Netwerk- en Mediabeheerder

Onderhoud en beheer

Zoals ieder bedrijf een ICT-infrastructuur nodig heeft, heeft iedere ICT-infrastructuur een goede beheerder nodig. Houd jij computers, netwerkcomponenten en applicaties graag aan de praat? Wil jij meedenken over de beste manier om het dataverkeer te regelen tussen netwerkservers, e-mailservers en andere servers? 

Bekijk opleidingen

Als ICT-dienstverlener binnen een bedrijf zorg je ervoor dat medewerkers beschikken over een goed functionerend netwerk en data centers. Je  installeert computers voor de gebruikers. Je configureert netwerken en lost problemen op in hard- en software. De beveiliging van het netwerk heeft natuurlijk continu je aandacht. Je geeft instructies aan  gebruikers hoe ze virussen en malware buiten de deur kunnen houden. Ook kun je werken op of leidinggeven aan een servicedesk. Je staat mensen te woord en zorgt ervoor dat storingen zo snel mogelijk worden opgelost. Internet of things en big data staan centraal. Je bent  de spil in een boeiende ICT-wereld.

Is de hardware- en netwerkkant van ICT iets voor jou en word je graag uitgedaagd? Kies dan voor onderhoud en beheer.

Voordat je op de opleiding toegelaten wordt, vindt er een uitvoerig intakegesprek plaats. Daarnaast is het zo: hoe eerder jij je aanmeldt, des te groter de kans op één van de beperkte plekken.

Opleidingen ICT - Onderhoud en beheer

De opleiding is VOL in Leiden en Zoetermeer. In Gouda is nog genoeg plaats.

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Netwerken en netwerkinfrastructuren bedenken, maken, onderhouden en beveiligen. Dat zijn de belangrijkste werkzaamheden van een netwerk- en mediabeheerder. In projecten werk je soms zelfstandig, maar vaak ook met collega’s. Daarom moet je goed kunnen communiceren en samenwerken. Het is van groot belang dat je goed op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen. Die nieuwigheden moet je je snel eigen kunnen maken, zodat je ze binnen korte tijd zelf kunt toepassen als je werk daarom vraagt. Als beginnend netwerkbeheerder werk je bij een ICT-dienstverlenend bedrijf of op de ICT-afdeling van een onderneming. Of bij een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in datatransmissie- en telecommunicatiesystemen.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding Netwerk- en mediabeheerder staat de praktijk centraal, ondersteund door theorie en vaardigheden. Die combineer je met praktijkopdrachten. Je maakt kennis met nieuwe ontwikkelingen en leert je die eigen te maken. Goed communiceren krijgt veel aandacht in de opleiding, net als samenwerken. Want in de praktijk zal je – naast een individuele inzet – veel gaan samenwerken met collega’s. Bij die opdrachten word je begeleid door je docenten. Met hen bespreek je of je opdracht nog verbeterpunten laat zien. Elke kerntaak sluit je af met een proeve van bekwaamheid. Deze toets benadert de realiteit. Daarmee testen we of je de beroepscompetenties voldoende beheerst en kunt toepassen.

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage/bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden. Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen. Heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl en bespreek dit in het intakegesprek.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Aanvullende intakeactiviteiten

Als je je aanmeldt bij mboRijnland dan krijg je een invidueel intakegesprek. Daarnaast vragen je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest. We willen je graag beter leren kennen. Voor deze opleiding geldt dat er ook een aanvullende intakeactiviteit is. Je krijgt een individuele opdracht thuisgestuurd. Doordat je de thuisopdracht maakt, krijgen we meer inzicht in welk beeld jij hebt van het beroep. We bespreken de opdracht tijdens het intakegesprek. Na afloop van het gesprek krijg je een studiekeuzeadvies. 

Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

Studeren met laptop
Alle ICT studenten werken met laptops en draadloos netwerk. Dit betekent dat deze studenten verplicht zijn op school over een eigen laptop te beschikken. Specificaties zijn verkrijgbaar bij de ICT opleidingen in Zoetermeer en Gouda.

Locaties

  • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL & BBL)
  • Zoetermeer (Van Doornenplantsoen) (BOL)
  • Leiden (Bètaplein) (BOL)

De opleiding is VOL in Leiden en Zoetermeer. In Gouda is nog genoeg plaats.

Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
4
Duur
3 jaar
Locaties
Gouda
Zoetermeer (Van Doornenplantsoen) - BOL is VOL voor schooljaar 2019-2020
Leiden (Bètaplein) - BOL is VOL voor schooljaar 2019-2020
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag