Studeren met dyslexie of dyscalculie

Doe wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Zo haal je plezier uit je opleiding en is de kans dat je je diploma haalt het grootst. Gaat het door dyslexie of dyscalculie niet vanzelf? Wij begeleiden je graag.

Voordat je begint aan de opleiding
Bij de aanmelding van je opleiding vragen we of je faciliteiten of hulpmiddelen nodig hebt bij toetsen of examens. Denk hierbij aan extra tijd of auditieve ondersteuning. Geef bij je aanmelding gelijk aan wat je nodig hebt, zo weten we zeker dat het op tijd is aangevraagd.
Je kan ook extra begeleiding aanvragen. Je krijgt dan bijvoorbeeld tips over studeren met dyslexie of je kan hulp krijgen als je spanning ervaart in de klas of met een examen waarbij je veel moet lezen, schrijven of rekenen. 

Jouw dyslexie-of dyscalculieverklaring
Je kan bij de aanmelding direct de verklaring uploaden. Voor het goedkeuren van de faciliteiten, hebben we deze officiële verklaring nodig. Dit is meestal een A4-tje waar op staat vermeld dat de diagnose is vastgesteld met een handtekening van een deskundige. Je hoeft niet een heel onderzoeksverslag in te leveren. Dit mogen wij sowieso niet opslaan vanwege de privacygevoelige informatie die daar in staat.

Tijdens de opleiding
Zodra je bent ingeschreven heb je toegang tot het studentenportaal. In het studentenportaal vind je meer informatie over studeren met dyslexie en dyscalculie, denk bijvoorbeeld aan: het downloaden van voorleessoftware en contactgegevens van medewerkers die jou helpen bij onduidelijkheden.

Voorleessoftware
Rond oktober ontvang je een bericht over het programma Claroread. Claroread is een tekst-naar-spraakprogramma. Het is een computerprogramma dat teksten voorleest. Het programma helpt bij het lezen, leren en maken van teksten. Je vindt het programma op alle computers op school. Het programma is ook eenmalig kosteloos te downloaden op je eigen laptop of computer.

Voor het gebruiken van Claroread tijdens je toetsen en examens heb je toestemming nodig. Je vraagt dit aan door bij je aanmelding aan te geven dat je gebruikt wil maken van auditieve ondersteuning.

We werken binnen mboRijnland vaak met digitaal lesmateriaal. Is dat een keer niet het geval, dan zijn digitale versies van boeken soms beschikbaar bij Dedicon (www.dedicon.nl). Niet beschikbaat bij Dedicon? De repro op locatie kan tegen een kleine vergoeding boeken inscannen.

Vermoedens van dyslexie of dyscalculie?
Denk je dat je misschien dyslexie of dyscalculie hebt, bespreek dit dan eerst met je docent Nederlands of rekenen. De docent kan jou doorverwijzen voor een afspraak met de specialist. Samen met de specialist ga je onderzoeken wat jij nodig hebt om succesvol te kunnen studeren bij ons.

Contact
Ben je vergeten door te geven dat je dyslexie hebt? Heb je de verklaring nog niet ingeleverd? Of weet je nog niet zeker welke faciliteiten je nodig hebt? Geen probleem. Op elke locatie is een specialist aanwezig die jouw vragen kan beantwoorden.

Loop even langs of stuur een e-mail naar het Onderwijs Servicecentrum van jouw locatie.

osc-alphen@mborijnland.nl

osc-gouda@mborijnland.nl

osc-bre@mborijnland.nl
Leiden, Breestraat

osc-lms@mborijnland.nl
Leiden, Lammenschans / Bètaplein

osc-stb@mborijnland.nl
Leiden, Storm Buysingstraat

osc-leidschendam@mborijnland.nl

osc-woerden@mborijnland.nl

osc-zoetermeer@mborijnland.nl

Heb je al een studentenaccount? Kijk dan op het studentenportaal. Daar vind je de directe contactpersoon voor jouw locatie. Wel zo handig!