Goud voor student kok Lars Elsenbroek bij internationale wedstrijd Litouwen

Lars Elsenbroek (19 jaar), derdejaars student bij mboRijnland voor de opleiding Zelfstandig Werkend Kok in Gouda, heeft goud gewonnen bij een internationale wedstrijd in Litouwen. Samen met een Franse en Portugese student vormde Lars het winnende team. De wedstrijd vond plaats van 6 t/m 11 november voor verschillende opleidingen in de Horeca- en Toerismebranche.

We dachten wel dat we hoog zouden eindigen, maar eerste worden hadden we niet verwacht. Er waren in totaal 22 teams, dus we hadden aardig wat concurrentie”, aldus een blije Lars.

Lars met zijn gouden medaille

Eerste internationale ervaring
De Zoetermeerse student had al eerder aan wedstrijden meegedaan, maar dit was zijn eerste internationale ervaring. Vanuit mboRijnland reisden vijf studenten met twee begeleiders af naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen.

Lars werd via het lot ingedeeld met een Franse en Portugese student en samen vormden ze een team. “Gelukkig was er meteen een klik”, vertelt Lars. “We hebben nog steeds contact.” De hele wedstrijd was in het Engels en ook onderling spraken de studenten Engels.

Drie amuses en mystery ingrediënten
De trotse kok in opleiding had twee wedstrijddagen waarop hij kon laten zien wat hij kon. “We wisten van tevoren dat we drie amuses moesten maken van Litouwse gerechten: bietensoep, aardappelcakeje en gefrituurd brood. Op de dag van de briefing kwamen daar nog een aantal mystery ingrediënten bij zoals komijn, oude kaas, zuurkool en boekweit. Daar gingen we mee aan de slag en dat heeft goed uitgepakt”, vertelt Lars glunderend.

Lars deed mee in de categorie Culinary art, de andere vier studenten in de categorieën Hospitality management, Restaurant service, Pastry and Decathlon. Lars doet begin volgend jaar ook mee aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor het mbo.