De opleiding Eerste Monteur Mechatronica bereidt je voor op een veelzijdig beroep in de machinebouw. Je leert verschillende technieken te combineren om ‘slimmere’ producten te maken. Je leert basisvaardigheden voor metaalbewerking, assemblagetechnieken en technieken om storingen in apparaten en machines op te sporen.
Je leert werken met verschillende soorten technieken en machines. Daarnaast besteed je aandacht aan je beroepshouding. Als eerste monteur moet je namelijk ook wel eens leidinggeven aan monteurs. Daarom leren we je nauwkeurig en zorgvuldig te zijn en werken we aan je sociale en communicatieve vaardigheden. Zo kun je later niet alleen goed samenwerken met collega’s en leidinggevenden, maar ook zelf goed leidinggeven!
Het eerste jaar
BOL:
De opleiding werkt met vier onderwijsperioden van 10 weken lang. Periode 3 of 4 ga je op BPV (stage). Tijdens de opleiding word je gekoppeld aan een studieloopbaanbegeleider. Hij of zij begeleidt je tijdens de opleiding en je kunt daar terecht met al je vragen. Binnen het gebouw kom je voornamelijk in ongeveer vier practicum lokalen en theorielokalen. Er is een open houding en sfeer en veel (technische)docenten zal je geregeld tegenkomen.
Omdat het vakgebied Mechatronica zo breed is krijg je in het eerste leerjaar veel basiskennis van technische richtingen wat je later veel voordeel oplevert. Ook werken we per tien weken met een project wat lijkt op een product uit het bedrijfsleven. Dit betekent veel uitdaging en wisselingen van lessen. Houdt rekening met ongeveer vier dagen school per week en gemiddeld zo’n 20 a 22 klokuren les.
BBL:
Eén dag in de week kom je op school. Tijdens de opleiding word je gekoppeld aan een studieloopbaanbegeleider. Hij of zij begeleidt je tijdens de opleiding en je kunt daar terecht met al je vragen. Binnen het gebouw kom je voornamelijk in ongeveer vier practicum lokalen en theorielokalen. Er is een open houding en sfeer en veel (technische)docenten zal je geregeld tegenkomen.
Omdat het vakgebied Mechatronica zo breed is krijg je in het eerste leerjaar veel basiskennis van technische richtingen wat je later veel voordeel oplevert. Houdt rekening met een volle dag (heel soms een deel van de avond) les.
Hoe leer je?
De opleiding is gericht op leren door te doen. Er zijn veel practicumopdrachten waaraan direct de theorie is gekoppeld. Zo leer je sneller de verbanden. Er zijn opdrachten die je in tweetallen doet maar ook projecten in drie of viertallen. Soms ben je ook individueel aan de slag.
Je leert de basiskennis van sturen met lucht, olie en elektriciteit. Je leert hoe industriecomponenten werken en hoe ze moeten worden aangesloten. Uiteindelijk ben je bezig met het (gedeeltelijk) uitdenken, samenstellen en programmeren van een machine.
Twee derde van technische vakken is practicum gericht. Daarnaast krijg je technische theorie en de algemene vakken zoals; rekenen, natuurkunde, Nederlands en vaktechnisch Engels.
Vakken en keuzedelen
Je leert de basiskennis van sturen met lucht, olie en elektriciteit. We leren je hoe industriecomponenten werken en hoe je ze aansluit. Uiteindelijk ben jij degene die bezig is met het uitdenken, samenstellen en programmeren van een machine. Het overgrote deel van de vakken is gericht op de praktijk. De theorievakken waar je mee te maken krijgt, zijn: technische theorie, rekenen, wiskunde, natuurkunde, Nederlands en Engels.
Vakken als Pneumatiek, Hydrauliek, Elektrotechniek, Automatisering en Besturingstechniek zijn vakken die je gedurende de opleiding veelal praktisch voortdurend krijgt. We proberen zo veel mogelijk de theorie aan te brengen tijdens de praktijk. Veel van deze technieken zijn namelijk aanwezig in een machine of apparaat. Je leert wat de componenten doen en wat je ermee kunt. Uiteindelijk kun je dan met deze kennis machines bouwen, onderhouden, storingen oplossen etc.
Binnen de opleiding kun je kiezen voor verschillende pijlers van keuzedelen. Je zal in ieder geval het keuzedeel basisvaardigheden metaal en 3D-tekenen doorlopen. Als je 3D kan tekenen is de stap naar 3D printen klein. Ook deze hebben we in huis en mag je gebruiken. Daarnaast is er een keuze voor voorbereiding digitale vaardigheden basis en Industriële automatisering met smart technology.
Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Een jong team met enthousiaste collega’s gaat ervoor zorgen dat als jij gemotiveerd bent en je diploma kan halen. Uiteindelijk zal je het wel zelf moeten doen. Aan de faciliteiten zal het niet liggen. De lokalen zijn voorzien van heel veel apparatuur uit de industrie. Niet alleen de basis maar ook nieuwere (smart)technologieën. We doen veel. Met de hersenen en met de handen. Van vier lasprocessen tot het programmeren van een robot. Het zit allemaal in de opleiding.
En, daarbij is de vraag naar technici groot, dus vind je altijd een baan die goed bij je past!
Vooropleidingseisen
Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
- Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
- Diploma mbo-opleiding niveau 2
- Diploma mbo-opleiding niveau 3
- Overgangsbewijs naar havo/vwo 4
In het kort
Gouda (BOL)
Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL / BOL)
De BOL-opleiding start in Gouda ook in januari 2025.
De BBL-opleiding start in Leiden ook in januari 2025.
De opleiding in Gouda start alleen bij minstens 24 ingeschreven studenten.
Over jou
- Affiniteit met elektrotechniek
- Machines en installaties
- Onderhoud
- Plannen en organisaren
- Technisch inzicht
In de praktijk
Na de driejarige BOL of BBL-opleiding Eerste Monteur Mechatronica stroom je door naar een niveau 4 opleiding of ga je direct aan het werk. Kies je voor werken, dan werk je bij een bedrijf in de machine-industrie en apparatenbouw. Zulke bedrijven maken machines die naast een bewegingsproces ook een computergestuurd besturingsproces hebben. Denk naast de autowasstraten bijvoorbeeld ook aan sorteermachines, productiemachines, lasrobots, volautomatische melkmachines en frisdrankautomaten.
Als Eerste Monteur Mechatronica combineer je elektrotechniek, werktuigbouwkunde en technische informatica (ICT). Om zo bijvoorbeeld een autowasstraat te ontwerpen. Is dat gelukt, dan maak je de installatie. Je assembleert, test en installeert alle complexe systemen die daarbij horen. Je hebt als Eerste Monteur Mechatronica heb je ook verstand van afregelen en onderhoud. Daarnaast regel je de voortgang van de werkzaamheden. Je werkt meestal op locatie bij de klant aan mechatronische producten. Je plant je werk, stemt dit af met je leidinggevende en begeleidt minder ervaren collega’s.
Aanvullende informatie
- Kosten
- BOL
- BBL
- Buitenland
- Keuzedelen
- Ondernemerschap
Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.
Kosten van boeken en materialen
De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.
BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding
BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding
Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering
Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen
Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap