Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw leer je een flink aantal kerntaken op het gebied van de bouwkunde. Je leert alles met betrekking tot het opzetten, plannen en uitvoeren van een bouwproject. Je leert technische tekeningen en werkplanningen maken en begrotingen opstellen. 

Als Middenkaderfunctionaris Bouw ben je de spil in de voorbereiding van bouwprojecten. Je leert daarom meteen hoe je een bouwontwerp op de juiste manier uitwerkt. Hiermee kunnen de juiste vergunningen aangevraagd worden om aan het werk te gaan. Om dit te kunnen doen, leer je ontwerpen, berekeningen maken, begrotingen opstellen en hoe je werktekeningen, een uitvoeringsplan en een onderhoudsplan maakt. Daarbij let je altijd op kosten, tijd, veiligheid, gezondheid, milieu en Arbowetgeving. Daarnaast werk je aan een goede beroepshouding en aan je sociale en communicatieve vaardigheden, want het is belangrijk dat jij op de juiste manier met je klanten, collega’s en leidinggevenden om weet te gaan!

Het eerste jaar
In het eerste jaar leggen we de basis van je opleiding. Dit doen we door theorielessen. Je gaat in je eerste jaar daarom nog niet op stage. Je hebt ongeveer 30 tot 36 uur per week les, waardoor je vijf dagen in de week les volgt. Alle mogelijke bouwprocessen meteen voorbij. Ons onderwijssysteem zit zó in elkaar, dat we beginnen met intensieve begeleiding en door de tijd heen verwachten we steeds meer zelfstandigheid van je. Dit gaat samen met lessen en opdrachten die steeds ietsje moeilijker worden. Een voorbeeld waar je in het eerste jaar mee aan de slag gaat, is het ontwerpen van een kleinschalig object: een garage. Als je in het eerste jaar je Veiligheid Checklist Aannemers (VCA) haalt, dan mag je in het tweede jaar stage gaan lopen.

Tijdens de gehele opleiding ben je gekoppeld aan een studieloopbaanbegeleider (slb’er). De slb’er is er om jou te ondersteunen en je vragen te beantwoorden. Elk jaar heb je minstens vier gesprekken met je slb’er. In deze gesprekken gaat het vooral over studievoortgang, aanwezigheid, studie- of gedragshouding maar ook over onderwerpen als hoe je je voelt en wat je wilt voor de toekomst.

Vakken en keuzedelen
Je krijgt tijdens de opleiding veel praktijklessen. Zo werk je met de programma’s Revit en Sketchup (3D tekenen op de computer), waarmee je volledige objecten tot in de details van binnen en buiten maakt. Aan technisch ontwerpen koppelen we Binnenhuisarchitectuur. En met behulp van Virtual Reality (VR) kun je uiteindelijk al een kijkje nemen in het ontwerp. Je volgt vakken over Bouwfysica, Sterkteleer, Materiaalkennis en Gereedschapsleer. Je volgt daarnaast ook algemene vakken, zoals: Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

Na het eerste jaar ga je werken aan grotere objecten, zoals een woonhuis. Slaag je hierin dan ga je vervolgens door met nog grotere objecten, zoals kantoren en villa’s. Aan het einde van het derde jaar maak je de keuze voor je keuzedelen. Door de keuzedelen krijg je de kans om je ergens in te specialiseren. Een verplicht keuzedeel is Binnenhuisarchitectuur en duurt drie jaar. Daarnaast kun je nog kiezen uit Wiskunde voor hbo, Ondernemerschap en/of Engels op B2 niveau.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Regelmatig doen we bijzondere projecten, zoals de Hibertad Challenge (een landelijke ontwerpwedstrijd) en samenwerkingsprojecten met de zakelijke markt. Je werkt tijdens de opleiding dus samen met echte bedrijven, waardoor je veel ervaring opdoet. Zo krijg je workshops over ‘hoe presenteer ik mezelf?’ en ‘hoe maak ik een goede indruk bij een sollicitatie?’. Ook hebben we elk jaar twee excursies. Denk daarbij aan een bezoek aan de Bouwbeurs, een architectuur fietstoer door Rotterdam, een bezoek aan een betonvloerenfabriek of aan het project Zuidas in Amsterdam en BIM Praktijkdag in de Jaarbeurs in Utrecht.

Omdat we kleinschalig onderwijs geven, is er ruimte voor goed contact tussen docenten en studenten. Hierdoor hangt er een goede sfeer en worden er regelmatig evenementen georganiseerd als de jaarlijkse Kerstbingo tijdens het Kerstontbijt en een BBQ om de zomervakantie in te luiden. De opleiding heeft begeleiding hoog in het vaandel staan. De medewerkers zijn ervan overtuigd dat het slagen van een student begint bij een goede samenwerking en een goede sfeer.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
4 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BOL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BOL)

Direct aanmelden

Wat kun je worden?

 • Bouwvoorbereiding
 • Opzichter
 • Huizen- en wegenbouw

Opleidingsvideo

In de praktijk

Met deze BOL-opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw kun je veel kanten op. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar het hbo. Wil je liever gelijk aan het werk? Dat kan! Bijvoorbeeld bij een advies-of ontwerpbureau, bij een architect of een aannemer. Maar je kunt ook terecht bij een woningbouwvereniging of een overheidsinstantie. Werk je bij een groot bedrijf, dan zal je je meer specialiseren op één gebied. Maar bij kleine bedrijven ben jij een echte alleskunner die het gehele project overziet.

Als middenkaderfunctionaris bouw ben jij een van de belangrijkste schakels in de bouw. Je bent bezig met alles wat nodig is om een gebouw te ontwerpen, bouwen, beheren en onderhouden. Je maakt ook berekeningen van materialen en zwaarte. Vanaf de voorbereiding tot het onderhoud ben jij bij het project betrokken. In jouw dagelijkse werk ben je bezig met het uitwerken van ontwerpen, uitvoeren van metingen en houd je altijd rekening met kosten en planning.

Als je klaar bent

Keuzedeel Binnenhuisarchitectuur

Als keuzedeel van de Bouwkunde opleiding niveau 4, bieden we Binnenhuisarchitectuur aan. In Gouda is dit een vast deel van de opleiding. Daarnaast krijg je gedurende de opleiding keuze uit minimaal 2 andere keuzedelen. Dit keuzedeel wordt gegeven gedurende de eerste 3 leerjaren op basis van 2 tot 4 lesuur per week.

Bij het keuzedeel Binnenhuisarchitectuur leer je over de technische aspecten van kleur, licht en materialen. Je leert, naast de bouwkundige zaken, over elektra, verwarming, isolatie, klimaatbeheersing en verlichting. Je maakt schetsen van interieurs. Je leert tekenen in perspectief en maakt plattegronden van een inrichting, je bouwt maquettes. Naast een interieuradvies, weet je ook te beoordelen of, en welke, bouwkundige aanpassingen nodig zijn.

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap