Sociaal-cultureel werker

Je vindt het leuk om activiteiten te organiseren. Je bent nieuwsgierig. En je hebt een hekel aan onrechtvaardigheid. Je vindt het belangrijk dat iedereen gelijke kansen krijgt in de samenleving.  En dat is vaak niet het geval. Er is volgens jou veel te veel discriminatie, armoede, eenzaamheid in de wereld. Daar wil jij actief iets aan doen. Denk dan eens aan een opleiding in het sociaal werk.

Bekijk opleidingen

Wat ga je allemaal doen als je de opleiding Sociaal maatschappelijk dienstverlener hebt gevolgd? Of als je sociaal-cultureel werker bent geworden? Ontdek hier wat deze beroepen inhouden. Lees meer over de opleidingen. Spreekt een van beide opleidingen jou wel aan, maak er dan werk van en meld je aan. Direct online, snel en simpel.

Opleidingen Sociaal werk

Opleiding is vol, je kunt je nog wel aanmelden voor Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener in Gouda

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je kunt makkelijk contact leggen met mensen die een sociale, culturele achterstand hebben. Je bent een expert om samen hun persoonlijke en leefomgeving te verbeteren. Er wordt van je gevraagd om je ondernemend te gedragen om mensen en hun buurt, hun omgeving te activeren. Je coördineert bij het organiseren van activiteiten. Je doel is om iedereen gelijke kansen te bieden, ongeacht hun leeftijd, godsdienst en cultuur. Dat is precies wat een sociaal-cultureel werker graag doet. In dit beroep ga je voor jouw cliënten. Geloof je in hun mogelijkheden. Wil je dat ze beter in hun vel komen te zitten. Je begeleidt hen bij het organiseren van projecten en activiteiten op het gebied van sport, cultuur, opvoeding, cursussen etc. 

Je komt voor je werk in club- en buurthuizen en in jongerencentra. Je werkt in sociale wijkteams of in de buitenschoolse opvang. Je weet welke talenten jouw cliënten hebben. Je verbindt die aan boeiende projecten. Zo ben je opbouwend bezig. Hoe belangrijk dat is, zie je op sociaalwerkers.nl.

Opleidingsinhoud

In het eerste jaar van deze opleiding zit je samen met studenten Sociaal maatschappelijk dienstverlener. Aan het einde van dat eerste jaar maak je een definitieve keuze voor de opleiding Sociaal maatschappelijk dienstverlener of Sociaal-cultureel werker. In de laatstgenoemde opleiding leer je hoe je activiteiten opzet. Hoe je deelnemers in die activiteiten begeleidt. Hoe je sport, spel, muziek, drama en tekenen daarbij kunt gebruiken. Je leert om te gaan met mensen die heel anders in het leven staan dan jij. Je leert ook veel over jezelf. Waar jij goed in bent. Wat je nog beter kunt doen. In de opleiding Sociaal-cultureel werker is de praktijk heel belangrijk. De theorie heb je nodig om te leren denken en handelen als een professional. Kennis en vaardigheden heb je nodig om te leren denken en handelen als een professional. Verder is het belangrijk dat jij tijdens je opleiding met je eigen leervragen naar school komt. Je kunt rekenen op betrokken docenten.

Veel praktijkervaring doe je op tijdens je stage. Die mag je zelf kiezen. Je stage moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Wat nu als je zelf geen stageplaats vindt? Op calibris.nl kun je er eentje zoeken.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4 

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen voor deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen.  Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden. 

Wil je meer informatie, kijk dan dit filmpje: https://www.justis.nl/overjustis/themadossiers/index.aspx

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Laptop
Ga je de opleiding Sociaal-cultureel werker volgen dan werk je met je eigen laptop op een draadloos netwerk. Door op 'laptop' te klikken, krijg je hierover meer informatie. 

Bijzonderheden

Doorstroming
Na deze opleiding kun je heel goed doorstromen naar het hbo. Denk aan de studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening of Cultureel Maatschappelijke Vorming. Met het mbo-diploma Sociaal-cultureel werker kun je ook een hbo-studie gaan doen in de richting van de kunst, techniek of gezondheidszorg.

Opleiding vol

Deze opleiding is vol, je kunt je nog wel aanmelden voor de opleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener in Gouda. 

Locaties

  • Leiden (Bètaplein) (BOL)

Opleiding is vol, je kunt je nog wel aanmelden voor Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener in Gouda

Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL
Niveau
4
Duur
3 jaar
Locatie
Leiden (Bètaplein) - BOL is VOL voor schooljaar 2018-2019
Opleiding vol: aanmelden is niet mogelijk
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen