Waarin wil je je ontwikkelen en wat wil je leren?

Tijdens de opleiding ´Baby’s in het vizier´ leer je om alle baby’s van de groep goed in het vizier te houden. Je leert je begeleiding nog meer af te stemmen op de baby´s. De opleiding geeft jou als pedagogisch medewerker verdieping in het werken met baby’s. Je onderzoekt welke vaardigheden je verder kunt ontwikkelen om jouw handelen zo optimaal mogelijk af te stemmen op de behoeften van de baby’s. De opleiding is door de branche Kinderopvang erkend en IKK-proof.

Onderwerpen die tijdens de opleiding centraal staan zijn onder andere: hechting, tiltechnieken, spel- en ontwikkelingsmateriaal voor baby’s, interactie tussen baby’s stimuleren en begeleiden, fysieke ontwikkeling en tiltechnieken. Bekijk voor het volledige overzicht de opleidingsinhoud bij aanvullende informatie. Naast de theoretische verdieping wordt er praktisch geoefend met behulp van energieke werkvormen en beeldmateriaal. Natuurlijk is er ook voldoende ruimte om ervaringen uit te wisselen.

De opleiding wordt in overleg met de opdrachtgever ingepland en kan zowel incompany als op een van de locaties van mboRijnland worden georganiseerd.

Toelating

Deze opleiding is op mbo 4-niveau. Om toegelaten te worden tot de opleiding beschik je over een opleiding op minimaal mbo 3-niveau die kwalificeert voor de functie van Pedagogisch Medewerker/Peuterspeelzaalleider. Daarnaast dien je werkzaam te zijn bij een kinderopvang, zodat je de opdrachten die je tijdens de scholing krijgt, kan uitvoeren.

 • Diploma mbo-opleiding niveau 3

 Contact

College Contractonderwijs
088 222 1772

Locaties

Gouda
Leiden
Woerden
Zoetermeer
of incompany

Heb je vragen?
Neem contact met ons op

Stel je vraag

Opleidingsinhoud

 • Dagdeel 1 Begroeten & afscheid: ontwikkeling van het babybrein, hechting, tiltechnieken, interactievaardigheid: sensitieve responsiviteit.
 • Dagdeel 2 Spelen met liggende baby’s: ontwikkelingsgebieden en mijlpalen, activiteiten en ontwikkelingsmaterialen aanbieden, spel- en ontwikkelingsmateriaal voor 0-jarigen, interactie tussen baby’s stimuleren en begeleiden, interactievaardigheden: ontwikkeling stimuleren & interactie in de groep begeleiden.
 • Dagdeel 3 Spelen met baby’s die zich kunnen voortbewegen: ontwikkelingsgebieden en mijlpalen, activiteiten en ontwikkelingsmaterialen aanbieden, spel- en ontwikkelingsmateriaal voor 0-jarigen, interactie tussen baby’s stimuleren en begeleiden, interactievaardigheden: ontwikkeling stimuleren & interactie in de groep begeleiden.
 • Dagdeel 4 Verschonen & verzorgen: fysieke ontwikkeling, respectvolle verzorging met de inbreng van de baby als uitgangspunt, initiatieven van 0-jarigen herkennen en hierop adequaat reageren, informatie en uitleg geven en autonomie respecteren.
 • Dagdeel 5 Voeden & slapen: fysieke ontwikkeling, initiatieven van 0-jarigen herkennen en adequaat op reageren, inspelen op individuele slaap- en waakritmes, tiltechnieken, interactievaardigheden: leidinggeven, structuur bieden en autonomie respecteren.

Optioneel en aanvullend op de training

 • In overleg een extra dagdeel Babygebaren: Het stimuleren van de communicatie en taalontwikkeling van de baby. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Nederlands met Gebaren (NmG).
 • Voorafgaand aan de training een introductiebijeenkomst voor leidinggevenden om hen te informeren over de inhoud en opdrachten.
 • Terugkombijeenkomst na een aantal maanden met de pedagogisch medewerkers.
 • Coaching on the job.

In de praktijk

Na het volgen van deze drie maanden durende opleiding heb jij je branche erkende bewijs van deelname van de opleiding Baby’s in het vizier. Hiervoor volg je vijf dagdelen van 2,5 uur scholing waarop je je voorbereidt door middel van huiswerkopdrachten. De studiebelasting is 25 uur.

Jouw dagelijkse werkzaamheden zijn een stuk aangenamer na het volgen van deze opleiding. Je weet alles over de ontwikkeling, hechting en het ritme van de baby. Je bent bekwaam om alle baby’s van de groep goed in het vizier te houden en kan jouw handelen zo optimaal mogelijk afstemmen op de behoeften van de baby’s.
Na deze opleiding is het je een stuk duidelijker hoe je het best op de behoeften en ontwikkeling van baby’s kan inspelen. Dat maakt je werk een stuk leuker.

Over jou

 • Samenwerken
 • Verdieping
 • Pedagogiek
 • Professionalisering

Aanvullende informatie

 • Studiebelasting en duur
 • Erkenning
 • De Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang
 • Startdatum & groepsgrootte
 • Locatie
 • Kosten
 • Informatie en aanmelden
De opleiding bestaat uit vijf dagdelen van elk 2,5 uur met een frequentie van één keer per 2 weken (over een periode van ongeveer drie maanden). De studiebelasting is 25 uur inclusief huiswerk- en praktijkopdrachten.
De deelnemers ontvangen op basis van hun inzet en het positief afronden van opdrachten een door de branche Kinderopvang erkend bewijs van deelname.
De Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) is op 1 januari 2018 in werking getreden. De Wet IKK verbetert de kwaliteit en de toegankelijkheid van de kinderopvang. De nieuwe kwaliteitseisen zijn opgedeeld in vier thema’s: de ontwikkeling van het kind centraal, veiligheid en gezondheid, stabiliteit en pedagogisch maatwerk en kinderopvang is een vak. Deze opleiding voldoet aan de eisen die in deze wet zijn gesteld.
Bij een groep van minimaal 12 deelnemers wordt de opleiding in overleg met de opdrachtgever ingepland. In geval van individuele aanmeldingen wordt, bij voldoende aanmeldingen, de startdatum bepaald in overleg met de deelnemers.
Groepsgrootte Minimaal 12 en maximaal 18 deelnemers.
De locatie wordt bepaald in overleg met de opdrachtgever en afhankelijk van de woonplaatsen van de deelnemers. De opleiding kan zowel op een locatie van mboRijnland als incompany worden aangeboden. Betaal je zelf de opleiding, dan kan je tot maximaal € 15.000,- aan scholingskosten aftrekken bij je aangifte Inkomstenbelasting. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen kan je tot maximaal 50% van uw opleidingskosten terug ontvangen. Meer informatie over dit fiscale voordeel vind je via de volgende link.

De kosten per deelnemer zijn € 395,-. Dit is inclusief studiematerialen, exclusief het extra dagdeel.

Betaal je zelf de opleiding, dan kan je tot maximaal € 15.000,- aan scholingskosten aftrekken bij je aangifte Inkomstenbelasting. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen kan je tot maximaal 50% van uw opleidingskosten terug ontvangen. Meer informatie over dit fiscale voordeel vind je via de volgende link: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/aftrek-en-kortingen/content/mag-ik-mijn-studiekosten-aftrekken.

Wil je meer informatie over bijvoorbeeld lesdagen en startmomenten van deze opleiding? Stuur dan een e-mail naar contractonderwijs@mborijnland.nl.

Ben je enthousiast en voldoe je aan de toelatingseisen? Dan kun je je aanmelden via dit e-mailadres.