Hoe help je je kind bij zijn/haar studiekeuze?

Doet jouw zoon of dochter dit jaar eindexamen? Dan breekt er een spannende periode aan. Niet alleen vanwege de examens, maar ook vanwege de studiekeuze voor volgend jaar. Jij speelt als ouder een belangrijke rol in het keuzeproces, maar hoe help je je kind bij het kiezen van de juiste studie? Wij zetten een aantal handige tips op een rij.

Help je kind oriënteren

Maak je kind bewust van de vele mogelijkheden die er zijn. Gaan jullie uit eten? Vertel dat kok ook een beroep is. Laat je je auto APK keuren? Vraag of monteur niet wat voor hem/haar is. Gaan jullie langs bij opa en oma? Vertel dat ouderenverzorger ook een beroep is. Zo krijgt je kind steeds meer besef van de verschillende beroepen en ontstaat er misschien vanzelf al een voorkeur.

Bekijk websites

Door op de websites van verschillende scholen te kijken, krijgen jij en je kind al veel informatie over verschillende opleidingen. Deze informatie is een goede basis voor als jullie daarna bijvoorbeeld een open dag willen bezoeken. Je kunt dan gericht bij een aantal scholen en opleidingen langsgaan.

Waar is jouw kind goed in?

Probeer de talenten van jouw kind aan een studiekeuze te linken. Heeft jouw kind een voetbal-, hockey- of ander sporttalent? Dan is de studierichting ‘Sport en Bewegen’ misschien een goede keuze! Houdt hij/zij van mode of make-up? Dan is ‘Uiterlijke verzorging’ een passende richting. Maar is jouw zoon of dochter bijvoorbeeld heel zorgzaam? Dan is de ‘Gezondheidszorg’ misschien iets voor hem/haar. Praat daarnaast ook met je kind over wat zijn of haar voorkeur heeft. Is je kind bijvoorbeeld goed in wiskunde op school én vind je kind dit ook nog leuk? Dan is economie of techniek misschien iets voor hem/haar.

Neem de tijd

Alleen al bij mboRijnland kan jouw kind uit 130 opleidingen kiezen. Neem samen de tijd om een goede keuze te maken. Uit onderzoek blijkt dat leerlingen die meer tijd in hun studiekeuze steken succesvoller zijn. Zij houden hun opleiding vaak tot het eind vol en veranderen minder vaak van opleiding.

Ga mee naar open dagen

Op 12 november is de eerstvolgende open dag van mboRijnland. Wij raden je aan om hier samen met je kind(eren) naartoe te komen, alle opleidingen komen hier aan bod. Achteraf kun je met je kind bespreken wat het beste bij hem/haar past. Die opleiding kan hij/zij zelf uitproberen tijdens Proefstuderen

Stimuleer Proefstuderen

Motiveer je kind om te komen Proefstuderen bij mboRijnland. Tijdens het proefstuderen ontdekt jouw zoon/dochter of een opleiding écht bij hem/haar past. Bovendien maakt je kind zo al kennis met eventuele toekomstige klasgenoten. Bekijk onze voorlichtingskalender.

Laat je kind zelf kiezen

Jij speelt in het keuzeproces een belangrijke rol, bijvoorbeeld door te stimuleren dat je zoon of dochter naar een open dag of proefles gaat. Het is belangrijk dat jouw zoon of dochter uiteindelijk kiest wat hij/zij wil studeren.

Kom jij samen met je kind(eren) naar de Open Dag van mboRijnland? We ontvangen jullie graag!