Wat ga je leren?

Je leert tijdens de opleiding oplossingen te vinden voor allerlei IT-problemen en je ontwerpt en configureert bedrijfsnetwerken. Computerprogramma’s zijn van nature ‘jouw ding’, en tijdens de opleiding bouw je jouw kennis verder op. IT Systems en Devices is tegenwoordig onderdeel van elke organisatie. Je verdiept je in actuele technieken en leert netwerksystemen ontwerpen, aanleggen, beheren en beveiligen.

IT gaat in steeds meer vakgebieden een belangrijke rol spelen. Dit leer je tijdens de opleiding in de praktijk. Je werkt aan projecten waarin je IT-oplossingen zoekt. Bijvoorbeeld het ontwerpen en aanleggen van een netwerksysteem voor een ziekenhuis of het oplossen van een storing in een printnetwerk van een groot kantoorpand. Je leert onder andere over smart devices, protocollen en beveiliging. Ook leer je devices en IT systemen beschermen tegen hackers en virussen. We besteden veel aandacht aan communicatie en samenwerken, want in de praktijk ga je, naast je individuele inzet, veel samenwerken met collega’s. De opleiding is praktijkgericht. Dat betekent dat je veel aan de slag gaat met echte opdrachten en bedrijven. Zo stomen we je klaar voor het echte werk!

Onderwijs op meerdere locaties
ICT kan niet meer zonder techniek. Het bedrijfsleven vraagt van jou als afgestudeerde ICT-student steeds meer kennis en ervaring in de toegepaste ICT. Dit realiseren wij door jouw opleiding nauw samen te laten werken met de technische opleidingen. Zo werk je makkelijk samen aan projecten (we noemen dit satellietlabs) en kun je gebruikmaken van technische middelen, zoals robotarmen en 3D-printers. Dit betekent dat je opleiding niet altijd binnen de muren van één locatie wordt gegeven. Je schijft je in voor Gouda of Leiden,maar het kan zijn dat je ook les krijgt op een andere vestigingslocatie of op een andere locatie buiten school. Een goed voorbeeld hiervan is de Dutch Innovation Factory (DIF) in Zoetermeer. Deze locatie vormt steeds meer het innovatieve hart van onze ICT-opleidingen. Samenwerking met Smart Health, Smart Logistics, doorstroom hbo van onze ICT-opleidingen gaat hier plaatsvinden.

Het eerste jaar
We bieden de opleiding in zowel BOL- als BBL-variant aan. Doe je de BOL-opleiding dan volg je vijf dagen per week theorie- en praktijkles. Je werkt aan projecten en volgt cursussen en trainingen. De projecten zijn gericht op de beroepspraktijk. Dit betekent dat je werkt aan opdrachten die je ook in het echte werkleven tegen gaat komen. Je doet vakkennis en vaardigheden op, en leert hoe je het beste met elkaar samenwerkt. Gedurende de hele opleiding begeleiden docenten je. De docenten besteden veel aandacht aan jouw ontwikkeling en zorgen dat je écht stappen maakt.

Doe je de BBL-opleiding, dan volg je één dag per week les en ben je de overige dagen aan het werk bij een leerwerkbedrijf. Hierbij begeleidt een beroepspraktijkbegeleider jou.

Vakken en keuzedelen
Het is een praktijkgerichte opleiding, dat houdt in dat stage een belangrijk onderdeel is. Bij de BOL-opleiding loop je zowel in het tweede als derde jaar een halfjaar stage. Daarnaast volg je natuurlijk ook veel beroepsgerichte vakken. Vakken waar je mee te maken krijgt, zijn:

  • Software: je leert over Microsoft en Linux besturingssystemen en hoe je Microsoft database Servers installeert en configureert in een virtuele omgeving.
  • Hardware: je leert over de fysieke onderdelen van computers.
  • Internet of Things (IoT): hierbij leer je nieuwe apparaten kennen die via internet met andere apparaten of systemen zijn verbonden om gegevens uit te wisselen.
  • ICT-Infrastructuur: hierbij leer je werken met verschillende netwerkcomponenten, zoals switches, routers, servers, firewalls, bekabeling en Wifi. Het protocol TCP/IP komt in dit vak uitgebreid aan bod. Je leert werken met het netwerk simulatie programma Packet Tracer, om zo netwerken op te bouwen en te communiceren.
  • Security: bij dit vak leer je hoe je een netwerk intern én extern beveiligt.
  • Servicedesk: je leert incidenten registreren in Topdesk en oplossen.

Naast de beroeps specifieke vakken volg je ook generieke vakken, zoals: Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om je te specialiseren door middel van Keuzedelen. Een keuzedeel geeft jou de mogelijkheid om je in een onderwerp te verdiepen of voor te bereiden op een vervolgopleiding.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
We vinden het belangrijk dat jij als student bij ons alle mogelijkheden krijgt om je te ontwikkelen. Dit doen we door middel van gepersonaliseerd onderwijs. We nodigen gastdocenten uit het bedrijfsleven uit om theorie- en praktijklessen te volgen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om in het buitenland stage te lopen. Op die manier zorgen we dat je na het behalen van je diploma als echte expert op het gebied van IT Systems en Devices aan de slag kan!

Vooropleidingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Extra Instroomactiviteit

Na je aanmelding nodigen we je uit voor een intakegesprek waarmee we je beter leren kennen.

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BBL / BOL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BOL)

Zoetermeer Van Doornenplantsoen (BBL)

Let op: Start je de BBL-opleiding? Dan heb je een dag in de week ook les in Zoetermeer.

In de praktijk

Je volgt de BOL- of BBL-opleiding en na drie jaar stroom je door naar het hbo of ga je aan de slag in het bedrijfsleven! Wat je ook kiest, als IT expert kun je alle kanten op! Je werkt bij een IT-dienstverlenend bedrijf, op de IT-afdeling van een onderneming of bij een bedrijf gespecialiseerd in datatransmissie- en telecommunicatiesystemen. Je werkt soms zelfstandig, maar vaak met collega’s. Je geeft daarbij leiding aan een kleine groep medewerkers.

Als Expert IT Systems and Devices ligt de wereld aan jouw voeten. Je bent betrokken bij de ontwikkeling van veel nieuwe technologieën. Je werkt samen met verschillende professionals. Professionals uit de IT wereld, maar ook uit andere velden zoals de gezondheidszorg, motorvoertuigentechniek en logistiek. Samen werk je aan smart oplossingen voor bedrijven. Hier haal je plezier uit! Je houdt ook rekening met protocollen en veiligheid. Jij zorgt ervoor dat er geen bedrijfsinformatie naar buiten lekt en er geen virussen naar binnenkomen. Je bent altijd nieuwsgierig naar de laatste trends en ontwikkelen. Deze maak je snel eigen, zodat je ze toe weet te passen in de organisatie waar je werkt. Jij bent degene die te hulp schiet wanneer het netwerk uitvalt, geeft mensen toegang tot systemen en zorgt dat al het e-mailverkeer vlekkeloos verloopt. Jij hebt dus aardig wat verantwoordelijkheid!

Over jou

  • Je houdt ervan gebruikers te ondersteunen
  • Je installeert en beheert (mobiele) apparaten
  • Je geeft advies over app’s en programma’s
  • Je presenteert het opgeleverde werk
  • Je geeft verbetervoorstellen

Aanvullende informatie

  • Kosten
  • BOL
  • BBL
  • Buitenland
  • Keuzedelen
  • Ondernemerschap
  • Studeren met een laptop

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

Nieuws