Wat ga je leren?

Wat ga je leren?
In deze variant van de Beroepshavo combineer je de opleiding Onderwijsassistent met certificaten op havoniveau. Ben jij een gemotiveerde en ambitieuze leerling uit vmbo-TL of heb je een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar 4 havo of vwo en wil je na je mbo doorstromen naar het hbo? Dan is dit de perfecte opleiding voor jou!

Tijdens de opleiding Beroepshavo Onderwijsassistent leer je alles wat je nodig hebt om te starten met werken in de wereld van het onderwijs. Als onderwijsassistent help je kinderen én leerkrachten met het schoolwerk en werktaken.
Je leert alles over communicatievaardigheden, creatieve activiteiten en ontwikkelingspsychologie. Je leert hoe je kinderen ondersteunt en begeleidt bij het lezen en rekenen en hoe je samen met de leerkracht andere onderwijstaken uitvoert. Dit is onderdeel van het basisdeel van je opleiding. Een ander belangrijk deel van je opleiding is het in de praktijk brengen van al je kennis. Dat doe je via een stage. Na drie jaar studeren ben je helemaal klaar om de docenten en kinderen te helpen!

Vakken en keuzedelen
Je krijgt tijdens de opleiding te maken met een breed pakket aan vakken. Denk aan methodisch handelen, didactiek, schrijven, communicatie, observeren, sociale problematiek, drama, interactievaardigheden en gesprekken met ouders.
Naast de beroeps specifieke vakken volg je ook algemene vakken als Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om je te specialiseren door middel van zogenoemde keuzedelen. Een keuzedeel geeft je de mogelijkheid om je in een onderwerp te verdiepen of je voor te bereiden op een vervolgopleiding. Onder de keuzedelen vallen de zogenoemde zaakvakken, dat zijn vakken als geschiedenis en natuur & techniek.

Daarnaast loop je vanaf periode 2 tot aan het einde van je opleiding twee dagen per week stage. Mede daardoor is de opleiding heel praktisch ingericht, wat inhoudt dat je veel in de praktijk leert. Zo ben je extra goed voorbereid als je na je studie aan de slag gaat.

Doorstromen naar het hbo
Om de overgang van het mbo naar het hbo te verstevigen en vergemakkelijken en je kans op succes in het hbo te vergroten, volg je met de beroepshavo-variant van de opleiding Onderwijsassistent binnen het mbo-programma ook drie vakken op havoniveau. Het gaat hierbij om vakken die goed aansluiten bij de opleiding Onderwijsassistent, zoals Nederlands, wiskunde A en aardrijkskunde. De havo-vakken worden gegeven door de zeer ervaren vakdocenten van het vavo van mboRijnland. Zo weet je dus zeker dat je ook voor deze vakken uitstekend les krijgt.

Mocht je na je mbo toch direct willen gaan werken (en dus niet door naar het hbo), dan heb je met de beroepshavo-variant meer kansen op de arbeidsmarkt, want je bent dan voor een deel van de vakken afgestudeerd op havoniveau. Kijk hier voor meer info over beroepshavo.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
We vinden het belangrijk dat jij als student bij ons alle mogelijkheden krijgt om je te ontwikkelen. Dat doen we door middel van gepersonaliseerd onderwijs. Daarnaast krijg je te maken met een enthousiast docententeam, dat je stimuleert om het beste uit jezelf te halen.

Meer lezen over Beroepshavo?
Kijk hier voor alle info over Beroepshavo bij mboRijnland

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Extra Instroomactiviteit
Na je aanmelding vragen we je om een opdracht te maken waarmee we je beter leren kennen en heb je een intakegesprek.

 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2023, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BOL)

Deze opleiding kent een maximum aantal van 26 nieuwe studenten. Studenten worden geplaatst op volgorde van aanmelden. 

Direct aanmelden


Over jou

 • Je bent communicatief
 • Je werkt graag met kinderen
 • Je hebt interesse in pedagogiek
 • Je bent ambitieus want je kiest voor de extra uitdaging van beroepshavo.

In de praktijk

Na de driejarige BOL-opleiding stroom je door naar het hbo of ga je aan de slag. Je werkt dan als onderwijsassistent in het basisonderwijs, speciaal onderwijs, praktijkonderwijs, voortgezet onderwijs of op het mbo.

Als onderwijsassistent heb je het inlevingsvermogen en geduld om kinderen te begeleiden naar zelfstandigheid. Altijd zijn er wel leerlingen die jouw persoonlijke aandacht kunnen gebruiken. Je bent het extra paar ogen en handen van de leerkracht. Onder begeleiding van de leerkracht voer je allerlei taken uit. Het kan zijn dat je een excursie organiseert, lesmaterialen klaarzet of kinderen ondersteunt bij het rekenen en lezen. Soms werk je aan speciale zorgtaken waarvoor je zelf volledig verantwoordelijk bent. Een ding is zeker: je hebt een afwisselende baan vol uitdaging!

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Kwalificatiedossier

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Je volgt je mbo-opleiding bij ons volgens de nieuwe landelijke kwalificatiedossiers. Op http://www.kwalificatiesmbo.nl/ kun je onder dossiers veel informatie vinden over de opleiding die jij wilt gaan volgen. Jouw opleiding (het kwalificatiedossier) bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel.

Het basisdeel bestaat uit een algemene en een beroepsgerichte basis. In de algemene basis staan de eisen voor taal, rekenen en Loopbaan & Burgerschap. De beroepsgerichte basis bevat de kerntaken en werkprocessen die hetzelfde zijn voor alle -in het kwalificatiedossier opgenomen- beroepen. De omvang van het basisdeel is ongeveer 50% van je studie.

Het profieldeel zorgt ervoor dat je opleiding een duidelijk profiel heeft. Het profiel bestaat uit beroepsgerichte taken die horen bij de richting die je hebt gekozen. De naam van het profiel wordt ook vermeld op je diploma.