Wat ga je leren?

De opleiding Eerste Monteur Mechatronica bereid je voor op een veelzijdig beroep in de machinebouw. Je leert verschillende technieken te combineren om ‘slimmere’ producten te maken. Je leert basisvaardigheden voor metaalbewerking, assemblagetechnieken en technieken om storingen in apparaten en machines op te sporen. Zowel theorie als praktijk komt uitgebreid aan bod.

Tijdens de opleiding Eerste Monteur Mechatronica verdiep je je in ICT, elektrotechniek, elektronica, pneumatiek, hydrauliek en besturingstechnieken. Je leert werken met verschillende soorten technieken en machines. Daarnaast besteed je aandacht aan je beroepshouding. Als eerste monteur is moet je namelijk ook wel eens leidinggeven aan monteurs. Daarom leren we je nauwkeurig en zorgvuldig te zijn en werken je aan je sociale en communicatieve vaardigheden. Zo kun je later niet alleen goed samenwerken met collega’s en leidinggevenden, maar ook zelf goed leidinggeven!

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Gouda

Leiden Bètaplein

In Gouda is alleen de BOL-variant beschikbaar.
De opleiding in Gouda start alleen bij minstens 24 ingeschreven studenten.

Direct aanmelden

Over jou

 • Affiniteit met elektrotechniek
 • Machines en installaties
 • Onderhoud
 • Plannen en organisaren
 • Technisch inzicht

In de praktijk

Na de opleiding Eerste Monteur Mechatronica stroom je door naar een niveau 4 opleiding of ga je direct aan het werk. Kies je voor werken, dan werk je bij een bedrijf in de machine-industrie en apparatenbouw. Zulke bedrijven maken machines die naast een bewegingsproces ook een computergestuurd besturingsproces hebben. Denk naast de autowasstraten bijvoorbeeld ook aan sorteermachines, productiemachines, lasrobots, volautomatische melkmachines en frisdrankautomaten.

Als eerste monteur mechatronica combineer je elektrotechniek, werktuigbouwkunde en technische informatica (ICT). Om zo bijvoorbeeld een autowasstraat te ontwerpen. Is dat gelukt, dan maak je de installatie. Je assembleert, test en installeert alle complexe systemen die daarbij horen. Als eerste monteur mechatronica heb je ook verstand van afregelen en onderhoud. Daarnaast regel je de voortgang van de werkzaamheden. Je werkt meestal op locatie bij de klant aan mechatronische producten. Je plant je werk, stemt dit af met je leidinggevende en begeleidt minder ervaren collega’s.

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage / bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap