Wat ga je leren?

Als Sociaal Werker sta je midden in het leven, naast mensen die wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Je ondersteunt mensen met problemen waardoor hun welzijn verbetert. Je voorkomt problemen door activiteiten te organiseren. Je werkt aan het welzijn van mensen door hun problemen te voorkomen en op te lossen.

Als Sociaal Werker sta je niet alleen midden in de samenleving. Je staat vooral naast mensen die ondersteuning nodig hebben om te kunnen deelnemen aan de maatschappij. Je leert hoe je mensen kunt activeren en motiveren, zodat hun leefsituatie prettiger wordt. Op de opleiding leer je onder andere over gedragsproblematiek en hoe je hiermee omgaat. Je leert ook hoe activiteiten als sport, muziek en drama kunnen helpen om mensen te ondersteunen. Daarnaast leer je hoe je sociale problematiek zoals huiselijk geweld, schulden of verslaving signaleert en hoe je daar volgens wet- en regelgeving actie op onderneemt.

Halverwege het eerste jaar draai je met deze opleiding al mee in de praktijk. Je blijft twee dagen stage lopen tot het examen hebt gehaald. Er is een breed werkveld waarin je stage kunt lopen. Door daar een keuze in te maken geef jij richting aan je ontwikkeling. Op school leiden we je op tot het hele werkveld,waardoor je binnen welzijn als Sociaal Werker kunt werken met alle doelgroepen en alle problematiek.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BOL)

Leiden Breestraat (BOL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Communicatief en sociaal
 • Mensen begeleiden (individueel of in een groep)
 • Postief
 • Gevoel voor rechtvaardigheid
 • Ondernemend
 • Onderzoekend
 • Nieuwsgierig
 • Goed samenwerken
 • Dienstverlenend
 • Inlevingsvermogen

In de praktijk

In het beroep van Sociaal Werker draait het om mensen van jong en oud. Wil je sociaal werker worden? Dan kan het zijn dat je kinderen leert goed in hun vel te zitten of met elkaar te spelen. Of je helpt jongeren op weg hun plek in de wereld te vinden. Gaat je interesse meer uit naar een oudere doelgroep? Dan begeleid je na je opleiding misschien wel volwassenen met problemen in hun leven of activeer je ouderen om eenzaamheid te voorkomen. Je werkt in de leefomgeving van deze mensen. Dit kan bij hun thuis zijn, of in een (welzijns)instelling waar zij wonen. Maar ook in de buurt waar mensen wonen, draag je een steentje bij aan het verbeteren van de leefbaarheid en het vergroten van kansen. Je werkt niet in de zorg en verricht ook geen verzorgende taken.

Als sociaal werker help je mensen met thema’s als wonen en leefbaarheid, werk, opleiding en activiteiten, sociale relaties, lichamelijke en psychische gezondheid, zingeving en financiën. Dit doe je door samen met de mensen hun kwaliteiten, sociale netwerken en persoonlijke doelen in kaart te brengen. Waar nodig doe je dit samen met andere betrokken personen of instanties om een volledig beeld te krijgen van de behoefte aan sociale ondersteuning. Je analyseert de verkregen informatie en bepaalt samen met de mensen een aanpak.

Je sluit deze BOL-opleiding na 3 jaar succesvol af. Je hebt dan een mbo niveau 4 diploma en kunt doorstromen naar het hbo (Social Work, Pedagogisch Werk, docent Omgangskunde en veel andere hbo-opleidingen) of je gaat aan het werk in jouw vakgebied. Je kunt werken in allerlei organisaties, zoals gemeenten, arbeidsbemiddeling, vluchtelingenwerk, buurtvoorzieningen, ondersteuning en dagbesteding voor mensen met een beperking of verslaving, bewindvoering, kinder- en jongerenwerk.

 

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen als onderdeel van deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen. Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden.

Wil je meer informatie, klik dan hier