Bevlogen teamwerk achter het Goudse koekje

Denk je aan Gouda, dan denk je aan kaas en stroopwafels. Zo begon het ook in het hoofd van Bram van der Lee, docent Bakkerij én gepassioneerd hobby-Boulanger. Hij kreeg de vraag of hij een koekje kon ontwerpen voor EXPO GOUDA MAAKT, de tentoonstelling in de oude Viruly zeepfabriek en onderdeel van de viering van  het 750-jarig bestaan van de stad Gouda. Voorwaarde: de Goudse smaak moet duidelijk te proeven zijn.

mboRijnland samenwerkingspartner Gouda750
Gouda ontving 750 jaar geleden stadsrechten en dat wordt deze zomer uitgebreid gevierd in de stad. De tentoonstelling is één van de evenementen waarbij je een reis maakt langs Goudse ambachten van vroeger, nu en de toekomst. Niet gek natuurlijk dat wij als school een dankbare samenwerkingspartner zijn in dit prachtige initiatief, door onder andere het ontwerpen, ontwikkelen en verkopen van een Gouds koekje.

Docent Bram van der Lee: “Leuk om te zien hoe serieus mijn studenten ermee bezig waren, ik glim nog van trots.”

Bakwedstrijd Gouds Koekje
Docent Bram bedacht een bakwedstrijd voor zijn eerstejaars studenten. Zes teams gingen aan de slag. Ze kozen voor de zoete óf de zoute variant van het koekje. Naast de Goudse smaakelementen, moest het koekje ook een eenvoudig recept bevatten en met de hand te maken zijn. De productie wordt namelijk uitbesteed aan Stichting ’t Lichtpunt. Deze Goudse stichting biedt dagbesteding en arbeidstraining aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt én heeft een professionele bakkerij in huis. Die ligt ook nog toevallig tegenover de expositieruimte van de tentoonstelling. Bram: “Het was zo’n gave samenwerking, van het begin tot het einde. Eerlijk gezegd dacht ik even, hoe ga ik dit doen in alle drukte na de coronatijd, maar dit project gaf een enorme stimulans bij de studenten. Vooral het wedstrijdelement paste goed in het lesmateriaal. Daarmee bevorder je het gevoel van beter willen worden, dat je iets moois neer wil en kan zetten. Leuk om te zien hoe serieus mijn studenten ermee bezig waren, ik glim nog van trots. Er zat geen slecht koekje tussen.”

Het winnende koekje
Een externe jury, vanuit het bestuur van EXPO GOUDA SMAAKT, kwam proeven en koos het koekje van Karlijn (22 jr., BOL), Anne (24jr., BBL) en Lise-Lotte (18 jr., BOL) tot winnaar. Wilma Gottschalk, één van de juryleden en vrijwilligers coördinator van de EXPO: “Het was net Heel Holland Bakt, mede door de aanpak van jurylid en amateur kok Danny den Adel. De koekjes werden uitgebreid bekeken, gebroken, er werd aan geroken en met aandacht geproefd. We waren het unaniem eens: het koekje van dit team was het lekkerste en het mooiste afgewerkt.” Het geheim van dit koekje? “Het lijkt op een Goudse Mop, smaakt naar stroopwafel, maar dat zit er niet in”, vertelt student Karlijn van Veen trots.

Winnaars: Lise-Lotte, Karlijn en Anne

Koekjesstempel
De dag vóór het bakken van de eerste proefrecepten kreeg Frans Verboom, docent MBO College Techniek & ICT, de vraag of hij snel een koekjesstempel kon maken. Dan konden de koekjes versierd worden met het logo van 750 jaar Gouda. Frans: “Ik dacht gelijk aan Matthew, een vierdejaarsstudent. Hij is goed in 3D ontwerp, kan klantgericht werken en weet wat mogelijk is. We moesten snel aan de bak, een realistische situatie uit de echte praktijk, een goede oefening dus.”

Docent Frans Verboom en student Matthew Smit

Voor Matthew geen probleem, binnen anderhalf uur rolde het eerste ontwerp uit de 3D printer. “Die was nog te dun, vooral de sterretjes waren het lastigste,” vertelt Matthew, “maar ik ga door totdat het goed is. Na vier testjes was het ontwerp op tijd af, ik hoefde niet eens over te werken.”

Wel moest er nog een oplossing worden bedacht voor het handvat van de stempel. “Die moet van beukenhout zijn”, had Bram gezegd, “een houtsoort, die hygiënisch en voedselveilig is.” Het hout wordt nog wel eens in gymzalen en voor trapleuningen gebruikt, dus belde Frans conciërge René van Ofwegen met de vraag of hij nog iets had liggen. Uit een oude trapleuning zaagde René vervolgens blokjes op maat en samen met Frans maakten ze de stempels diezelfde avond nog af. Frans: “De volgende dag kreeg ik van Bram een foto van de eerste koekjes. Het was gelukt, het koekje is er, hoe leuk is dat. Met z’n allen zo’n vraagstuk afronden is het allermooiste van een project als dit!”

Vier kilo koekjes
Elke week bakken de mensen van ’t Lichtpunt vier kilo koekjes met het winnende recept. Die worden vervolgens verpakt en verkocht in de bijbehorende koffiehoek en winkel van de EXPO GOUDA MAAKT. De winkel wordt overigens bemand door twee enthousiaste stagiaires van MBO College Start-Up. Wilma: “De koekjes lopen als een trein, soms hebben we er zelfs te weinig. Het VVV en een souvenirwinkel uit Gouda wilden ze ook gaan verkopen, maar ’t Lichtpunt kan zo’n grote productie helaas niet aan. Wij hebben dus het alleenrecht op de koekjes en daar zijn we stiekem erg trots op.”

Het winnende koekje

EXPO GOUDA MAAKT is nog te bezoeken t/m 25 september. Ook zijn er speciale activiteiten rondom de verschillende Goudse industrietakken. Ga het vooral zien en beleven. En proef ons koekje! www.expogoudamaakt.nl