Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Sociaal Werker leer jij werken met mensen voor wie de samenleving best ingewikkeld is en die het niet alleen redden. Jij houdt je bezig met de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van deze mensen.

Op de opleiding leer je veel over de mensen waarmee je te maken kunt krijgen in hun eigen omgeving. Jouw doel is hun welzijn te bevorderen. Je leert bijvoorbeeld hoe je een goed gesprek kunt voeren en de belangen van een ander behartigt. Je leert wetten en regels kennen om deze mensen goed te kunnen adviseren. Je leert hoe je een plan van aanpak opstelt en hoe je administratieve taken uitvoert. Daarnaast doe je natuurlijk praktijkervaring op, dit is een belangrijk deel van deze opleiding op mboRijnland.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Gouda

Leiden Breestraat

Direct aanmelden

Over jou

 • Je bent communicatief
 • Stevig in je schoenen staan
 • Plannen – organiseren
 • Zorg en welzijn
 • Bij mensen thuis

In de praktijk

Je sluit deze BOL-opleiding na 3 jaar succesvol af. Je hebt dan een mbo niveau 4 diploma en kunt doorstromen naar het hbo of aan het werk in jouw vakgebied. Je kunt werken in allerlei organisaties, zoals gemeenten, arbeidsbemiddeling, vluchtelingenwerk, buurtvoorzieningen, ondersteuning en dagbesteding voor mensen met een beperking of verslaving, bewindvoering, kinder- en jongerenwerk.

Als sociaal maatschappelijk dienstverlener is het jouw doel om de maatschappelijke participatie van deze cliënten te vergroten. Dit doe je door ze te adviseren over regelingen en procedures of door voorlichting en ondersteuning te bieden. Je ondersteunt hen bijvoorbeeld bij het aanvragen van een uitkering. Of bij het verkrijgen van huursubsidie. Of je organiseert een betalingsregeling bij de woningbouwvereniging of een doorverwijzing naar een instelling voor drugs- en alcoholverslaving. Iedereen verdient gelijke kansen ongeacht hun leeftijd, godsdienst en cultuur. Een uitdagende baan dus, waarin je veel communiceert en organiseert voor en met mensen. Vol afwisseling en verantwoordelijkheden!

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen als onderdeel van deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen. Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden.

Wil je meer informatie, klik dan hier