Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener

Je vindt het leuk om activiteiten te organiseren. Je bent nieuwsgierig. En je hebt een hekel aan onrechtvaardigheid. Je vindt het belangrijk dat iedereen gelijke kansen krijgt in de samenleving.  En dat is vaak niet het geval. Er is volgens jou veel te veel discriminatie, armoede, eenzaamheid in de wereld. Daar wil jij actief iets aan doen. Denk dan eens aan een opleiding in het sociaal werk.

Bekijk opleidingen

Wat ga je allemaal doen als je de opleiding Sociaal maatschappelijk dienstverlener hebt gevolgd? Of als je sociaal-cultureel werker bent geworden? Ontdek hier wat deze beroepen inhouden. Lees meer over de opleidingen. Spreekt een van beide opleidingen jou wel aan, maak er dan werk van en meld je aan. Direct online, snel en simpel.

Opleidingen Sociaal werk

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De sociaal maatschappelijke dienstverlening is een uitdagende sector. Je krijgt te maken met mensen voor wie de samenleving best ingewikkeld is en die het niet alleen redden. Als sociaalmaatschappelijk dienstverlener is het jouw doel om de zelfstandigheid, de zelfredzaamheid en de maatschappelijke participatie van cliënten te vergroten. Dit doe je door ze te adviseren over regelingen en procedures of door voorlichting en ondersteuning te bieden. Je ondersteunt hen bijvoorbeeld bij het aanvragen van een uitkering. Of bij het verkrijgen van huursubsidie. Of je organiseert een betalingsregeling bij de woningbouwvereniging of een doorverwijzing naar een instelling voor drugs- en alcoholverslaving.

Je kunt werken in allerlei organisaties, zoals gemeenten, arbeidsbemiddeling, vluchtelingenwerk, buurtvoorzieningenm ondersteuning en dagbesteding voor mensen met een beperking of verslaving, bewindvoering, kinder- en jongerencoaching. Een uitdagende baan dus, waarin je veel communiceert en organiseert voor en met mensen. Vol afwisseling en verantwoordelijkheden!

Opleidingsinhoud

Het eerste jaar van de opleiding Sociaal-maatschappelijk dienstverlener doe je samen met studenten Sociaal-cultureel werker. Pas aan het eind van dat jaar kies je voor deze richting. Je leert dan veel over de doelgroepen waarmee je te maken kunt krijgen. Vluchtelingen, ouderen, verslaafden. Jouw doel is hun zelfredzaamheid te bevorderen. Je leert hoe je een goed gesprek kunt voeren. Je hoort over wetten en regels die je moet kennen om deze mensen goed te kunnen begeleiden.

Praktijkervaring doe je op tijdens je stage. Die kun lopen je bij verschillende soorten instellingen. Van een woningcorporatie tot een instantie voor schuldhulpverlening of een re-integratiebureau. 
Omdat het sociaal werk zoveel mogelijkheden heeft, kun je door de keuze van je stages werken aan je eigen specialisme.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen voor deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen.  Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden. 

Wil je meer informatie, kijk dan dit filmpje: https://www.justis.nl/overjustis/themadossiers/index.aspx

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Laptop
Ga je de opleiding Sociaal maatschappelijk dienstverlener doen, dan werk je met je eigen laptop op een draadloos netwerk. Door op 'laptop' te klikken, krijg je hierover meer informatie.

Bijzonderheden

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Opleiding vol  in Leiden

De opleiding is vol in Leiden. Je kunt je nog wel aanmelden voor Gouda.

Locaties

  • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL)
  • Leiden (Bètaplein) (BOL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL
Niveau
4
Duur
3 jaar
Locaties
Gouda
Leiden (Bètaplein)
Voldoende plaats
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen