Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw leer je een flink aantal kerntaken op het gebied van de bouwkunde. Je leert alles met betrekking tot het opzetten, plannen en uitvoeren van een bouwproject. Je leert technische tekeningen te maken, hoe je begrotingen opstelt en hoe je werkplanningen maakt.

Als Middenkaderfunctionaris Bouw ben je de spil in de voorbereiding van bouwprojecten. Je leert daarom tijdens deze opleiding om een bouwontwerp correct uit te werken. Hiermee kunnen de juiste vergunningen aan worden gevraagd om aan het werk te gaan. Hiervoor leer je ontwerpen, berekeningen maken, begrotingen opstellen en hoe je werktekeningen, een uitvoeringsplan en een onderhoudsplan maakt. Daarbij let je altijd op kosten, tijd, veiligheid, gezondheid, milieu en arbowetgeving. Daarnaast werk je aan een goede beroepshouding en aan je sociale en communicatieve vaardigheden.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
4 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BOL)

Leiden Bètaplein (BOL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Bouwvoorbereiding
 • Opzichter
 • Je hebt technisch inzicht
 • Huizen- en wegenbouw

In de praktijk

Met deze BOL-opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw kun je veel kanten op. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar het hbo. Wil je liever gelijk aan het werk? Dat kan! Bijvoorbeeld bij een advies-of ontwerpbureau, bij een architect of een aannemer. Maar je kunt ook terecht bij een woningbouwvereniging of een overheidsinstantie. Werk je bij een groot bedrijf, dan zal je je meer specialiseren op één gebied. Maar bij kleine bedrijven ben jij een echte alleskunner die het gehele project overziet.

Als middenkaderfunctionaris bouw ben jij een van de belangrijkste schakels in de bouw. Je bent bezig met alles wat nodig is om een gebouw te ontwerpen, bouwen, beheren en onderhouden. Je maakt ook berekeningen van materialen en zwaarte. Vanaf de voorbereiding tot het onderhoud ben jij bij het project betrokken. In jouw dagelijkse werk ben je bezig met het uitwerken van ontwerpen, uitvoeren van metingen en houd je altijd rekening met kosten en planning.

Als je klaar bent

Keuzedeel Binnenhuisarchitectuur

Als keuzedeel van de bouwkunde opleiding niveau 4, bieden we binnenhuisarchitectuur aan. In Gouda is dit een vast deel van de opleiding. Daarnaast krijg je gedurende de opleiding keuze uit minimaal 2 andere keuzedelen. Dit keuzedeel wordt gegeven gedurende de eerste 3 leerjaren op basis van 2 tot 4 lesuur per week.
Bij het keuzedeel binnenhuisarchitectuur leer je over de technische aspecten van kleur, licht en materialen. Je leert, naast de bouwkundige zaken, over elektra, verwarming, isolatie, klimaatbeheersing en verlichting. Je maakt schetsen van interieurs. Je leert tekenen in perspectief en maakt plattegronden van een inrichting, je bouwt maquettes. Naast een interieuradvies, weet je ook te beoordelen of, en welke, bouwkundige aanpassingen nodig zijn.

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap