Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Technicus Engineering specialiseer jij jezelf binnen Werktuigbouw. Je houdt je bezig met het ontwerpen, inspecteren en onderhouden van mechanische producten of systemen. Denk hierbij aan transportmiddelen, bruggen, liften en voedselverwerkende machines. Je leert algemene begrippen binnen de mechanische techniek. Zo weet jij straks elke klantwens om te zetten in een werkend product.

Je leert over constructies, energie omzettingen, materialen, verbindingstechnieken, CAD tekenen, besturingstechniek en het gebruik van machines en gereedschappen. Naast de vakspecifieke kennis van de opleiding Technicus Engineering Werktuigbouw leren we je ook meer over het financiële plaatje dat bij zo’n project komt kijken. In je werk moet je nauwkeurig en zorgvuldig zijn en probleemoplossend vermogen hebben. Je besteedt daarom veel aandacht aan je beroepshouding, sociale en communicatieve vaardigheden. Hierdoor werk je straks goed samen met je collega’s en leidinggevenden.

Het eerste jaar
Je start de opleiding met een basisjaar. In het basisjaar volg je vakken uit verschillende gebieden, zoals: Mechatronica, Elektrotechniek, Installatietechniek, Werktuigbouw en Smart Technology. In het eerste jaar volg je vijf dagen per week les. Regelmatig maak je uitstapjes naar bedrijven en beurzen om uit de praktijk te leren. Je werkt veel projectmatig, waardoor je goed leert plannen en samenwerken. Je start met basis projecten en langzaam worden de projecten steeds ingewikkelder. Ook leer je gedurende de projecten zelfstandiger te werken. Je sluit het eerste jaar af met een stage.

Vakken en keuzedelen
Na het eerste basisjaar kies je een richting om je in te verdiepen. Je lessen sluiten vervolgens aan op de keuze die jij hebt gemaakt. Gedurende de hele opleiding is de student ‘aan zet’. Dit betekent dat we je mogelijkheden geven om de opleiding te personaliseren. We dagen je uit om de regie over je eigen opleiding te pakken. De docenten nemen hierbij een coachende rol aan, en begeleiden jou tijdens vakken en praktijkopdrachten. Door het pakken van de regie en de docent als coach word jij als student meer eigenaar van de opdracht en daarbij jouw opleiding.

In het eerste jaar van de opleiding ga je gelijk aan de slag met tekenen in een 3D CAD programma en leer je het programmeren van een Arduino. Ook vergroten we je technische vaardigheden door te werken aan je materiaalkennis en constructievaardigheden. Elektrotechniek en ICT zijn als rode draad door alle lessen verweven. In het eerste jaar bouwen we langzaam op. Zo begin je met het installeren van een alarmsysteem en eindig je met een project voor een echte opdrachtgever.

In het tweede jaar worden de praktijkopdrachten uitdagender en complexer. Zo leer je bijvoorbeeld het programmeren van een Raspberry Pi. Afhankelijk van jouw keuze om je te verdiepen of verbreden worden je theorie- en praktijklessen hierop aangepast. Het tweede jaar sluit je af met een stage.

In het derde jaar neemt projectmanagement een grote rol in, om je zo voor te bereiden op het examen. Ook werk je aan praktijkopdrachten, waarbij je als student de ruimte krijgt om die zelf in te vullen. In het derde jaar loop je ook weer een halfjaar stage.

Het vierde jaar staat volledig in het teken van het afsluiten van je opleiding. Je bent het gehele jaar aan de slag bij een bedrijf, waar je uiteindelijk ook examen doet.

Naast de reguliere vakken kun je de opleiding personaliseren met Keuzedelen. Ieder jaar krijg je de mogelijkheid om zo’n Keuzedeel te kiezen. Voorbeelden van Keuzedelen zijn: Basisvaardigheden metaal bewerken, 3D tekenen, Drones Techniek, Industriële Robotica, Oriëntatie op ondernemerschap, Duurzaamheid, Inspelen op Innovaties en Smart Technology.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Deze opleiding heeft veel samenwerkingen, waaronder de Dutch Innovation Factory, het Centrum voor Innovatief Vakmanschap en de TechnoHub. Door deze samenwerkingen ga ja als student regelmatig op bezoek bij bedrijven om daar te leren en praktijkopdrachten uit te voeren. Hierdoor werk je als student tijdens je studie al met bedrijven en overheid.

Daarbij is de vraag naar technici groot, dus vind je altijd een baan die goed bij je past!

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
4 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Leiden Bètaplein (BOL)

Direct aanmelden

Deze opleiding neemt deel binnen alle SMART lijnen.

Wat zijn SMART lijnen?

Over jou

 • Werken in een fabriek
 • Leidinggeven
 • Werken met machines en installaties
 • Wisselende werkplekken

In de praktijk

Na de vierjarige BOL-opleiding stroom je door naar het hbo of ga je aan het werk! Je werkt als tekenaar constructeur, ontwerper,  werkvoorbereider, chef technische dienst, technisch inkoper, sales support engineer of projectleider bij een bedrijf in de apparaten- en machinebouw. Het bedrijf waar je werkt is gespecialiseerd in de metaal-, transport- en voedingsmiddelenbranche. Je werkt zelfstandig, in een team of als leidinggevende aan verschillende projecten op verschillende locaties.

Je werkt bijvoorbeeld als technicus in een fabriek waar producten worden geproduceerd. Hier staan werktuigbouwkundige machines die onderhoud nodig hebben, maar het kan ook gaan om kleinere apparaten zoals een tandartsstoel of kopieerapparaat. Je houdt tijdens elk project bij hoeveel materialen er zijn gebruikt en hoeveel uur je hebt gewerkt. De administratie is altijd goed op orde, waardoor jij precies aan de klant kan uitleggen hoeveel hij of zij moet betalen voor het oplossen van die storing. Naast het verhelpen van storingen en het uitvoeren van onderhoud, houd jij je bezig met het bedenken en vernieuwen van werktuigbouwkundige producten.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Vakken

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Veelgestelde vragen

Kwalificatiedossier en keuzedelen

Je volgt je mbo-opleiding bij ons de nieuwe landelijke kwalificatiedossiers. Op kwalificatiesmbo.nl kun je onder ‘dossiers’ veel informatie vinden over de opleiding die jij wilt gaan volgen. Jouw opleiding (het kwalificatiedossier) bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel.

Het basisdeel bestaat uit een algemene en een beroepsgerichte basis. In de algemene basis staan de eisen voor taal, rekenen en Loopbaan & Burgerschap. De beroepsgerichte basis bevat de kerntaken en werkprocessen die hetzelfde zijn voor alle -in het kwalificatiedossier opgenomen- beroepen. De omvang van het basisdeel is ongeveer 50% van je studie.

Het profieldeel zorgt ervoor dat je opleiding een duidelijk profiel heeft. Het profiel bestaat uit beroepsgerichte taken die horen bij de richting die je hebt gekozen. De naam van het profiel wordt ook vermeld op je diploma.