Samenwerken?
Neem contact op

Contactformulier

Word
stagebedrijf

Meer informatie

Lopende samenwerkingen

Meer informatie

Ontwikkelingen en uitdagingen
De haarverzorgingsbranche heeft altijd behoefte gehad aan jonge mensen die niet alleen goed kunnen knippen en stylen, maar die ook communicatief vaardig zijn. De kapper moet in staat zijn om het gesprek gaande te houden met de cliënt in de stoel en moet kunnen aanvoelen wat wel en niet gezegd kan worden. 

Gespreksvaardigheden – De branche moet wennen aan jongeren die zijn opgegroeid met de smartphone in de hand. Hun digitale vaardigheden lijken hun gespreksvaardigheden in de weg te staan. De branche ervaart dit als een negatieve ontwikkeling. 

Commitment is veranderdDe branche ervaart ook dat het commitment aan het kappersvak is veranderd. Waar vroeger werd gezocht naar een fulltime betrekking in een salon, willen jonge professionals nu hun parttimebaan in het kappersvak combineren met een parttimebaan in een andere branche. Ook het percentage zzp’ers in de branche neemt toe. 

Duurzame producten – Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker facet in de haarverzorging. Als aanvulling op hun chemische productenrange introduceren leveranciers nu ook een natuurlijk gamma. Kapsalons gaan daarin mee: sommige lopen daarin voorop, anderen volgen liever.

Wij bewegen mee
We zien dat sommige studenten die instromen bij een van de kappersopleidingen soms in onvoldoende mate beschikken over communicatieve en taalvaardigheden. Daar leggen we met hen de eerste tien weken van de opleiding dan de focus op. Hoe schrijven zij een sollicitatiebrief? Hoe presenteren zij zich in de salon voor een sollicitatiegesprek? Welke effecten hebben lichaamstaal? Als studenten deze sociale vaardigheden onder de knie hebben, zullen zij ook makkelijker een stageadres kunnen vinden.

Anderen hebben deze beginfocus niet nodig. Maar ook voor hen hebben we sociale vaardigheden geïntegreerd in het curriculum van onze opleidingen. Studenten werken vaak met modellen en oefenhoofden. We moedigen hen aan om familieleden of vrienden mee te nemen als modellen. In de veilige situatie op school leren de studenten te communiceren met mensen die hen vertrouwd zijn. Het communicatieve aspect van werken met modellen weegt zwaar in al onze opleidingen.  

Ons aanbod in de regio
mboRijnland biedt in deze branche de volgende opleidingen op niveau 2, 3 en 4:  

niveau 2-opleidingDe niveau 2-opleiding Kapper is een assisterende opleiding. We bieden die aan in Gouda en Leiden via de leerwegen BOL en BBL. Wie deze opleiding succesvol heeft afgerond, is nog geen allround kapper. Die beheerst de basisvaardigheden van het kappersvak. 

niveau 3-opleidingDe niveau 3-opleiding Haarstylist is gericht op dames en heren kappen, waarbij de student zelfstandig leert werken in een kapsalon. We bieden deze opleiding aan in Gouda en Leiden via de leerwegen BOL en BBL. Wie deze opleiding succesvol heeft afgerond, is volop inzetbaar binnen de branche. 

niveau 4-opleidingIn onze niveau 4-opleiding voor deze branche leiden wij studenten op voor de trainers en leidinggevende salonmanagers van de toekomst. Wij bieden deze opleiding alleen in Leiden aan. Als gehele opleiding via de leerweg BOL. Als doorstroommogelijkheid na het behalen van het niveau 3-diploma Haarstylist via de leerwegen BOL en BBL. 

Met onze opleidingen bedienen we de Bollenstreek en het Groene Hart. Daar komen ook de meeste studenten vandaan.

Onze samenwerkingen

Werken met modellen is altijd een simulatie van de beroepspraktijk. Om de studenten klaar te stomen voor het beroep van kapper, hebben we de inbreng van de branche hard nodig. We vragen de branche om geduld te hebben met studenten die in twee tot drie jaar communicatievaardigheden aan moeten leren, waarmee zij niet vertrouwd zijn.

Onderwijs op de werkvloer
Met het bedrijfsleven werken we aan hybride onderwijs: onderwijs op de werkvloer. Daar leren de studenten aan de hand van praktische leervragen, door te reflecteren op wat ze hebben gedaan. Zij leren onder begeleiding van docenten en praktijkopleiders uit het bedrijfsleven. Op deze manier dagen we de studenten meer uit en behouden we de verbinding met het bedrijfsleven.  
Gastlessen van leerbedrijven
Studenten leren op de werkvloer onder begeleiding van docenten. Ze lopen óók stage bij leerbedrijven waarmee we periodiek contact onderhouden. Leerbedrijven die gastlessen willen verzorgen op school zijn van harte welkom. Dat stelt hen in de gelegenheid om alvast aan matching te doen en om te onderzoeken welke studenten het beste passen binnen hun bedrijf. Daarnaast hebben we periodiek overleg met de Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (ANKO)  

Samenwerken? Neem contact op

mboRijnland kent de veiligheidsbranche van binnenuit. In ons opleidingenaanbod volgen wij de ontwikkelingen in de branche op de voet. Heeft uw bedrijf of uw gemeente goede opdrachten voor onze studenten? En bent u bereid samen met onze collega’s studenten te ondersteunen in hun leerproces? Neem dan contact op met ons docententeam via onderstaand formulier. Laten we samen een win-winsituatie creëren: voor u, de student en de opleidingen.