Docent mboRijnland lanceert YouTubeserie voor verpleegkundigen

Lieke Merkens (27 jaar) is docent aan de opleiding Verpleegkundige bij mboRijnland. Zij lanceert op 31 maart ‘Lessen van Lieke’, een serie YouTubevideo’s bedoeld voor studenten, afgestudeerde verpleegkundigen en andere geïnteresseerden voor het vak. In de video’s ontvangt Lieke gasten en bespreekt ze onderwerpen als anatomie en pathologie, maar ook verpleegkundige handelingen als wondverzorging komen langs.  

Lieke: “Social media spelen een grote rol in het leven van onze studenten, daar kunnen we niet meer omheen. Van hieruit ontstond het idee om voor het onderwijs meer gebruik te maken van social media. Ik wilde studenten en potentiële kijkers meer verbinding laten ervaren met de school en ze boeien met interessante onderwerpen over het vak.” Het resultaat is een serie video’s waarin Lieke gasten ontvangt in een huiskamer setting. “De sfeer is relaxed, easy going en educatief”.

Inhoud video’s
De eerste reeks video’s gaan over de anatomie en pathologie van de hersenen, vervolgens komen de doorgroeimogelijkheden binnen het vak verpleegkunde aan de orde en verpleegtechnische handelingen. De onderwerpen zijn geselecteerd door het onderzoek dat Lieke onder haar studenten heeft gedaan.

In elke aflevering is iemand uit de zorg of medische wereld te gast. In de eerste aflevering is dat  hersenwetenschapper Hanneke Hulst uit het Amsterdam UMC. Om een beeld te geven van de hersenen wordt in de tweede aflevering het kalfsbrein ontleed. De sfeer van de video’s is informeel en toegankelijk. Het doel is om studenten te inspireren en hen te betrekken bij de opleiding. Bovendien kunnen afgestudeerden en andere geïnteresseerden in het vakgebied hun kennis ophalen; zij krijgen op een ontspannen manier interessante gesprekken, voorlichting en het laatste nieuws voorgeschoteld.

De rubriek ‘Zielenknijper’ komt in elke video terug; de gast krijgt van de kijker een persoonlijke vraag, een handige tip of een vraag over iets wat hij/zij heeft meegemaakt in het werk.

Inspiratie en entertainment
Lieke verwacht dat de kijker geïnspireerd raakt en onbewust leert van de video’s en dit kan gebruiken in zijn werk of stage. Daarnaast is de verwachting meer verbondenheid met het vak en de school te creëren. Lieke: “Deze manier van onderwijs is nieuw en sluit goed aan bij de belevingswereld van de kijker. Door dit project dragen we uit dat we méér dan een mbo zijn. We luisteren naar de wensen en behoeften van de kijkers en sluiten aan bij hun belevingswereld. Dit is een andere manier van onderwijs volgen.”