Wat ga je leren?

De opleiding Eerste Monteur Mechatronica bereidt je voor op een veelzijdig beroep in de machinebouw. Je leert verschillende technieken te combineren om ‘slimmere’ producten te maken. Je leert basisvaardigheden voor metaalbewerking, assemblagetechnieken en technieken om storingen in apparaten en machines op te sporen.

Je leert werken met verschillende soorten technieken en machines. Daarnaast besteed je aandacht aan je beroepshouding. Als eerste monteur moet je namelijk ook wel eens leidinggeven aan monteurs. Daarom leren we je nauwkeurig en zorgvuldig te zijn en werken we aan je sociale en communicatieve vaardigheden. Zo kun je later niet alleen goed samenwerken met collega’s en leidinggevenden, maar ook zelf goed leidinggeven!

Het eerste jaar
In het eerste jaar volg je vakken uit verschillende gebieden, zoals: Mechatronica, Elektrotechniek, Installatietechniek en Smart Technology. Je bent in het eerste jaar ongeveer vier dagen per week op school. Je bent gekoppeld aan een studieloopbaanbegeleider (slb’er), waar je voor vragen of begeleiding terecht kunt. In het eerste jaar werk je veel projectmatig. Je leert hierbij goed plannen en samenwerken. Je start met basisprojecten en langzaam worden de projecten steeds ingewikkelder. Ook leer je gedurende de projecten zelfstandiger te werken. Je sluit het eerste jaar af met een stage.

Vakken en keuzedelen
Je leert de basiskennis van sturen met lucht, olie en elektriciteit. We leren je hoe industriecomponenten werken en hoe je ze aansluit. Uiteindelijk ben jij degene die bezig is met het uitdenken, samenstellen en programmeren van een machine. Het overgrote deel van de vakken is gericht op de praktijk. De theorievakken waar je mee te maken krijgt, zijn: technische theorie, rekenen, wiskunde, natuurkunde, Nederlands en Engels.

Tijdens de opleiding krijg je veel te maken met de vakken Pneumatiek, Hydrauliek, Elektrotechniek, Automatisering en Besturingstechniek. Je leert door middel van praktijk en theorie, waarbij we de theorie zoveel mogelijk aan de praktijk koppelen. Hierdoor heb jij straks de kennis om machines te bouwen, te onderhouden en storingen te verhelpen.

Naast de reguliere vakken kun je de opleiding personaliseren met keuzedelen. Ieder jaar krijg je de mogelijkheid om zo’n keuzedeel te kiezen. Voorbeelden van keuzedelen zijn: Basisvaardigheden metaal bewerken, 3D tekenen, Drones Techniek, Industriële Robotica, Oriëntatie op ondernemerschap, Duurzaamheid, Inspelen op Innovaties en Smart Technology. Het keuzedeel 3D tekenen komt sowieso aan bod, want dat maakt de overstap naar 3D printen klein. Een 3D printer hebben we huis, dus daar kun je gelijk mee aan de slag.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
De lokalen waar je in werkt zijn voorzien van de nieuwste apparatuur uit de industrie en de opleiding is erg divers. Je houdt je met van alles bezig: van lassen tot het programmeren van een robot. Het team bestaat uit jonge enthousiaste docenten, waardoor je altijd gemotiveerd blijft.

En, daarbij is de vraag naar technici groot, dus vind je altijd een baan die goed bij je past!

Vooropleidingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
2022, na de zomervakantie Zo snel mogelijk (BBL)
Locaties

Gouda (BOL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL / BOL)

De opleiding in Gouda start alleen bij minstens 24 ingeschreven studenten.

Over jou

 • Affiniteit met elektrotechniek
 • Machines en installaties
 • Onderhoud
 • Plannen en organisaren
 • Technisch inzicht

In de praktijk

Na de driejarige BOL of BBL-opleiding Eerste Monteur Mechatronica stroom je door naar een niveau 4 opleiding of ga je direct aan het werk. Kies je voor werken, dan werk je bij een bedrijf in de machine-industrie en apparatenbouw. Zulke bedrijven maken machines die naast een bewegingsproces ook een computergestuurd besturingsproces hebben. Denk naast de autowasstraten bijvoorbeeld ook aan sorteermachines, productiemachines, lasrobots, volautomatische melkmachines en frisdrankautomaten.

Als Eerste Monteur Mechatronica combineer je elektrotechniek, werktuigbouwkunde en technische informatica (ICT). Om zo bijvoorbeeld een autowasstraat te ontwerpen. Is dat gelukt, dan maak je de installatie. Je assembleert, test en installeert alle complexe systemen die daarbij horen. Je hebt als Eerste Monteur Mechatronica heb je ook verstand van afregelen en onderhoud. Daarnaast regel je de voortgang van de werkzaamheden. Je werkt meestal op locatie bij de klant aan mechatronische producten. Je plant je werk, stemt dit af met je leidinggevende en begeleidt minder ervaren collega’s.

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap