichte vakken bestaan onder andere uit: 

  • Visual merchandising: hoe zorg je ervoor dat de winkel er aantrekkelijk uitziet en het assortiment zichzelf verkoopt. 
  • Hospitality: hoe zorg je ervoor dat de klant zich welkom voelt en terugkomt. 
  • Operationeel plan: je leert onderzoeken, een plan maken en dit plan voer je vervolgens uit. 
  • Recruitment: hoe neem je de beste mensen aan en hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers zich blijven ontwikkelen. 
  • Fashion Skills: modevormgeving en modestyling  
  • Management & Sales  

Daarnaast volg je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Deze vakken helpen je met je algemene ontwikkeling. 

Ook kun je keuzedelen volgen. Keuzedelen geven je de kans om vakken te volgen die aansluiten op jouw specialisme, interesses en toekomstplannen. Voorbeelden van keuzedelen zijn: Duurzaamheid in de mode, image styling, denim of ondernemerschap.  

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Diploma mbo-opleiding niveau 4
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Leidschendam-Voorburg (BOL)

Direct aanmelden

Over jou

  • Commercieel ingesteld
  • Handel en ondernemerschap
  • Leidinggeven
  • Klantvriendelijk

In de praktijk

Na de opleiding kun je gelijk aan de slag bij modeketens, zoals: Nike, ARKET of Victoria Secret. Ook kun je gaan werken bij een mode speciaalzaak.  

Zodra je wat ervaring hebt opgebouwd kun je snel doorgroeien. Hiervoor is het belangrijk dat je commercieel inzicht hebt, goed overweg kan met collega’s en je in staat bent modetrends door te vertalen naar een aantrekkelijke winkel. Daarnaast is het met deze opleiding mogelijk om te gaan werken bij internationale bedrijven in het buitenland. 

Studiewijzer

Aanvullende informatie

  • BOL
  • Kosten

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn de Open Dagen?

Informatie over de Open Dag en andere voorlichtingsevenementen van mboRijnland kun je vinden in onze voorlichtingskalender