Wat ga je leren?

Tijdens de brancheopleiding Kraamverzorgende vergroot jij je beroepsspecifieke kennis en vaardigheden om passende zorg en ondersteuning te bieden aan barenden, kraamvrouwen en pasgeborenen in de thuissituatie. Je leert om de zorg voor de kraamvrouw en de pasgeborene uit te voeren en de verloskundige te assisteren tijdens de thuisbevalling.

De competenties die je aanleert tijdens de opleiding Kraamverzorgende liggen op het gebied van vakkundigheid, communicatie, samenwerking, professionaliteit en organisatie. Kerntaken binnen de competenties die je gaat uitvoeren zijn onder andere het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen, het bieden van zorg aan moeder en kind, het geven van voorlichting, advies, en instructie, het begeleiden van nieuwe collega’s en/of stagiaires.

De brancheopleiding Kraamverzorgende is erkend het College Zorg Opleidingen (CZO). Je bent hierdoor verzekerd van uitstekende kwaliteit.

Doelgroep en toelatingseisen

De brancheopleiding Kraamverzorgende is speciaal ontwikkeld voor jou als je graag als kraamverzorgende aan de slag gaat. Om deel te nemen ben je minimaal 19 jaar oud. Je bent in het bezit van een diploma vmbo-kader, gemengde of theoretische leerweg of een gelijkwaardig diploma. Je hebt een arbeidsovereenkomst met je kraamzorgorganisatie als leerbedrijf. Je leerbedrijf zorgt voor de begeleiding in de praktijk. Bovendien beheers je de Nederlandse taal goed.

Niveau van de opleiding Kraamverzorgende

 

Contact

College Contractonderwijs
088 222 1772

Startdatum

Half mei 2024

Locaties

Alphen aan den Rijn, Ambonstraat

Heb je vragen?
Neem contact met ons op

Stel je vraag

Opleidingsinhoud

De opleiding Kraamverzorgende bestaat uit een vijftal competenties met onderliggende kerntaken.

 • Competentie vakkundigheid: het bieden van zorg en ondersteuning op basis van het geboortezorgplan, het assisteren bij de bevalling, het verlenen van vervroegde partusondersteuning en assistentie bij de partus, het bieden van zorg aan moeder en kind, het reageren op onvoorziene en crisissituaties, het onderkennen van de gezondheidstoestand op somatisch en psychosociaal gebied, het mede opstellen van het geboortezorgplan, het bieden van persoonlijke verzorging, het ondersteunen bij het voeren van de regie bij activiteiten van het dagelijks leven (ADL).
 • Competentie communicatie: het geven van informatie en voorlichting gericht op het omgaan met de nieuwe gezinssituatie, het begeleiden van een zorgvrager, het geven van voorlichting, advies en instructie.
 • Competentie samenwerking: het afstemmen van de zorgverlening met alle betrokkenen, het samenwerken met andere beroepsgroepen in de zorg.
 • Competentie professionaliteit: het evalueren en vastleggen van de zorgverlening, het werken aan kwaliteit en deskundigheid.
 • Competentie organisatie: het bevorderen van kwaliteitszorg, het begeleiden van nieuwe collega’s en/of stagiair(e)s.
 • Nederlands en rekenen vakgericht.

Het scholingsplan van de Brancheopleiding Kraamverzorgende omvat:

 • Blended learning: e-learning modules ten aanzien van het shaken baby syndroom, borstvoeding, kunstvoeding en de vroeg signalering meldcode;
 • Training: EHBO/reanimatie voor de kraamzorg door verloskundige en scholing acute verloskunde i.s.m. verloskundige.
 • Vakgericht Nederlands en Rekenen.

In de praktijk

Wanneer je alle onderdelen van de Brancheopleiding Kraamverzorgende met een voldoende hebt afgerond, ontvang je een waardevol door het CZO erkend branchediploma Kraamverzorgende met bijbehorende speld.

Je kunt dan direct aan de slag als kraamverzorgende. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken bij een organisatie voor thuiszorg of een kraam- of bemiddelingsbureau die je inzet bij een gezin in de periode tijdens en na een bevalling.

Over jou

 • Samenwerken
 • Zelfstandig
 • Verzorgend
 • Communicatief vaardig

Aanvullende informatie

 • Studiebelastingsuren en duur
 • Erkenning en voorwaarden
 • Startdatum en groepsgrootte
 • Locatie
 • Kosten en financieringsmogelijkheden
 • Informatie en aanmelden
De brancheopleiding Kraamverzorgende begint met een beroepsvoorbereidende periode vier weken 3 tot 4 dagen per week en vervolgt daarna met een scholingsdag per week gedurende 30 weken. Begeleide onderwijstijd : 234 uur, E-learning en zelfstudie: 80 uur Persoonlijke begeleiding: 6 uur.
De opleiding start met een introductiedag waarop je kennis maakt met docenten en medestudenten en waarop je uitleg krijgt over de opleiding.
Individuele begeleiding
Tijdens de opleiding houdt de docent contact met het werkveld. Ook houdt hij voortgangs- en evaluatiegesprekken met je en begeleidt jou met praktijkleeropdrachten (POP en PAP).
Dit is een door het CZO branche erkende opleiding. Wanneer je aan de doelstellingen van de opleiding voldoet en theorie- en praktijk-opdrachten/-toetsen met een voldoende hebt afgerond, ontvang je het branchediploma Kraamverzorgende en de ooievaarsspeld.
Half mei 2024 Bij een groep van minimaal 15 deelnemers wordt de opleiding in overleg met de opdrachtgever ingepland. In geval van individuele aanmeldingen wordt, bij voldoende aanmeldingen, de startdatum bepaald in overleg met de deelnemers. De startdatum voor individuele deelnemers wordt z.s.m. bekend gemaakt.
De scholing zal worden uitgevoerd op een locatie van mboRijnland, aan de Ambonstraat in Alphen aan den Rijn
Voor de student
De kosten per deelnemer zijn € 2.825. Leermiddelen en E-learning: € 300, Inschrijving brancheopleiding bij CZO: € 75 .

Voor de werkgever
Wij kunnen u maatwerk bieden. Heeft u interesse in deze opleiding voor uw werknemers, stuur dan een mail naar llo@mborijnland.nl of bel naar 088 – 222 1772. Eén van onze accountmanagers praat graag met u verder over de mogelijkheden.

Wil je meer informatie over bijvoorbeeld lesdagen en startmomenten van de Brancheopleiding Kraamverzorgende? Stuur dan een e-mail naar llo@mborijnland.nl.

Ben je enthousiast en voldoe je aan de toelatingseisen? Dan kun je je aanmelden via dit aanmeldformulier.