Studenten ondersteunen Politie Alphen aan den Rijn in aanpak fietsendiefstal preventie

Studenten Handhaving, Toezicht en Veiligheid van mboRijnland gaan samen met de politie aan de slag om fietsendiefstal in Alphen aan den Rijn tegen te gaan. De studenten, die onderwijs volgen op de locaties in Gouda en Alphen aan den Rijn, gaan in de maand juni en juli verschillende dagen met de politie op pad om fietsendiefstal in de stad terug te dringen en werken tegelijkertijd aan hun leerdoelen. De studenten leren onder andere over de verschillende vormen van diefstal, waar de diefstallen met name plaatsvinden en hoe mensen op het probleem attent kunnen worden gemaakt.

Leren in de praktijk
Voor de studenten is het belangrijk dat zij hun leerdoelen in de praktijk kunnen behalen. Een aantal van de leerdoelen bij de opleiding Handhaving, Toezicht en Veiligheid zijn een open houding aannemen en gezag uitstralen, veiligheid in acht nemen, de boodschap afstemmen op het publiek en controleren of er vanuit de ander begrip is voor wat er gezegd wordt. Niels Vroege, coördinator hybride leren bij mboRijnland: “In deze samenwerking met de politie werken onze studenten aan hun leerdoelen en doen zij tegelijkertijd praktijkervaring op. Dergelijke samenwerkingen, die wij hybride onderwijs noemen, proberen wij steeds vaker op te zoeken. Zo krijgen de studenten met actuele problematiek en ontwikkelingen in hun vakgebied te maken en tegelijkertijd helpen we de politie een handje mee.” Mike Mesker, politieagent in Alphen aan den Rijn: “We zien dat bij fietsendiefstal landelijk een lage aangiftebereidheid is. De MBO-studenten en de politiestudenten attenderen burgers hierop en leren hierbij hoe zij het beste contact kunnen leggen met de burger. Ze vergroten bewustwording ten aanzien van fietsendiefstal bij de burger, attenderen hen op het doen van aangifte en kunnen intussen werken aan uniformgewenning. Een mooie samenwerking wat ons betreft.”

Voordat de studenten in actie komen, ontvangen zij een briefing op het politiebureau in Alphen aan den Rijn. De studenten leren over de verschillende vormen van diefstal, waar de diefstallen met name plaatsvinden en hoe mensen op het probleem attent kunnen worden gemaakt. Nadat het plan van aanpak besproken is en de studenten weten waar ze op moeten letten, gaan ze een aantal uren samen met politiestudenten op pad. Zij zullen onder andere fietsers aanspreken, folders uitdelen en framenummers van fietsen controleren. De dag wordt afgesloten met een debriefing op het politiebureau.