Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Manager Retail leer je alles over de detailhandel en leidinggeven. De opleiding is erg afwisselend, net als het beroep. Je leert over de goederenstroom vanaf inkoop tot verkoop. Welke rol jij daarin kan spelen en hoe jij medewerkers kan aansturen én motiveren, om de verkoop te doen toenemen.

Eerst leer je alle kanten van de detailhandel kennen. Vervolgens gaan we dieper op de stof in en leer je meer over verkoop, service, presentatie, financieel beleid en leidinggeven in de retailbranche. Aan het einde van je studie ontwikkel je een bedrijfsplan voor jouw filiaal. Hierin verwerk je alle kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens de opleiding. De opleiding bestaat uit klassikale lessen, projecten en praktijkervaring. Zo stomen we je klaar voor een commerciële functie met veel verantwoordelijkheid. Met jouw ondernemende houding weet jij als Manager Retail straks alles in goede banen te leiden!

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Alphen a/d Rijn (BOL)

Leidschendam-Voorburg (BBL / BOL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Commercieel ingesteld
 • Handel en ondernemerschap
 • Leidinggeven
 • Klantvriendelijk

In de praktijk

Na de driejarige BOL- of BBL-opleiding stroom je door naar het hbo of ga je aan de slag! Je werkt op een afdeling van een warenhuis, in een winkel of winkelketen, zoals een modewinkel, supermarkt, tuincentrum of parfumerie. Of misschien werk je wel in je eigen winkel.

Als Manager Retail beheer je een kleine tot middelgrote vestiging of geef je leiding aan een afdeling. Je houdt je bezig met de inrichting van de winkel, want klanten moeten snelwegwijs zijn in jouw vestiging. Ook denk jij na over beslissingen om de omzet te vergroten. Vind je dat daarvoor het verkoopbeleid aangepast moet worden? Dan stel je dat voor aan het hoofdkantoor. Daarnaast beheer je de voorraad en neem je maatregelen tegen diefstal. Jij weet als geen ander dat een winkel pas goed draait met gemotiveerd personeel, daarom zorg je altijd voor een fijne werksfeer. Je volgt de laatste trends en ontwikkelingen op de voet en weet deze te vertalen binnen jouw winkel of filiaal. Leidinggeven gaat je goed af en je werkt uitstekend samen met collega’s én klanten!

Aanvullende informatie

 • BOL
 • BBL
 • Kosten

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn de Open Dagen?

Deze zijn per opleiding en locatie afhankelijk. Bekijk voor meer informatie onze voorlichtingskalender