mboRijnland partner in Duurzame retail samenwerking

De retail ondergaat momenteel een enorme transformatie. De coronacrisis heeft dit verder versterkt en versneld. De retailsector staat voor grote uitdagingen op het gebied van digitalisering, innovatie, nieuwe vormen van dienstverlening en vernieuwing van businessmodellen. Ook de beschikbaarheid en ontwikkeling van medewerkers staat onder druk. Zo ook in de vier kernwinkelcentra van Leidschendam-Voorburg waar circa 500 retail- en horecaondernemers actief zijn. Daarom hebben ondernemers, onderwijs en gemeente Leidschendam-Voorburg de handen ineengeslagen om de uitdagingen en kansen aan te pakken. In september is gestart met de kwartiermakersfase met als doel begin 2021 de aftrap te geven voor een nieuwe organisatie. Een initiatief waar mboRijnland graag deel van uit maakt.

Publiek-private samenwerking (PPS) Retail
Ondernemers, onderwijs en overheid zetten samen in op een duurzame retail samenwerking in Leidschendam-Voorburg. Zij willen hiermee retailers helpen vernieuwender, adaptiever en gezonder te worden. Daarnaast willen zij zorgen voor aantrekkelijk en relevant onderwijs dat aansluit bij de laatste ontwikkelingen en de vraag vanuit de arbeidsmarkt. Daarmee helpen zij de winkelgebieden levendiger en aantrekkelijker voor hun klanten te worden en dat ook te blijven.

In de PPS Retail worden ondernemers en vastgoed vertegenwoordigd door MKB Leidschendam-Voorburg, Unibail Rodamco Westfield, ondernemersfondsen Leidschendam Centrum en Huygenskwartier Voorburg en winkeliersverenigingen De Julianabaan en Westfield Mall of the Netherlands. De onderwijspartners zijn mboRijnland, de Haagse Hogeschool en ROC Mondriaan, en overheidspartner is gemeente Leidschendam-Voorburg. De PPS Retail is geïnitieerd door het Platform Economie Onderwijs en Arbeidsmarkt.

Programmateam PPS Retail
Het programmateam bestaat uit Leo Valk van MKB Leidschendam-Voorburg namens de ondernemers, namens het onderwijs Katrien van Hees van mboRijnland, Marie-Claire Gambon van ROC Mondriaan en Ronald Visser van Ondernemerschap & Retail Management van De Haagse Hogeschool en namens de overheid Jacq Cornelissen als centrummanager van de kernwinkelgebieden in Leidschendam-Voorburg. De organisatie wordt verder ingericht als een projectorganisatie die kan groeien naar een stichting. De PPS Retail heeft begin september subsidie aangevraagd bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en het ministerie van Economische Zaken.

Katrien van Hees van mboRijnland over dit initiatief
“Trots om mede initiatiefnemer te zijn van dit samenwerkingsverband. In dit lerend regionaal netwerk willen we graag antwoorden vinden op de uitdagingen en kansen in de retail. Zo werken we binnen mboRijnland Economie mee aan een inclusieve en duurzame samenleving, waarbij ieder zijn talent kan ontwikkelen”.

Eerste Thema Lab: HYPE Lab in De Julianabaan
Op 5 oktober start het HYPE Lab waarin retailers samen met mbo- en hbo studenten en docenten van mboRijnland en TMO Fashion business school ontdekken op welke wijze digitale techniek en innovaties kunnen worden toegepast in hun winkel.

Een filmpje geeft een indruk van deze samenwerking in een retail lab

Hiernaast is ook contact gelegd met MKB-ondernemers in Leidschendam Centrum, Huygenskwartier en Westfield Mall of the Netherlands voor deelname aan verschillende labs. Het doel is om zoveel mogelijk retailers te ondersteunen bij de uitdagingen en kansen die zij ervaren.

Regionaal samenwerken
De samenwerking dient een duidelijke meerwaarde voor alle partners te hebben, zowel op korte als lange termijn. De komende jaren wil de PPS Retail uitgroeien tot een samenwerking die de vier winkelgebieden overstijgt en ook regionaal betekenis heeft voor retailers en winkelgebieden.