Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Technicus Elektrotechnische Installaties in de Gebouwde Omgeving leer je hoe je storingen in elektronische machines, installaties en producten opspoort, analyseert en repareert. In woningen en utiliteitsgebouwen. Met dat laatste bedoelen we bijvoorbeeld scholen, fabrieken, ziekenhuizen, kantoren en overheidsgebouwen. Je leert werken met producten als wasmachines, wasdrogers, televisies, kopieermachines, printers en meer.

Je leert tijdens deze opleiding hoe je kabels aanlegt voor installaties. Hoe je de installaties test, afregelt en programmeert. Je leert hiervoor nauwkeurig werken met speciaal meetapparatuur. Ook leer je werken aan de hand van de geldende veiligheidsvoorschriften. Het resultaat: een apparaat dat weer gebruiksklaar is. Vakken die je krijgt tijdens de opleiding zijn onder andere verlichtingstechniek, CAD-tekenen en je leert alles over domotica. Verder besteed je veel aandacht aan je beroepshouding en ontwikkel je goede sociale en communicatieve vaardigheden. Want in deze functie ben je straks veel in contact met de eigenaren van een kapot apparaat. Dankzij je goede communicatieve vaardigheden kun goed met hen omgaan en plezierig samenwerken met je collega’s en leidinggevenden.

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma mbo-opleiding Elektrotechniek niveau 3

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2023, na de zomervakantie Zo snel mogelijk (BBL)
Locaties

Gouda (BBL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL)

Over jou

  • Elektrotechniek
  • Technisch inzicht
  • Machines & installaties
  • Leidinggeven

In de praktijk

Tijdens de BBL-opleiding Technicus Elektrotechnische Installaties in de Gebouwde Omgeving, werk jij vier dagen in de week en ga je één dag of twee avonden naar school. Na de opleiding kun je doorstromen naar het hbo, of direct aan de slag bij een elektrotechnisch bedrijf. Je voert dan dankbaar werk uit: je zorgt ervoor dat apparaten weer goed werken en voldoen aan de wensen van de klant.

Je verricht als technicus elektrotechniek service- en onderhoudswerkzaamheden aan elektronische gebruiksgoederen. Op locatie verhelp je de gemelde storingen. De ene keer repareer je een onderdeel. Een andere keer moet je het vervangen of het apparaat bijregelen. Je zorgt dat de klant het kapotte apparaat weer kan gebruiken. Daarvoor test je het en stel je het opnieuw af. Eventueel ben je bezig met het (her)programmeren van het apparaat. In deze functie plan je ook het periodiek onderhoud en begeleid je beginnende collega’s. Zo profiteren ook anderen van jouw deskundigheid.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

  • Kosten
  • BBL
  • Buitenland
  • Keuzedelen
  • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Veelgestelde vragen

Kan ik deze opleiding direct na het vmbo kiezen?

Helaas niet, de opleiding Technicus Elektrotechnische Installaties Woning en Utiliteit kan alleen worden gestart als je eerst een elektrotechnische niveau 3 opleiding hebt afgerond.

d
c