Wat leer je?

Als Personal Assistant ben je de rechterhand van een manager of directielid. Dit kan bij een groot of klein bedrijf. Je bent een grote steun binnen de organisatie. Tijdens de opleiding leer je hoe je collega’s kan helpen en hoe je het beste kan plannen en organiseren. We leren je met stressvolle situaties omgaan en hoe je jezelf flexibel opstelt.  

Als Personal Assistant is geen dag hetzelfde. Je hebt veel verantwoordelijkheid. Je denkt mee met de zakenwereld en staat altijd klaar om actie te ondernemen. Het is voor jou vanzelfsprekend dat de klant centraal staat. We leren je de menselijke kant van het vak, maar ook hoe je rapportages opstelt, snel kunt schakelen en hoe je cijfers analyseert.  

Hoe ziet het eerste jaar eruit?
Een studiejaar is opgebouwd uit vier periodes van tien weken. In de eerste drie periodes ga je vooral aan de slag met de basiskennis. Deze kennis heb je nodig om aan de slag te gaan binnen een organisatie. We focussen ons dan op onderwerpen zoals Back Office en Customer Service. In de vierde periode loop je stage bij een door jou gekozen bedrijf. Hier ga je alles wat je tot dan toe hebt geleerd in de praktijk brengen, want in de praktijk leer je het beste!  

Vakken en keuzedelen
Als Personal Assistant ben je een spin in het web. Dit betekent dat je van veel zaken iets weet en veel regelt. Je krijgt daarom les over een heleboel onderwerpen: agendabeheer, bijhouden van het takenoverzicht en het schrijven van zakelijke brieven en e-mails. Daarnaast leer je hoe je contact houdt met klanten en hoe je evenementen organiseert.  

Naast de beroepsspecifieke vakken volg je ook generieke vakken, zoals: Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Ook krijg je tijdens de opleiding de mogelijkheid om je te specialiseren. Dit doe je door middel van keuzedelen. Een keuzedeel waar je bijvoorbeeld uit kunt kiezen is ondernemen.  

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Internationalisering is een belangrijk onderdeel van deze opleiding. Dat betekent dat je extra lessen Engels krijgt en je de mogelijkheid hebt om een Anglia-traject te volgen. In het tweede jaar loop je weer stage en kun je ervoor kiezen om in het buitenland stage te lopen.  

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Zoetermeer Van Doornenplantsoen (BOL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Administratie
 • Economie & office
 • Goed met cijfers
 • Zorgvuldig

In de praktijk

Na deze opleiding stroom je door naar het hbo of ga je aan het werk! Je werkt als PA bij een (internationale) organisatie en zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt. Je plant vergaderingen in, houdt de agenda van je manager bij en zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte is van het laatste nieuws. Tussendoor ben je bezig met de organisatie van een event en werk je de social mediakanalen bij. Kortom, als PA is geen dag hetzelfde! 

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Vakken

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap.