Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Manager Retail leer je alles over de detailhandel en leidinggeven. De opleiding is erg afwisselend, net als het beroep. Je leert over de goederenstroom vanaf inkoop tot verkoop. Welke rol jij daarin kan spelen en hoe jij medewerkers kan aansturen én motiveren, om de verkoop te doen toenemen.

Eerst leer je alle kanten van de detailhandel kennen.  Daarna ga je dieper op de lesstof in. Je leert over presentatie, verkoop en service. Over promotie, commercieel en financieel beleid. Over de retailbranche en over leidinggeven. Bij de afronding van je studie ontwikkel je een bedrijfsplan voor jouw filiaal. De kennis en vaardigheden die je in alle opleidingsonderdelen hebt opgedaan, komen in dat plan samen. Door middel van klassikale lessen, projecten en praktijkervaring, stomen wij je op mboRijnland klaar voor deze commerciële functie met veel verantwoordelijkheid. Met jouw ondernemende houding weet jij als manager retail straks alles in goede banen te leiden.

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Alphen a/d Rijn

Gouda

Leiden Bètaplein

Woerden

Zoetermeer Van Doornenplantsoen

Direct aanmelden

Over jou

 • Commercieel ingesteld
 • Handel en ondernemerschap
 • Leidinggeven
 • Klantvriendelijk

In de praktijk

Je rondt de BOL of BBL-variant van de opleiding Manager Retail na 3 jaar succesvol af. Hierna stroom je door naar het hbo of ga je aan het werk. Je werkt dan op een afdeling van een warenhuis, in een winkel of winkelketen. Denk bijvoorbeeld aan een modewinkel, supermarkt, tuincentrum of parfumerie. Of misschien wel je eigen winkel.

Als manager retail beheer je een kleine tot middelgrote vestiging of geef je leiding aan een afdeling. Je houdt je bezig met de inrichting van de winkel. Klanten moeten snel wegwijs kunnen worden in je vestiging. Ook de aantrekkelijke presentatie van de producten is jouw zorg. En natuurlijk de verkoop ervan. Je neemt zelfstandig beslissingen om de omzet te vergroten. Vind jij dat het verkoopbeleid moet worden aangepast, dan stel je dat voor aan het hoofdkantoor. Je beheert de voorraad, maar neemt ook maatregelen tegen winkeldiefstal. Je weet dat een winkel alleen goed draait met gemotiveerd personeel. Daarom zorg je voor een fijne werksfeer in je filiaal. Ook je klanten merken dat. Je volgt de ontwikkelingen in de detailhandel op de voet en weet deze uitstekend te vertalen binnen jouw winkel of bedrijf. Leidinggeven gaat je goed af en je werkt uitstekend samen met collega’s én klanten.

Aanvullende informatie

 • BOL
 • BBL
 • Kosten

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Veelgestelde vragen

Wanneer zijn de Open Dagen?

Deze zijn per opleiding en locatie afhankelijk. Bekijk voor meer informatie onze voorlichtingskalender