Wat ga je leren?

‘M-Jaar, mind the gap!’ is nieuw bij mboRijnland. Het M-jaar is er speciaal voor gemotiveerde leerlingen die de overstap naar het mbo willen maken, maar nog niet precies weten welke opleiding het beste bij hen past. In het M-jaar maak je kennis met allerlei verschillende beroepen en werk je aan je persoonlijke ontwikkeling.

Hoe ziet het M-jaar eruit?
Het studiejaar start goed, je gaat gelijk aan de slag met het leren kennen van verschillende opleidingen en beroepen. Dit leer je niet vanuit de boeken. Door middel van gastlessen, bedrijfsbezoeken, stages en gepersonaliseerde opdrachten maak je kennis met het werkveld. Je krijgt dus een kijkje in de keuken bij verschillende bedrijven. Op die manier kom je erachter wat goed bij jou past!

Daarnaast is er ook veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Zo maak je een (buitenland)reis, die je samen met je klasgenoten organiseert en reflecteer je alles wat je doet aan de hand van een portfolio.

Vakken
In het M-jaar volg je ook verschillende vakken. Zo volg je algemene vakken, zoals: Nederlands, Engels en rekenen. Maar krijg je ook de kans om vakken als: filosofie, beweging, ICT, schrijven en presenteren te volgen. Dit volg je op niveau 2, waardoor je aan het einde van het jaar ook een startkwalificatie kan behalen.

Na het M-Jaar
Na het M-jaar heb je jezelf ontwikkeld en weet je welke studierichting goed bij jou past. Je bent klaar om de volgende stap te maken!

Motivatie
Voordat je aan het M-jaar begint, willen we weten wat je motivatie is. De motivatie geeft antwoorden op de vragen:

 • Wie ben ik en wat doe ik?
 • Waarom past het M-jaar goed bij mij?

Sluit de motivatie goed aan, dan nodigen we je uit voor een kennismakings- en intakegesprek. De motivatie mag in de vorm zijn van een vlog, PowerPoint, Prezi of gewoon schriftelijk. De motivatie mail je samen met je aanmelding naar mjaar@mborijnland.nl.

Het M-jaar past goed bij je als:

 • Je redelijk goed bent in plannen en organiseren
 • Je goed zelfstandig kan werken
 • Je proactief meedoet
 • Je lef hebt om initiatieven te nemen
 • Je het leuk vindt om samen te werken
 • Je gemotiveerd bent om te werken aan de vakken: Nederlands, Engels en rekenen

Toegestane vooropleidingen

 • Overgangsbewijs havo/vwo leerjaar 3 of 4
 • Let op: er is in het M-jaar plaats voor 16 studenten. Het kan dus zijn dat je niet wordt aangenomen. Zorg daarom voor een plan b en schrijf je ook in voor een andere opleiding. Zo ben je er sowieso van verzekerd dat je volgend jaar met een opleiding kan starten.
 • Het M-jaar is alleen toegankelijk voor jongeren uit de RMC regio 27 Zuid-Holland-Oost
  Gemeenten: Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard, Nieuwkoop, Waddinxveen en Zuidplas

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
-
Duur
1 jaar
Startmoment
2022, na de zomervakantie
Locaties

Alphen a/d Rijn (BOL)

Direct aanmelden

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Studeren met een laptop
 • Vakken

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.