Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (verkort)

Jij vindt het heerlijk om met kinderen om te gaan. Ze zijn zo ongecompliceerd en eerlijk. Je bent dan ook niet weg te slaan bij je kleine neefjes en nichtjes. Je weet precies hoe zij zich voelen en wat ze leuk vinden. Vaak doe je spelletjes met ze, of je verzorgt ze. Heerlijk vind je dat. En de kinderen reageren altijd leuk op jou. Ze vinden het fijn als jij er bent. En daar geniet jij dan weer van.

Bekijk opleidingen

Een opleiding in ons als pedagogisch medewerker of onderwijsassistent ligt dan voor de hand. Je kunt daarmee een baan zoeken in de kinderopvang, de peuterspeelzaal, de buitenschoolse opvang en op de basisschool. Werelden die nu nog aardig gescheiden zijn, maar die in de nabije toekomst intensiever gaan samenwerken. Om kinderen van 0 tot 12 jaar meer kansen te geven om zichzelf beter te ontwikkelen.

Als jij hierdoor enthousiast raakt, ontdek dan welke van onderstaande drie opleidingen het beste bij jou past. Springt een van die opleidingen er voor jou uit, meld je dan online aan.

Opleidingen Werken met kinderen

Verkort traject

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je bent graag met kinderen bezig. En je kunt goed organiseren. Die eigenschappen komen prima uit de verf wanneer je een functie krijgt als pedagogisch medewerker kinderopvang. Je doet dat werk in een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal of de buitenschoolse opvang. Afhankelijk van je werkplek verzorg en begeleid je baby’s, peuters of kinderen in groepsverband. Je zorgt voor een veilige, gezellige en uitdagende speel- en leeromgeving. Je begeleidt hen bij hun creatieve ontwikkeling. Doet sport- en spelactiviteiten met hen. Of een taalspelletje, iets met muziek of toneelspelen. Bij alles wat je doet, staat de ontwikkeling van de kinderen voorop. Daarover heb je regelmatig contact met de ouders of andere opvoeders.

Opleidingsinhoud

Kies je de opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang, dan werk je graag met baby’s, peuters, kleuters, schoolkinderen. Tijdens de opleiding krijg je basis- en profielvaardigheden aangeboden. De basisvaardigheden zijn gericht op ontwikkelingspsychologie, communicatievaardigheden en creatieve activiteiten. Met profielvaardigheden leer je kinderen van 0 tot 13 jaar te begeleiden in hun dagelijkse doen en laten buitenshuis. Je zorgt voor een veilige en uitdagende speel- en spelomgeving. Hygiëne is hierbij belangrijk. Je doet met de kinderen activiteiten die hun ontwikkeling bevorderen binnen alle ontwikkelingsgebieden. Aan de hand van je eigen leervragen geef je zelf je leerproces vorm. Tijdens de opleiding kun je een aantal keuzedelen doen. Zij maken het mogelijk om je kennis verder te verdiepen.

De verkorte opleiding duurt 2 jaar. Je krijgt hetzelfde diploma als met de 3-jarige opleiding. Je leert hetzelfde, alleen is het lesprogramma intensiever omdat de opleidingsduur korter is.  

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

De opleiding in 2 jaar afronden vraagt om een goede motivatie, een correct beeld van het beroep én een goed taalvaardigheidsniveau. Om je een goede kans op te slagen te geven, stellen we daarom aantal aanvullende eisen. Voldoe je hier niet aan, dan kun dan kun je wel met de 3-jarige opleiding pedagogische medewerker starten.

Het gaat om de volgende eisen:

 • Taalvaardigheidseis: instapniveautest waarbij twee (Spreken en Gesprekken voeren)  van de vier taalvaardigheidsgebieden op taalniveau 2F moeten scoren;
 • Minimaal 1 dagdeel actieve oriëntatie binnen een kinderopvangorganisatie;
 • Motivatie- en assessmentgesprek met een SLB-docent over jouw huidige beroepsbeeld en de mate waarin jouw privé/thuissituatie een 2-jarig programma toelaat.  

Denk jij aan deze eisen te kunnen voldoen en ben je enthousiast geworden? Meld je dan aan voor deze verkorte opleiding .

Wat moet je doen?

 1. Meld je aan via deze website
 2. Neem contact op met een kinderopvangorganisatie bij jou in de buurt en vraag of je je daar een dagdeel mag oriënteren.
 3. Je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek. Wanneer je toelaatbaar bent, kom je in de verlengde intakefase terecht: je ontvangt een uitnodiging om nog voor de zomervakantie op school te komen en de taalvaardigheidstest te doen (mondeling) en het motivatiegesprek te voeren.
 4. Heb je deze stappen allemaal goed doorlopen dan ben je toelaatbaar.

 

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Met deze opleiding kies je ervoor om te gaan werken met mensen. Dat doe je ook tijdens je stage, bijvoorbeeld op een kinderdagverblijf. Dan moet je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen laten zien. Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen. Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden. 

Wil je meer informatie, kijk dan dit filmpje: https://www.justis.nl/overjustis/themadossiers/index.aspx

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Laptop

Ga je de opleiding Pedagogisch werker kinderopvang volgen, dan werk je met je eigen laptop op een draadloos netwerk. Door op 'laptop' te klikken, krijg je hierover meer informatie.

Locaties

 • Zoetermeer (Van Doornenplantsoen) (BOL)

Verkort traject

Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL
Niveau
3
Duur
2 jaar
Locatie
Zoetermeer (Van Doornenplantsoen)
Voldoende plaats
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag