Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Autospuiter leer jij van begin tot eind hoe je een beschadigde auto opknapt. Je leert grote reparatieplekken strak maken en meerdere onderdelen tegelijk spuiten. Ook leer je autolakken in de juiste kleur bij te tinten en aan te passen. 

Als Eerste Autospuiter leer je ook het taxeren van autoschades, je maakt een kostenbegroting voor het aanbrengen en repareren van laksystemen op carrosseriedelen. Daarnaast zijn samenwerken, sociale en communicatieve vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je leert samenwerken met collega’s, leidinggevenden en klanten.

Het eerste jaar
Tijdens de opleiding ga je vijf dagen per week aan de slag. Vier dagen ben je aan het werk bij een autoschadeherstelbedrijf en één dag per week volg je lessen. Je wordt de gehele studie begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er) en stagebegeleider. Met de stagebegeleider bespreek je hoe het gaat bij je leerwerkbedrijf. Wat je leert houd je bij in een opdrachtenboek. Je start met eenvoudige opdrachten en werkt steeds meer aan complexe opdrachten. Van kleine autoschades naar grote autoschades. De stagebegeleider bespreekt samen met jou wat het beste voor je is, en hoe je de opleiding goed doorloopt.

Vakken en keuzedelen
Je werkt tijdens de opleiding aan zestien Praktijk Relevante Opdrachten (PRO’s). Tijdens de lessen krijg je de nodige theorie die je vervolgens toepast in de praktijk. Bij het leerwerkbedrijf werk je zelfstandig aan de oefenopdrachten van je PRO’s. De zestien PRO’s bestaan uit:

 1. Schoonmaken van het voertuig voor en na reparatie
 2. De- en montage van eenvoudige geschroefde delen
 3. Voorbewerken, afplakken en afdekken
 4. Onderhoud werkplaatsapparatuur en gereedschap
 5. Grondmateriaal, kitten en beschermingsmateriaal
 6. Afplakken, afdekken en vlakverdeling
 7. Reinigen, stofvrij maken en aflakken van deelreparaties
 8. Aflever klaar maken
 9. Ondergrond en veiligheid
 10. Grondmaterialen
 11. Aflakken en afleveren
 12. Lak- en applicatiefouten
 13. Schaderegelen en calculatie
 14. Gereedschappen en apparatuur
 15. Bewaken uitvoering en voortgang werkzaamheden
 16. Optimaliseren van werkzaamheden

Beheers je de oefenopdrachten, dan is het tijd om de eindopdrachten van je PRO’s af te ronden. Op die manier werk je toe naar je examens!

Naast de beroeps specifieke vakken volg je ook generieke vakken, zoals: Nederlands, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Daarnaast krijg je ook de mogelijkheid om je te specialiseren door middel van Keuzedelen. Een keuzedeel geeft jou de mogelijkheid om je in een onderwerp te verdiepen. Keuzedelen waar je uit kunt kiezen zijn: Digitale vaardigheden, Duurzaamheid en Schadecalculatie in de carrosseriebranche.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Je werkt tijdens deze opleiding met de nieuwste gereedschappen, materialen en apparatuur. Dit zorgt ervoor dat jij met alle auto’s aan de slag kan. Daarnaast werk je met allerlei verschillende merken auto’s, waaronder auto’s met de modernste technieken en rijveiligheidssystemen. Ook heb je als Eerste Autospuiter veel doorgroeimogelijkheden. Je kan doorgroeien tot praktijkopleider, demonstrateur van lakken, schadecalculator of verzekeringsexpert.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Netjes
 • Precies
 • Handig
 • Creatief

In de praktijk

Je leert het vak Eerste Autospuiter vijf dagen in de week, waarvan één dag op school en vier dagen bij een autoschadeherstelbedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Je werkt bij het leerbedrijf aan de oefenopdrachten uit je beroepspraktijkvorming-opdrachtenboek. Als je deze oefenopdrachten beheerst, kun je de praktijk eindopdrachten (PRO) afronden. Na het afronden van de eindopdrachten doe je het beroepshoudingsexamen (BHE) bij je werkgever en sluit je af met een beroepsvaardigheidsexamen (BVE) bij de Innovam. 
 
Na deze BBL-opleiding kun je gelijk aan het werk! Je werkt dan bij een autoschadeherstelbedrijf, carrosseriebedrijf of op de autoschadeherstelafdeling bij een automobielbedrijf. Je voert jouw werkzaamheden geheel zelfstandig uit, zoals het voorbewerken van ondergronden en aflakmaterialen spuiten. Je houdt ook toezicht op en je draagt bij aan de verbetering van werkzaamheden. 

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap