Wat ga je leren?

Deze opleiding kun je zowel in de BBL als ook in de BOL volgen. Werk je al en ben je een ervaren Eerste Monteur in de elektrotechniek die graag wil doorleren? Dan kun jij je verder bekwamen binnen jouw vakgebied met deze BBL-opleiding Technicus Elektrotechnische Installaties in de Gebouwde Omgeving. Je leert- en werkt daarin aan jouw competenties op het gebied van het organiseren van werkzaamheden, het installeren, testen en opleveren van elektrotechnische installaties en systemen.
Werk je nog niet maar zoek je een voltijds opleiding in de elektrotechniek? Kies dan de BOL opleiding. Zo leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor het beroep en ontwikkel je tijdens de opleiding vaardigheden op het gebied van leidinggeven en organiseren.

Hoe ziet het eerste jaar eruit?

Gedurende deze opleiding werk je aan jouw vakvaardigheden en vakkennis zowel op school als in jouw eigen beroepspraktijk. Je leert hoe je een elektrotechnische installatie volgens voorschriften en richtlijnen moet aanleggen, je leert het ontwerpen en tekenen van woning- en bedrijfsinstallaties met behulp van computerapplicaties. Met de vakken Bedrijfskunde, Leiderschap en Communicatie leer je hoe je een project kunt begeleiden, mensen kunt aansturen en effectief kunt communiceren met diverse betrokkenen in een project.

 

Welke vakken krijg je?
Naast beroepsgerichte vakken krijg je de algemene vakken Nederlands, Engels, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap en keuzedelen. dit zijn examenvakken. wanneer je in een eerdere opleiding bepaalde vakken reeds hebt behaald, of je bent in het bezit van een recent Havodiploma dan kun je vrijstelling krijgen voor een aantal algemene vakken. gedurende jouw opleiding heb je een SLB-er (mentor) die jouw begeleid bij allerlei zaken die met jou opleiding te maken hebben.

Over de BBL-opleiding
Deze opleiding duurt formeel 3 jaar maar is in een versneld traject prima te doen in 2 jaar. De opleiding wordt zowel in Leiden als in Gouda
aangeboden in de BBL variant. Dit betekent dat je werkzaam moet zijn bij een erkend leerwerkbedrijf en twee avonden per week naar school gaat.

Toegestane vooropleidingen

Voor de BBL-variant van deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma mbo-opleiding Elektrotechniek niveau 3

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
2 tot 3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BBL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL / BOL)

Over jou

  • Elektrotechniek
  • Technisch inzicht
  • Machines & installaties
  • Leidinggeven

In de praktijk

Als afgestudeerd Technicus kun je veel kanten op. Je kunt je je specialiseren binnen jouw vakgebied of je ontwikkelen tot leidinggevende op de werkvloer. Ook het vervullen van een binnendienstfunctie als werkvoorbereider, planner of projectleider behoren tot de mogelijkheden. Tevens is het met jouw diploma mbo niveau 4 op zak mogelijk verder te studeren aan het hbo indien dat jouw ambitie is.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

  • Kosten
  • BBL
  • Buitenland
  • Keuzedelen
  • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Veelgestelde vragen

Kan ik deze opleiding direct na het vmbo kiezen?

Helaas niet, de opleiding Technicus Elektrotechnische Installaties Woning en Utiliteit kan alleen worden gestart als je eerst een elektrotechnische niveau 3 opleiding hebt afgerond.