Als technicus mechatronica systemen werk jij aan volledig geautomatiseerde machines. Je leert in de opleiding om metaal, elektrotechniek en besturingstechniek effectief met elkaar te combineren om bijvoorbeeld een melkmachine, kopieermachine of een lift te maken.
De opleiding Technicus Mechatronica Systemen bij het mboRijnland leert jou de kennis en vaardigheden voor jouw toekomstige beroep. Zo leer je niet alleen tekeningen lezen maar ook zelf AutoCAD-tekenen, je leert bedrijfskunde, leidinggeven en natuurlijk het in elkaar zetten, testen en onderhouden van mechatronische systemen. Ook leer je hoe je goed kunt functioneren in de maatschappij en op je werk. Je leert bijvoorbeeld succesvol samenwerken met collega’s en leidinggevenden en omgaan met klachten van klanten.
Hoe ziet de opleiding eruit?
De opleiding werkt met vier onderwijsperioden van 10 weken lang. Periode 3 of 4 ga je op BPV (stage). Tijdens de opleiding word je gekoppeld aan een studieloopbaanbegeleider. Hij of zij begeleidt je tijdens de opleiding en je kunt daar terecht met al je vragen. Binnen het gebouw kom je voornamelijk in ongeveer vier practicum lokalen en theorielokalen. Er is een open houding en sfeer en veel (technische)docenten zal je geregeld tegenkomen.
Omdat het vakgebied Mechatronica zo breed is krijg je in het eerste leerjaar veel basiskennis van technische richtingen wat je later veel voordeel oplevert. Ook werken we per tien weken met een project wat lijkt op een product uit het bedrijfsleven. Dit betekent veel uitdaging en wisselingen van lessen. Houdt rekening met ongeveer vier dagen school per week en gemiddeld zo’n 20 a 22 klokuren les.
Hoe leer je?
De opleiding is gericht op leren door te doen. Er zijn veel practicumopdrachten waaraan direct de theorie is gekoppeld. Zo leer je sneller de verbanden. Er zijn opdrachten die je in tweetallen doet maar ook projecten in drie of viertallen. Soms ben je ook individueel aan de slag.
Je leert de basiskennis van sturen met lucht, olie en elektriciteit. Je leert hoe industriecomponenten werken en hoe ze moeten worden aangesloten. Uiteindelijk ben je bezig met het (gedeeltelijk) uitdenken, samenstellen en programmeren van een machine.
Twee derde van technische vakken is practicum gericht. Daarnaast krijg je technische theorie en de algemene vakken zoals; rekenen, wiskunde, natuurkunde, Nederlands en Engels.
Hoe zien de vakken en keuzedelen eruit en wat leer je?
Vakken als Pneumatiek, Hydrauliek, Elektrotechniek, Automatisering en Besturingstechniek zijn vakken die je gedurende de opleiding veelal praktisch voortdurend krijgt. We proberen zo veel mogelijk de theorie aan te brengen tijdens de praktijk. Veel van deze technieken zijn namelijk aanwezig in een machine of apparaat. Je leert wat de componenten doen en wat je ermee kunt. Uiteindelijk kun je dan met deze kennis machines bouwen, onderhouden, storingen oplossen etc.
Binnen de opleiding kun je kiezen voor verschillende pijlers van keuzedelen. Je zal in ieder geval het keuzedeel basisvaardigheden metaal en 3D-tekenen doorlopen. Als je 3D kan tekenen is de stap naar 3D printen klein. Ook deze hebben we in huis en mag je gebruiken. Daarnaast is er een keuze voor voorbereiding wiskunde voor het HBO en Industriële automatisering met smart technology.
Wat maakt deze opleiding méér dan mbo
Een jong team met enthousiaste collega’s gaat ervoor zorgen dat als jij gemotiveerd bent en je diploma kan halen. Uiteindelijk zal je het wel zelf moeten doen. Aan de faciliteiten zal het niet liggen. De lokalen zijn voorzien van heel veel apparatuur uit de industrie. Niet alleen de basis maar ook nieuwere (smart)technologieën. We doen veel. Met de hersenen en met de handen. Van vier lasprocessen tot het programmeren van een robot. Het zit allemaal in de opleiding.
Toegestane vooropleidingen
- Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
- Diploma vmbo gemengde leerweg
- Diploma vmbo theoretische leerweg
- Diploma mbo-opleiding niveau 2
- Diploma mbo-opleiding niveau 3
- Overgangsbewijs naar havo/vwo 4
In het kort
Leiden Bètaplein / Lammenschans (BOL)
Over jou
- Werken in een werkplaats of productieruimte
- Werken met installaties
- Leidinggeven
- Je hebt technisch inzicht
In de praktijk
Na deze BOL-opleiding kun jij doorstromen naar het hbo of direct aan het werk. In het tweede geval, ben je werkzaam bij zowel kleine als (zeer) grote elektrotechnische en metaalbedrijven in industrie en apparatenbouw. Het gaat hier zowel om toeleverende bedrijven die halffabricaten aanleveren als om bedrijven die het complete eindproduct, zoals mechatronische producten en/of machines vervaardigen.
Als technicus mechatronica systemen ben jij degene die de machines bouwt, bij de klant installeert én zorgt dat ze goed werken. Dat is dus technisch werk maar ook creatief. En je moet goed met klanten kunnen omgaan want regelmatig kom je ook bij de klant over de vloer.
Als je klaar bent
Aanvullende informatie
- BOL
- Buitenland
- Keuzedelen
- Ondernemerschap
- Vakken
BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding
Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering
Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen
Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap
Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.