Applicatie- en Mediaontwikkelaar

Creëren met ICT is jouw ding

Jij voelt je aangetrokken tot de creërende kant van ICT. Jij wilt websites bouwen, apps maken of software schrijven. Of je wilt je bezighouden met internet 3.0. 

Bekijk opleidingen

Na de opleiding Applicatie- en mediaontwikkelaar kun je binnen de informatietechnologie alle kanten op. De ene keer bouw je een website voor een dancefestival, een andere keer voor een internationale modeshow. Of je ontwikkelt een slim computerprogramma dat de veiligheid in het openbaar vervoer vergroot.

Het kan ook zijn dat je als ICT’er bouwt aan een handige app die hooikoortspatiënten vertelt wanneer ze beter binnen kunnen blijven. De ontwikkelingen van smart technology en Internet of Things volg je op de voet. Waar dat mogelijk is, maak je er dankbaar gebruik van. In een wereld waarin mens en machine steeds meer met elkaar communiceren, worden de ontwikkelingen in de ICT alleen maar belangrijker. In die wereld wil jij voorop lopen.

Voordat je op de opleiding toegelaten wordt, vindt er een uitvoerig intakegesprek plaats. Daarnaast is het zo: hoe eerder jij je aanmeldt, des te groter de kans op één van de beperkte plekken.

Opleidingen ICT - Ontwerp en ontwikkeling

De opleiding is in Leiden en Zoetermeer vol. In Gouda is er nog voldoende plaats.

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als applicatie- en mediaontwikkelaar ben je continu bezig met software en applicaties. Die ontwikkel je, maakt ze en implementeert en onderhoudt deze. Daarnaast ben je bezig met (cross)media-uitingen en mediasystemen of met delen daarvan. Denk aan webapplicaties, besturingssoftware, toepassingssoftware, entertainmentsoftware en multimedia- en netwerkprogrammatuur. Je werkt in de praktijk met HTML5, CSS3, Javascript, PHP, databases, frameworks en Java. Daarnaast werk je met de producten van Adobe en leer je fotograferen en filmen om deze uiteindelijk te bewerken. Al die zaken hebben voor jou geen geheimen meer. Je kunt aan de slag bij bedrijven die zulke software en applicaties ontwikkelen. Daarbij werk je vooral zelfstandig. Je werkzaamheden stem je wel af met je projectleider/leidinggevende en met je collega’s.

Opleidingsinhoud

Misschien weet je niet wat je leuker lijkt: software ontwikkelen en maken of mediasystemen ontwikkelen en maken. Geen nood! Kies de opleiding Applicatie- en mediaontwikkelaar en je leert het allebei. Je werkt aan de hand van lessen en trainingen. Die combineer je met praktijkopdrachten. Zo leer je hoe je een plan van aanpak maakt. Daarin omschrijf je precies hoe je een opdracht uit wilt voeren. Je docenten begeleiden je daarbij. Na oplevering van de opdracht bespreken zij met je of er nog verbeterpunten zijn. Elke kerntaak sluit je af met een proeve van bekwaamheid. Deze toets benadert de realiteit. Daarmee testen we of je de beroepscompetenties voldoende beheerst. Of je die in hun samenhang kunt toepassen in de praktijk.

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage/bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden. Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen. Heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl en bespreek dit in het intakegesprek.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Als project hebben een aantal mediavormgeving studenten een video gemaakt over meiden in de ICT. Het geeft een goed beeld van wat je onder andere kunt verwachten van de opleiding.

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Aanvullende intakeactiviteiten

Als je je aanmeldt bij mboRijnland dan krijg je een invidueel intakegesprek. Daarnaast vragen je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest. We willen je graag beter leren kennen. Voor deze opleiding geldt dat er ook een aanvullende intakeactiviteit is. Je krijgt een individuele opdracht thuisgestuurd. Doordat je de thuisopdracht maakt, krijgen we meer inzicht in welk beeld jij hebt van het beroep. We bespreken de opdracht tijdens het intakegesprek. Na afloop van het gesprek krijg je een studiekeuzeadvies. 

Maximum aantal plaatsen
Deze opleiding heeft  een maximum aantal plaatsen. Dit aantal is: 220

We plaatsen studenten op volgorde van aanmelding. Als we het maximum aantal studenten geplaatst hebben, dan kom je op een wachtlijst. Je wordt hier dan over geïnformeerd. 
Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier volledig in te vullen. Daarnaast neem je verplicht deel aan onze intakeactiviteiten: het invullen van onze Startmeter en een intakegesprek. Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

Studeren met laptop
Alle ICT studenten werken met laptops en draadloos netwerk. Dit betekent dat deze studenten verplicht zijn op school over een eigen laptop te beschikken. Specificaties zijn verkrijgbaar bij de ICT opleidingen in Zoetermeer, Gouda en Leiden.

Locaties

  • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL & BBL)
  • Zoetermeer (Van Doornenplantsoen) (BOL)
  • Leiden (Bètaplein) (BOL)

De opleiding is in Leiden en Zoetermeer vol. In Gouda is er nog voldoende plaats.

Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
4
Duur
3 jaar
Locaties
Gouda
Zoetermeer (Van Doornenplantsoen) - BOL is VOL voor schooljaar 2019-2020
Leiden (Bètaplein) - BOL is VOL voor schooljaar 2019-2020

Deze opleiding heeft maximaal 220 plaatsen

De opleiding is in Leiden vol. Zoetermeer is bijna vol. In Gouda is er nog voldoende plaats.

Bijna vol: aanmelden is nog mogelijk
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag