Onderwijsassistent

Jij vindt het heerlijk om met kinderen om te gaan. Ze zijn zo ongecompliceerd en eerlijk. Je bent dan ook niet weg te slaan bij je kleine neefjes en nichtjes. Je weet precies hoe zij zich voelen en wat ze leuk vinden. Vaak doe je spelletjes met ze, of je verzorgt ze. Heerlijk vind je dat. En de kinderen reageren altijd leuk op jou. Ze vinden het fijn als jij er bent. En daar geniet jij dan weer van.

Bekijk opleidingen

Een opleiding in ons als pedagogisch medewerker of onderwijsassistent ligt dan voor de hand. Je kunt daarmee een baan zoeken in de kinderopvang, de peuterspeelzaal, de buitenschoolse opvang en op de basisschool. Werelden die nu nog aardig gescheiden zijn, maar die in de nabije toekomst intensiever gaan samenwerken. Om kinderen van 0 tot 12 jaar meer kansen te geven om zichzelf beter te ontwikkelen.

Als jij hierdoor enthousiast raakt, ontdek dan welke van onderstaande drie opleidingen het beste bij jou past. Springt een van die opleidingen er voor jou uit, meld je dan online aan.

Opleidingen Werken met kinderen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Jij hebt het inlevingsvermogen en geduld om kinderen iets uit te leggen. Dat is belangrijk voor jou als onderwijsassistent. Je kunt werken in het basisonderwijs, het speciaal onderwijs of het praktijkonderwijs. Je bent daar het extra paar ogen en handen van de leerkracht. Altijd zijn er wel leerlingen die jouw persoonlijke aandacht kunnen gebruiken. Onder begeleiding van de leerkracht voer je allerlei taken uit. Het kan zijn dat je een excursie organiseert, lesmaterialen klaarzet of kinderen ondersteunt bij het rekenen en lezen. Misschien krijg je speciale zorgtaken waarvoor je zelf helemaal verantwoordelijk bent. Een ding is zeker: je hebt een afwisselende baan vol uitdaging.

Opleidingsinhoud

Alles wat je nodig hebt om je entree te maken in het onderwijs leer je in de opleiding Onderwijsassistent. Je begint je studie met een basisdeel. Daarin houd je je bezig met ontwikkelingspsychologie, communicatievaardigheden en creatieve activiteiten. Je leert hoe je kinderen ondersteunt en begeleidt bij het lezen en rekenen. Hoe je samen met de leerkracht andere onderwijstaken uitvoert. Na het basisdeel volg je jouw profiel in het onderwijs. Je gaat intensief aan de slag met Nederlands, rekenen en Engels. Daarmee kom je steviger in je schoenen te staan. Deze vakken geven je ook meer kansen wanneer je eventueel wilt doorstromen naar het hbo. Tijdens de opleiding kun je een aantal keuzedelen doen. Zij maken het mogelijk om je kennis verder te verdiepen.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  


Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen voor deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen.  Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden. 

Wil je meer informatie, kijk dan dit filmpje: https://www.justis.nl/overjustis/themadossiers/index.aspx

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Laptop
Ga je de opleiding Onderwijsassistent volgen dan werk je met je eigen laptop op een draadloos netwerk. Door op 'laptop' te klikken, krijg je hierover meer informatie.

Bijzonderheden

Doorstroming
Misschien wil je later als leerkracht voor de klas gaan staan. Dan is het diploma Onderwijsassistent een prima eerste stap. Je bent dan al goed bezig geweest in de praktijk. Hebt al in de klas gewerkt met de kinderen. Hebt óók les gekregen in havovakken. Een prima voorbereiding dus op de pabo. Wij hebben met verschillende pabo's in de regio goede contacten. Na de pabo kun jij als leerkracht aan het werk.

Locaties

 • Alphen aan den Rijn (Ambonstraat) (BOL)
 • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL)
 • Leidschendam-Voorburg (Fluitpolderplein) (BOL)
 • Woerden (Polanerbaan) (BOL)
 • Zoetermeer (Van Doornenplantsoen) (BOL)
 • Leiden (Bètaplein) (BOL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL
Niveau
4
Duur
3 jaar
Locaties
Alphen aan den Rijn
Gouda
Leidschendam
Woerden
Zoetermeer (Van Doornenplantsoen)
Leiden (Bètaplein)
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen