Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw ontwikkel je belangrijke vaardigheden op het gebied van bouwkunde. Deze opleiding in Gouda biedt als één van de weinige in Nederland het vak Binnenhuisarchitectuur aan. Je leert bouwprojecten opzetten, plannen en uitvoeren, inclusief technisch tekenen, het maken van werkplanningen, het opstellen van begrotingen en interieurontwerpen.  

Met het vak Binnenhuisarchitectuur verdiep je je kennis van interieurontwerp, waarbij je leert over ruimte-indeling, kleurgebruik, verlichting en materiaalkeuze. Je ontwikkelt zowel handmatig als digitaal tekenvaardigheden met SketchUp en leert hoe je een interieurontwerp professioneel presenteert. Na afronding van het vak Binnenhuisarchitectuur krijg je een cijfer dat op je diploma vermeld wordt, naast het cijfer voor Bouwkunde. 

Studenten waarderen de opleiding vanwege de perfecte mix van techniek en creativiteit. De ene dag bereken je constructies en teken je details, de volgende dag ontwerp je licht- en kleurplannen en maak je moodboards en maquettes. Die afwisseling maakt het leerproces zo boeiend! 

Als Middenkaderfunctionaris Bouw heb jij een onmisbare rol in de voorbereiding van bouwprojecten. Je leert ontwerpen, berekeningen maken, begrotingen opstellen en werktekeningen en plannen ontwikkelen. Daarnaast werk je aan je beroepshouding en communicatieve vaardigheden om effectief met klanten, collega’s en leidinggevenden te kunnen samenwerken. 

Het eerste jaar
In het eerste jaar leggen we de basis van je opleiding met theorielessen, daarom ga je nog niet op stage. Je hebt ongeveer 30 tot 36 uur les per week, verdeeld over vijf dagen. We starten met intensieve begeleiding, maar later in het jaar, verwachten we steeds meer zelfstandigheid van je. De lessen en opdrachten worden geleidelijk uitdagender. 

Projecten waar je aan werkt in het eerste jaar zijn onder andere: 

  • Het ontwerpen en technisch uitwerken van een bungalow 
  • Het ontwerpen en technisch uitwerken van een vrijstaande woning 
  • Het maken van interieurconcepten voor een loft, of bijvoorbeeld een hotelchique B&B  
  • Een maquette maken op basis van je eigen ontwerp  

Als je in het eerste jaar je Veiligheid Checklist Aannemers (VCA) behaalt, kun je in het tweede jaar op stage. 

Tijdens de hele opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je hebt minstens vier gesprekken per jaar, waarin jullie je studievoortgang, aanwezigheid, houding en persoonlijke doelen bespreken.

Vakken en keuzedelen
Tijdens de opleiding volg je veel praktijklessen. Je leert werken met programma’s zoals Revit en SketchUp om bouwprojecten in 3D tot in de kleinste details te ontwerpen. Met Virtual Reality (VR) kun je zelfs je ontwerpen verkennen. Daarnaast krijg je vakken als Bouwfysica, Sterkteleer, Materiaalkennis en Gereedschapsleer, aangevuld met algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. 

Binnenhuisarchitectuur is een verplicht vak dat drie jaar duurt. Aan het einde van het derde jaar kies je een extra keuzedeel, zoals Wiskunde voor hbo, Oriëntatie op ondernemerschap of Engels op B2-niveau.  

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Bij ons krijg je volop de kans om mee te doen aan bijzondere projecten zoals de Hibertad Challenge en de Smart Circulair Challenge, beide landelijke ontwerpwedstrijden. Daarnaast werk je samen met bedrijven, waardoor je waardevolle praktijkervaring opdoet. We organiseren workshops met experts uit het bedrijfsleven, waar je bijvoorbeeld leert hoe je jezelf presenteert en een goede indruk maakt tijdens sollicitaties. Ook staan er jaarlijks twee excursies op het programma, zoals een bezoek aan de Bouwbeurs, een architectuurfietstocht door Rotterdam, een betonvloerenfabriek, het project Zuidas in Amsterdam, of de BIM Praktijkdag in de Jaarbeurs Utrecht. 

Omdat we kleinschalig onderwijs bieden, is er veel persoonlijke aandacht. Docenten kennen alle studenten bij naam, wat zorgt voor een fijne en betrokken sfeer. Begeleiding staat bij ons centraal; we geloven dat een goede samenwerking en sfeer de basis vormen voor jouw succes. 

Daarnaast organiseren we regelmatig sociale activiteiten, zoals een jaarlijkse kerstbingo tijdens het kerstontbijt en een BBQ om de zomervakantie te vieren. In voorgaande jaren hebben we ook uitstapjes gemaakt, zoals indoor jeu-de-boulen of een bezoek aan de Efteling. Deze tradities dragen bij aan de hechte en gezellige sfeer binnen onze opleiding in Gouda.  

Wist je dat het slagingspercentage in Gouda maar liefst 98% is? En dat 60% van onze studenten na het behalen van hun diploma doorgaat naar het hbo?

Wist je ook dat je met een overgangsbewijs van havo 2 of 3 bij ons kunt starten? 

In 2018 zijn we aangemerkt als ‘excellente’ opleiding. En daar zijn wij trots op!   

Toegestane vooropleidingen

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
4 jaar
Startmoment
2025, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BOL)

Direct aanmelden

Meer info

  • Wist je dat het slagingspercentage in Gouda maar liefst 98% is? En dat 60% van onze studenten na het behalen van hun diploma doorgaat naar het hbo?
  • Wist je ook dat je met een overgangsbewijs van havo 2 of 3 bij ons kunt starten?
  • In 2018 zijn we aangemerkt als ‘excellente’ opleiding. Daar zijn wij trots op!

Opleidingsvideo

In de praktijk

Met deze BOL-opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw met Binnenhuisarchitectuur kun je veel kanten op. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar het hbo. Wil je liever gelijk aan het werk? Dat kan! Bijvoorbeeld bij een advies-of ontwerpbureau, een architect, aannemer of in het vastgoedbeheer. Maar je kunt ook terecht bij een woningbouwvereniging of een gemeente. Werk je bij een groot bedrijf, dan zal je je meer specialiseren op één gebied. Maar bij kleine bedrijven ben jij een echte alleskunner die het gehele project overziet. 

Als Middenkaderfunctionaris Bouw heb jij een onmisbare rol in de voorbereiding van bouwprojecten. Je bent bezig met alles wat nodig is om een gebouw te ontwerpen, bouwen, beheren en onderhouden. Je maakt ook berekeningen van materialen en zwaarte. Vanaf de voorbereiding tot het onderhoud ben jij bij het project betrokken. In jouw dagelijkse werk ben je bezig met het uitwerken van ontwerpen, uitvoeren van metingen en houd je altijd rekening met kosten en planning. 

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

  • Kosten
  • BOL
  • Buitenland
  • Keuzedelen
  • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap