Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Software Developer leer je om software en mediasystemen te ontwikkelen. Het ontwerpen van een applicatie, programmeren en databases opzetten zijn helemaal jouw ding. Je hebt een scherp oog voor detail, technisch inzicht en werkt makkelijk met ontwerpsoftware. Hierop bouw je verder in deze opleiding.

Je werkt tijdens de opleiding Software Developer op een zeer praktijkgerichte manier. Dat betekent dat je werkt aan projecten die op de werkelijkheid berusten. Je gaat dus vooral veel dóén. Je werkt aan brede projecten. Daarmee bedoelen we dat je aan het werk gaat met softwareprojecten in allerlei beroepenvelden: de gezondheidszorg, motorvoertuigentechniek of de logistiek. IT-oplossingen worden namelijk in elk beroepenveld steeds belangrijker. Dat maakt jouw opleiding future-proof!

Tijdens de opleiding word je goed begeleid door je docenten. Zij helpen je bijvoorbeeld bij het bouwen van een interactieve website voor een bedrijf of bij het programmeren van een promotionele app voor een event.

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BBL / BOL)

Leiden Bètaplein (BOL)

Direct aanmelden

In de praktijk

Je volgt de BOL- of BBL-variant en behaalt succesvol je niveau 4 diploma Software Developer. Daarna stroom je door naar het hbo of ga je aan het werk. Je heb een goede toekomst want er is steeds meer vraag naar jouw beroep! Je werkt als software developer bijvoorbeeld bij een webdesignstudio, audiovisueel bedrijf of vormgevingsbureau.

Als software developer ben je continu bezig met software en applicaties. Die ontwerp, maak, implementeer, documenteer én onderhoud jij. Denk aan webapplicaties, besturingssoftware, toepassingssoftware, entertainmentsoftware en multimedia- en netwerkprogrammatuur. Je werkt in de praktijk met HTML5, CSS3, Javascript, PHP, databases, frameworks en Java. Dit zijn allemaal dingen waarmee jij een app, website of webshop kan bouwen en coderen. Super interessant in het huidige tijdperk! Ook ben je bezig met (cross)media-uitingen. Dat betekent dat jij via verschillende mediakanalen, zoals social media, berichten plaatst. Bijvoorbeeld ter promotie van jouw bedrijf of app. Om zo’n bericht goed vorm te geven, werk je met de softwareproducten van Adobe. Grafische vormgeving van afbeeldingen, video’s, apps en websites zijn voor jou zó gedaan. Al die zaken hebben voor jou geen geheimen meer.

Studie in cijfers

Over jou

 • Je ontwerpt software
 • Je test de programmatuur
 • Je werkt in een ontwikkelteam
 • Je presenteert het opgeleverde werk
 • Je geeft verbetervoorstellen

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Studeren met een laptop

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.