Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Assistant Business Services leer je hoe je kunt helpen met allerlei taken in een zakelijke omgeving. Deze taken kun je doen in allerlei soorten bedrijven, zoals bedrijven die winst maken, maatschappelijke organisaties en zelfs bij de overheid. Je leert hoe je administratieve taken kunt plannen, welke taken belangrijk zijn en hoe je ze organiseert. 

Je kunt deze opleiding volgen in de BOL-variant. Kies je voor BOL, dan breng je de meeste tijd door op school en daarnaast loop je stage. 

Het is bij deze opleiding belangrijk dat je klantgericht bent, sociaal en je het leuk vindt om dingen te regelen! 

Praktijkgerichte opleiding
Deze opleiding draait vooral om praktijk. Dat betekent dat we in de lessen doen alsof we echt aan het werk zijn, zoals in echte banen. We doen dit door middel van verschillende modules:  

– Beroepsspecifieke modules
– Basisvaardigheden
– Begeleiding
– Keuzedelen 

Daarnaast heb je tijdens de opleiding iemand die je goed begeleidt, jouw studieloopbaanbegeleider. Die staat altijd klaar om je te helpen en te adviseren. 

Vakken en keuzedelen
De beroepsspecifieke modules gaan over dingen die je echt moet weten en kunnen voor je toekomstige baan, denk aan:  

 • Administratieve taken 
 • Facilitaire werkzaamheden 
 • Logistieke werkzaamheden 

Daarnaast heb je nog algemene vakken, zoals: 

 • Nederlands 
 • Rekenen 
 • Loopbaan & Burgerschap 

De begeleiding die je krijgt tijdens de opleiding bestaat uit: onderwijsbegeleiding, dagstart en dagafsluiting en coachgesprekken. 

Naast bovenstaande modules is er ook nog ruimte voor een keuzedeel. We hebben een breed aanbod aan keuzedelen. Voor de start van de opleiding kijk je samen met je studieloopbaanbegeleider welk keuzedeel het beste bij jou past. 

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo basis- of kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma mbo-opleiding niveau 1

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 2
Duur
2 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Alphen a/d Rijn (BOL)

Gouda (BOL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BOL)

Leidschendam-Voorburg (BOL)

Woerden (BOL)

Zoetermeer Van Doornenplantsoen (BOL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Je bent vriendelijk en gastvrij
 • Behulpzaam
 • Je houdt van afwisselend werk
 • Je bent zorgzaam
 • Je kunt goed samenwerken

In de praktijk

Na deze tweejarige opleiding kun je doorstromen naar een niveau 3 opleiding of ga je aan het werk! Binnen mboRijnland zijn er verschillende vervolgopleidingen die goed aansluiten op deze opleiding.  

Kies je ervoor om aan het werk te gaan, dan ben jij met dit beroep het visitekaartje van het bedrijf. Vaak ben jij voor klanten of bezoekers het eerste aanspreekpunt. Je houdt netjes de mail bij, onderhoudt contacten met collega’s en bezoekers, haalt de post op en neemt de telefoon op. Jouw taken zijn heel divers en daarom is geen dag hetzelfde!  

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BBL

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Veelgestelde vragen

Kan ik tijdens de opleiding veranderen van richting?

Ja, als je na een jaar een andere richting wilt kiezen is dat mogelijk.