Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Technicus Engineering richting Werktuigbouw, leer je alles over service en onderhoud van de meer complexe systemen en apparaten. Denk eens aan een lopende band of een tandartsstoelJe wordt voorbereid op de uitvoering van jouw toekomstige beroep. Zo ben jij straks in staat om onderdelen van apparaten en machines te repareren, verbouwen en onderhouden. Je doet dus belangrijk werk!  

Je leert praktische zaken als lassen, draaien en frezen. Daarmee kan jij straks apparaten en machines maken en repareren. Je leert daarvoor alles over verschillende materialen en gereedschappen. Je leert hoe je apparaten of machines op de computer in 3D tekent, over constructieleer en besturingstechnieken. Allemaal belangrijke zaken in de werktuigbouw. Naast de vakspecifieke kennis en vaardigheden, leer je hoe je goed kunt functioneren in de maatschappij en op je werk. Dat laatste gaat meer over gedrag. Je leert bijvoorbeeld hoe je omgaat met collega’s en met klanten. Je leert hoe je jezelf presenteert, hoe je iets duidelijk uitlegt en hoe je moet inspelen op een klacht van een klant. Kortom, allemaal dingen die óók heel belangrijk zijn om je toekomstige werk goed te kunnen doen.  

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
4 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Leiden Bètaplein

Direct aanmelden

Over jou

 • Werken in een fabriek
 • Leidinggeven
 • Werken met machines en installaties
 • Wisselende werkplekken

In de praktijk

Na de 4-jarige BOL-opleiding Technicus Engineering Werktuigbouw, stroom jij door naar het hbo of ga je direct aan het werk. Je werkt bij een bedrijf in de apparaten- en machinebouw. Het bedrijf waar je werkt is gespecialiseerd in de metaal-, transport- en voedingsmiddelenbranche. Je werkt zelfstandig, in een team of als leidinggevende aan verschillende projecten op verschillende locaties. 

Je werkt als bijvoorbeeld als technicus in een fabriek waar producten worden geproduceerd. Hier staan werktuigbouwkundige machines die onderhoud nodig hebben. Denk eens aan de lopende band. Maar je kan ook op kleinere locaties werken, aan apparaten als een tandartsstoel of een kopieerapparaat. Je houdt tijdens elk project bij hoeveel materialen er zijn gebruikt en hoeveel uur je hebt gewerkt. De administratie is altijd goed op orde, waardoor jij precies aan de klant kan uitleggen hoeveel hij of zij moet betalen voor het oplossen van die storing in de lopende band. Of voor de reparatie van die tandartsstoel. Naast het verhelpen van storingen en het uitvoeren van onderhoud, houd jij je bezig met het bedenken en vernieuwen van werktuigbouwkundige producten.  

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Vakken

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep. Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Veelgestelde vragen

Kwalificatiedossier en keuzedelen

Je volgt je mbo-opleiding bij ons de nieuwe landelijke kwalificatiedossiers. Op kwalificatiesmbo.nl kun je onder ‘dossiers’ veel informatie vinden over de opleiding die jij wilt gaan volgen. Jouw opleiding (het kwalificatiedossier) bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel.

Het basisdeel bestaat uit een algemene en een beroepsgerichte basis. In de algemene basis staan de eisen voor taal, rekenen en Loopbaan & Burgerschap. De beroepsgerichte basis bevat de kerntaken en werkprocessen die hetzelfde zijn voor alle -in het kwalificatiedossier opgenomen- beroepen. De omvang van het basisdeel is ongeveer 50% van je studie.

Het profieldeel zorgt ervoor dat je opleiding een duidelijk profiel heeft. Het profiel bestaat uit beroepsgerichte taken die horen bij de richting die je hebt gekozen. De naam van het profiel wordt ook vermeld op je diploma.