Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Software Developer leer je om software en mediasystemen te ontwikkelen. Het ontwerpen van een applicatie, programmeren en databases opzetten zijn helemaal jouw ding. Je hebt een scherp oog voor detail, technisch inzicht en werkt makkelijk met ontwerpsoftware. Hierop bouw je verder in deze opleiding.

Je werkt tijdens de opleiding Software Developer op een zeer praktijkgerichte manier. Dat betekent dat je werkt aan projecten die op de werkelijkheid zijn gebaseerd. Je gaat dus vooral veel dóén. Je werkt aan brede projecten. Daarmee bedoelen we dat je aan het werk gaat met softwareprojecten in allerlei beroepenvelden: de gezondheidszorg, motorvoertuigentechniek of de logistiek. IT-oplossingen worden namelijk in elk beroepenveld steeds belangrijker. Dat maakt jouw opleiding future-proof!

Onderwijs op meerdere locaties
ICT kan niet meer zonder techniek en vice versa. Het bedrijfsleven vraagt van jou als afgestudeerde ICT-student steeds meer kennis en ervaring in de toegepaste ICT. Dit realiseren wij door jouw opleiding nauw samen te laten werken met de technische opleidingen. Zo werk je makkelijk samen aan projecten (we noemen dit satellietlabs) en kun je gebruikmaken van technische middelen, zoals robotarmen en 3D-printers. Dit betekent dat je opleiding niet binnen de muren van één locatie wordt gegeven. Je schijft je in voor Gouda of Leiden, maar je krijgt ook regelmatig les op een andere vestigingslocatie of op een andere locatie buiten school. Een goed voorbeeld hiervan is de Dutch InnovationFactory (DIF) in Zoetermeer. Deze locatie vormt steeds meer het innovatieve hart van onze ICT-opleidingen. Samenwerking met Smart Health, Smart Logistics, doorstroom hbo en taakklasse 3 van onze ICT-opleidingen gaat hier plaatsvinden. De DIF is vanaf augustus 2021 dé plek waar innovatie, werken aan multidisciplinaire projecten en excellentie samenkomt. 

Het eerste jaar
In het eerste jaar van de opleiding volg je vijf dagen per week les. Zo’n 12 tot 16 uur per week werk je aan projecten, de overige uren besteed je aan lessen. Je loopt in het eerste jaar nog geen stage. We vinden het belangrijk dat je tijdens het eerste jaar en de gehele opleiding goed begeleid wordt. Docenten staan daarom altijd voor je klaar. Heb je hulp nodig bij het bouwen van een interactieve website of het programmeren van een app? Geen probleem, de docenten helpen je graag.

Vakken en keuzedelen
Je volgt tijdens de opleiding een breed pakket aan vakken. Zo krijg je les in online applicaties ontwikkelen door middel van programmeren en coderen in html, css, javascript php en mysgl. Ook leren we je applicaties ontwerpen en testen, van functioneel tot technisch ontwerp. Naast de beroeps specifieke vakken, volg je generieken vakken zoals: Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

Tijdens de opleiding krijg je de mogelijkheid om keuzedelen te volgen. Keuzedelen zijn vakken waarmee jij je kan specialiseren. Voorbeelden van keuzedelen zijn:
– Smart technology: hier leer je slimme toepassingen te maken door middel van een microcontroller (arduino) en sensoren.
– Voorbereiden op zelfstandig ondernemen: hier leer je meer over het opzetten van een eigen onderneming en hoe je als zzp’er na je studie aan de slag kan.
– Voorbereiden op het hbo: ambities om naar het hbo door te stromen? Middels dit keuzedeel werken we aan een goede aansluiting van mbo naar hbo.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Deze opleiding is volledig future-proof en dat bereiden we alleen maar meer uit. We werken op dit moment hard aan een experience centrum, waar je straks leert en werkt met de nieuwste technologieën, zoals VR en 3D printing.

Vooropleidingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Extra Instroomactiviteit

Na je aanmelding vragen we je om een opdracht te maken waarmee we je beter leren kennen.

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BBL / BOL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BOL)

Zoetermeer (BOL)

De opleiding duurt standaard 4 jaar, maar je kan de opleiding ook in 3 jaar voltooien. Dit is afhankelijk van je inzet en motivatie.

 

In de praktijk

Je volgt de BOL- of BBL-variant en behaalt succesvol je niveau 4 diploma Software Developer. Daarna stroom je door naar het hbo of ga je aan het werk. Je hebt een goede toekomst want er is steeds meer vraag naar jouw beroep! Je werkt als Software Developer bijvoorbeeld bij een webdesignstudio, audiovisueel bedrijf of vormgevingsbureau. 

Als Software Developer ben je continu bezig met software en applicaties. De software en applicaties ontwerp, maak, implementeer, documenteer én onderhoud jij. Denk aan webapplicaties, besturingssoftware, toepassingssoftware, entertainmentsoftware en multimedia- en netwerkprogrammatuur. Je werkt in de praktijk met HTML/CSS, Javascript, PHP, databases, frameworks en Java. Dit zijn allemaal dingen waarmee jij een app, website of webshop kan bouwen en coderen. Al die zaken hebben voor jou geen geheimen meer. 

Studie in cijfers

Over jou

  • Je ontwerpt software
  • Je test de programmatuur
  • Je werkt in een ontwikkelteam
  • Je presenteert het opgeleverde werk
  • Je geeft verbetervoorstellen

Over jou

Aanvullende informatie

  • Kosten
  • BOL
  • BBL
  • Buitenland
  • Keuzedelen
  • Ondernemerschap
  • Studeren met een laptop

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

Nieuws