ICT-Beheerder

Onderhoud en beheer

Zoals ieder bedrijf een ICT-infrastructuur nodig heeft, heeft iedere ICT-infrastructuur een goede beheerder nodig. Houd jij computers, netwerkcomponenten en applicaties graag aan de praat? Wil jij meedenken over de beste manier om het dataverkeer te regelen tussen netwerkservers, e-mailservers en andere servers? 

Bekijk opleidingen

Als ICT-dienstverlener binnen een bedrijf zorg je ervoor dat medewerkers beschikken over een goed functionerend netwerk en data centers. Je  installeert computers voor de gebruikers. Je configureert netwerken en lost problemen op in hard- en software. De beveiliging van het netwerk heeft natuurlijk continu je aandacht. Je geeft instructies aan  gebruikers hoe ze virussen en malware buiten de deur kunnen houden. Ook kun je werken op of leidinggeven aan een servicedesk. Je staat mensen te woord en zorgt ervoor dat storingen zo snel mogelijk worden opgelost. Internet of things en big data staan centraal. Je bent  de spil in een boeiende ICT-wereld.

Is de hardware- en netwerkkant van ICT iets voor jou en word je graag uitgedaagd? Kies dan voor onderhoud en beheer.

Voordat je op de opleiding toegelaten wordt, vindt er een uitvoerig intakegesprek plaats. Daarnaast is het zo: hoe eerder jij je aanmeldt, des te groter de kans op één van de beperkte plekken.

Opleidingen ICT - Onderhoud en beheer

De opleiding is VOL in Zoetermeer. In Gouda en Leiden is er nog plaats.

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als ICT-beheerder kun je op veel plekken je talenten laten zien. Bijvoorbeeld bij een ICT-dienstverlenend bedrijf. Maar ook op de afdeling Automatisering van een grotere onderneming. Meestal werk je samen met collega’s. Met hen bedenk je oplossingen voor automatiseringsvraagstukken. Je onderzoekt welke behoefte er bestaat om delen van informatiesystemen te realiseren. Verder ben je verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en gebruik van informatiesystemen, het beheren van grote hoeveelheden data en Internet of things omgevingen. Een van je belangrijkste taken is beveiliging en de installatie van hard- en software. Ook lokaliseer je storingen en verhelp je deze. Werk je als ICT-beheerder bij een grotere onderneming, dan ben je verantwoordelijk voor de servicedesk. Je geeft leiding aan de medewerkers daarvan. Een dienstbare houding en organisatorisch inzicht horen helemaal bij jou. Daarnaast heb je oog voor de werking van bedrijfsprocessen.

Opleidingsinhoud

Een ICT-probleem? Geen probleem, jij vindt de oplossing. Met de opleiding ICT-beheerder zet je de eerste stappen richting afdeling Automatisering van een bedrijf. Tijdens de opleiding leer je alles wat daarvoor nodig is. Praktijksituaties worden ondersteund door lessen en trainingen. Een mooie manier om het vak te leren. Je leert hoe je een goed plan van aanpak maakt. Hoe je daarin precies omschrijft op welke manier je een ICT-probleem gaat oplossen. Je docenten begeleiden je daarbij. Na oplevering van de opdracht bespreken zij met je of er nog verbeterpunten zijn. Elke kerntaak sluit je af met een proeve van bekwaamheid. Deze toets benadert de realiteit. Daarmee laat je zien in hoeverre je de beroepscompetenties voldoende beheerst en kunt toepassen.

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage/bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden. Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen. Heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl en bespreek dit in het intakegesprek.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Aanvullende intakeactiviteiten

Als je je aanmeldt bij mboRijnland dan krijg je een individueel intakegesprek. Soms nodige we meerdere leerlingen uit op hetzelfde moment, dan krijg je eerst samen een introductie en daarna het individuele gesprek. Daarnaast vragen je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest. We willen je graag beter leren kennen. Voor deze opleiding geldt dat er ook een aanvullende intakeactiviteit is. Je krijgt een individuele opdracht thuisgestuurd. Doordat je de thuisopdracht maakt, krijgen we meer inzicht in welk beeld jij hebt van het beroep. We bespreken de opdracht tijdens het intakegesprek. Na afloop van het gesprek krijg je een studiekeuzeadvies. 

Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

Voor studenten met een niveau 3 diploma Medewerker beheer ICT is het mogelijk om deze opleiding in 2 jaar af te ronden.

Studeren met laptop
Alle ICT studenten werken met laptops en draadloos netwerk. Dit betekent dat deze studenten verplicht zijn op school over een eigen laptop te beschikken. Specificaties zijn verkrijgbaar bij de ICT opleidingen in Zoetermeer en Gouda

Locaties

  • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL & BBL)
  • Zoetermeer (Van Doornenplantsoen) (BOL)
  • Leiden (Bètaplein) (BOL)

De opleiding is VOL in Zoetermeer. In Gouda en Leiden is er nog plaats.

Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
4
Duur
3 jaar
Locaties
Gouda
Zoetermeer (Van Doornenplantsoen) - BOL is VOL voor schooljaar 2019-2020
Leiden (Bètaplein)
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen