Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Technisch Specialist Voertuigen en Mobiele Werktuigen leer je hoe je ingewikkelde storingen en defecten aan personenauto’s kunt opsporen en verhelpen. Je maakt kennis met voertuigen met benzine en diesel, maar ook met hybride en elektrische voertuigen. Je sleutelt en repareert veel aan auto’s, maar deze opleiding is veel meer dan dat. 

Met deze opleiding krijg je een brede en specialistische kijk op de autotechniek. We bereiden je goed voor op actuele ontwikkelingen in het vakgebied. Innovatie en duurzaamheid zijn namelijk heel belangrijk in de auto-industrie. Zo leer je om milieuvriendelijke alternatieven te gebruiken voor oudere technieken als diesel. Je leert omgaan met elektronisch diagnosegereedschap, zoals een oscilloscoop, ampèretang en diagnosetester. Daarnaast ontwikkel je je sociale en communicatieve vaardigheden tijdens de opleiding Technisch Specialist Personenauto’s. Je leert om je verantwoordelijk op te stellen en over de veiligheids- en milieueisen binnen de autobranche.

Het eerste jaar
In het eerste jaar starten we met het opbouwen van een brede basiskennis over autotechniek. Je leert over onderhoud en volgt vakken over onderdelen en systemen van auto’s. Tijdens de opleiding werk je vier dagen per week bij je leerwerkbedrijf. De overige dag volg je zowel theorie- als praktijklessen. Je werkt tijdens de opleiding aan allerlei soorten auto’s en werkt met de nieuwste technieken. De gehele opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Met je slb’er ga je in gesprek over je studievoortgang en je kunt er altijd terecht voor vragen.

Vakken en keuzedelen
De vakken zijn zo ingericht dat je alles leert over de onderdelen en systemen van auto’s. Je leert werken aan zowel benzine- als dieselmotoren, elektrische auto’s en door waterstof aangedreven auto’s. De docenten zorgen ervaar dat jij altijd op de hoogte bent van de laatste technieken en ontwikkelingen in de autobranche.

We werken gedurende de opleiding met een digitale leeromgeving. In deze omgeving vind je alle theorie- en praktijkopdrachten, en is ook jouw voortgang te zien. Deze digitale leeromgeving is speciaal ontwikkeld voor de auto technische opleidingen, waardoor het perfect aansluit op de laatste ontwikkelingen in het vakgebied.

Je krijgt tijdens de opleiding ook de mogelijkheid om keuzedelen te volgen. Keuzedelen geven je de kans om je te specialiseren in een onderwerp dat jou aanspreekt. Dat kan studie gerelateerd zijn, maar ook iets heel anders. De keuze is aan jou. Voorbeelden van keuzedelen zijn: Duurzaamheid, Innovatie, Metaal bewerken, APK en Ondernemerschap.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Ook de voorbereidingen op jouw praktijkexamens nemen we heel serieus. We bereiden je voor in onze praktijklokalen. In de praktijklokalen vind je zeker 20 hefbruggen, meer dan 30 auto’s en een scala aan onderdelen en uitlees/diagnoseapparatuur. Zo bereiden we je op de best mogelijke manier voor op jouw examens en de beroepspraktijk!

Ook de voorbereidingen op jouw praktijkexamens nemen we heel serieus. We bereiden je voor in onze praktijklokalen. In de praktijklokalen vind je meer dan 20 hefbruggen, meer dan 30 auto’s en een scala aan onderdelen en uitlees/diagnoseapparatuur. Zo bereiden we je op de best mogelijke manier voor op jouw examens en de beroepspraktijk!

Toegestane vooropleidingen

Deze opleiding is alleen te volgen met een niveau 3 diploma Eerste Autotechnicus

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
2 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BBL)

Direct aanmelden

 

Over jou

  • Kunnen analyseren
  • Werken in een werkplaats of productieruimte
  • Klantvriendelijk
  • Reparatie en onderhoud
  • Technisch inzicht

In de praktijk

Je volgt de BBL-opleiding Technisch Specialist Voertuigen en Mobiele Werktuigen voor 2 jaar en sluit hem succesvol af. Daarna stroom je door naar het hbo of ga je fulltime werken. Je werkt dan bij een grotere autodealer of bij een groot algemeen autobedrijf. Je kunt ook een eigen garagebedrijf beginnen. Je bent de specialist op de werkplaats. Collega’s komen naar je toe met lastige vragen. Klanten die een vage klacht melden, worden naar jou doorverwezen. Die vreemde trilling. Die complexe elektronische storing. Dat rare geluid. Jij weet de oorzaak te achterhalen!  

Als technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen ben je bekend met complexe autosystemen, waarin de nodige informatica is verwerkt. Je kunt probleemloos omgaan met alle meet- en testapparatuur. Weet welke zoekstrategieën je bij welke problemen moet toepassen. Als je de diagnose hebt gesteld, voer je de reparatie uit. Een accu die leegloopt, het lampje op het dashboard dat maar blijft aanstaan of de benzinemeter die vast staat. Jij weet met al deze problemen raad! Daarnaast onderhoud je contacten met leveranciers en andere specialisten. Bijvoorbeeld de leveranciers die de juiste accu altijd op tijd leveren. Of een specialist waarmee je contact hebt over nieuwe werkwijzen in de branche. Op de werkplaats organiseer en verdeel jij de taken. Je controleert het werk en coacht jouw collega-technici graag. En zij vinden het prettig om door jou gecoacht te worden! 

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

  • BBL
  • Buitenland
  • Keuzedelen
  • Ondernemerschap
  • Kosten

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.